Yemek Mersin usulü kerebiç nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta kerebiç tatlısı tarifi, malzemeleri, püf noktaları

Mersin usulü kerebiç nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta kerebiç tatlısı tarifi, malzemeleri, püf noktaları

Paylaş
Mersin usulü kerebiç nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta kerebiç tatlısı tarifi, malzemeleri, püf noktaları

Mersin'de özellikle ramazan aylarında yapılan kerebiç tatlısı, halk arasında irmikli kurabiye olarak da biliniyor. Mersin'in yanı sıra Hatay mutfağında ve Arap mutfağında sık tüketilen tatlılardan olan kerebiç tatlısı ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanıyor. Ekranların sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta'nın bugünkü bölümünde gelinler kerebiç tatlısı yaptı. Biz de sizler için Mersin usulü kerebiç tatlısının en klasik ve en pratik tarifini verdik.

Mersin'in geleneksel ramazan tatlılarından biri olan ve Mersin dışında Hatay ve Arap mutfaklarında da kendine yer bulan kerebiç tatlısını usulüne göre yapmak istiyorsanız, tarifimize göz atın!

Haberin Devamı

İrmikli kurabiye olarak da bilinen kerebiç tatlısının en klasik tarifi ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanıyor. Ama biz çöven otu bulamama ihtimaline karşı irmikli kurabiyenizin üzeri için krem şantili tarifi de verdik. Şimdiden afiyet olsun!

MERSİN USULÜ KEREBİÇ TATLISI MALZEMELERİ

  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı tereyeağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı için

  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz (isteğe göre antep fıstığı)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Köpüğü için

  • Çöven otu (bulamazsanız krem şanti)
  • 3-4 su bardağı su
  • Pudra şekeri

MERSİN USULÜ KEREBİÇ YAPILIŞI


  • Karıştırma kabınıza margarini alın ve erimesini bekleyin.
  • Üzerine irmiği ve kabartma tozunu ilave edin.
  • Üzerine yumurtaları kırın ve sıvı yağı ilave edin, karıştırın.
  • Daha sonra pudra şekerini ilave edin.
  • Son olarak alabildiği kadar unu ekleyip hamurun kulak memesi kıvamına ulaşmasını sağlayın.
  • İç harcı için ceviz ya da fıstıkları ezin, üzerine tarçın ve toz şeker ilave edin.
  • Hamurunuza istediğiniz büyüklüklerde yuvarlak şekil verin.
  • İç harcından koyup hamurunuzu kapatın ve ister yuvarlak isterseniz de içli köfte gibi şekil verin, tepsinize yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin.
  • Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin ve üzerine krem şanti ile köpük süsü verin.
  • Üzerine tarçın, fıstık ya da ceviz içi dökebilirsiniz.

ÇÖVEN OTU VARSA, KEREBİÇ TATLISININ KÖPÜĞÜNÜN HAZIRLANIŞI

  • Köpüğü için çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın.
  • Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin.
  • Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
  • Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.
  • Tatlı piştikten sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun.