Yemek Oruç tutarken susamamak için ne yapmak gerekir?

Oruç tutarken susamamak için ne yapmak gerekir?

Paylaş
Oruç tutarken susamamak için ne yapmak gerekir?

Ramazan ayında oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemler ile ilgili Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen önemli bilgiler verdi.

İftarda veya sahurda birden ve çok fazla yemek yemek sindirim sürecinde oluşan su ihtiyacını artırır. Bu da hem metabolizmayı yorar hem su ihtiyacınız artar.

Haberin Devamı

İFTAR SONRASI HEMEN ÇAY VE KAHVE TÜKETMEYİN

Çay ve kahve diüretik olduğundan çok fazla idrara çıkartır.Bu da böbreklerde ve iç organlarda su ihtiyacını artırır.Ayrıca kahvenin içinde bulunan kafein ve tein suya ihtiyaç duyan mikro elzem maddelerdir.Bu da su ihtiyacını artırır.

ŞEKERLİ, ASİTLİ MEŞRUBAT TÜKETİRKEN DİKKAT!

Kola ve şekerli meşrubatlar asla suyun yerini tutamazlar. Ama kişi sıvı aldığından su ihtiyacının karşılandığını düşünür ve su tüketimini azaltır. Bu durumda büyük bir yanlıştır.Bu sebeple bu meşrubatları sınırlandırmalı ve su tüketiminin artırılması gerekir.

YETERLİ ORANDA SU TÜKETİN

Ramazan da yemek saatleri değiştiğinden kişiler çok fazla su tüketmekten ziyade, yemek ihtiyacını karşılamaya çalışırlar.Ama su, besinlerin sindiriminde kullanılan önemli maddedir. Bu sebeple iftarla sahura arsında minumum 2 lt su tükerilmelidir.

Haberin Devamı

YAĞLI VE SOSLU BESİN YEMEYİN

Bitkisel ve hayvansal yağlar ve içerğinde tuz yağ bulunana soslar ve kremaların sindirimi çok güçtür. Tükettiğimiz suyun büyük bir kısmı bunların sindiriminde görev aldığından su ihtiyacını artırır. İftarda sınırlı, sahurda hiç tüketmemek gerekir.

TUZLU GIDALARDAN UZAK DURUN

Tuzun içerisinde bulunan sodyum ozmotik basınçta görev aldığından çok fazla su tutar.Bu sebeple su ihtiyacını çok artırır ama suyun kullanımına da çok fazla izin vermez.Bu sebeple tuzlu gıdalardan uzak durulması lazımdır.