Yemek Pırasa çorbası tarifi ve yapılışı! Malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır?

Pırasa çorbası tarifi ve yapılışı! Malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır?

Paylaş
Pırasa çorbası tarifi ve yapılışı! Malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır?

Pırasa çorbasıl nasıl yapılır, merak ediyorsanız, en güzel pırasa çorbası tarifleri bu haberimizde! Sebzeler vitamin ve mineral değerleri yüksek olan besin maddelerinin başında gelmektedir. Sebze tüketmekten hoşlanmayanların bile hoşuna gidecek tarifler ile onlara bu sebzeleri sevdirmek mümkün olabilir. Bazı sebzeleri çorbaların içine ekleyerek özellikle çocukların seveceği tatlar hazırlayabilirsiniz. Pırasa çorbası da bu tatlardan biri. Peki, pırasa çorbası tarifi ve yapılışı nasıldır, malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? İşte, pırasa çorbasının yapılışı hakkında bilinmesi gerekenler... Bu tarifimizde ayrıca terbiyeli pırasa çorbası tarifi de verdik.

Pırasa özellikle sindirim sistemine iyi gelen sağlıklı bir kış sebzesi olarak belirtilmektedir. Bu sebze ile hazırlanan çorbanın sağlığa olan faydaları ise oldukça fazla .

PIRASA ÇORBASI TARİFİ VE YAPILIŞI

Pırasa antioksidan özelliği gösteren bir sebze olmaktadır. Oldukça hafif olan bu sebze düşük kalorisi ve sindirim sisteminin çalışmasına olan desteğinden dolayı diyet listelerinde sık sık yer almaktadır. Biz de sizler için bu haberimizde iki farklı pırasa çorbası tarifi vereceğiz. Tarifin ilki salça ile yapılıyor. Hem salça hem de pirinç kullanıldığı için yoğunlaştırmak için ayrıca terbiye yapmaya gerek yok. Ancak siz terbiyeli çorba seviyorsanız, diğer tarifi de deneyebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Pırasa çorbası için gerekli olan malzeme listesi şu şekilde:

  • 2 dal pırasa
  • 2 tane havuç
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • Tuz, karabiber
  • 5 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Pırasa, soğangillerden bir sebze olduğundan pırasa çorbasında ayrıca tekrar soğan kullanılmaz ancak yemeklerde soğan kullanmayı seviyorsanız ve farklı bir aroma eklediğini düşünüyorsanız bu çorbaya da soğan ekleyebilirsiniz.

  • Bir tencereye zeytinyağı alınarak küp küp doğranmış havuçlar eklenir ve kavrulur.
  • Daha sonra havuçların ardından biber ve domates salçası ile karabiber eklenir.
  • Salçanın kokusu çıkana kadar kavurma işlemi yapılır ve ince ince doğranmış pırasalar eklenir.
  • Pırasalarda salça ile karıştırıldıktan sonra 5 su bardağı su ilave edilir.
  • Su kaynamaya başlayınca pirinç ve tuz ilavesi de yapılarak çorba pişmeye bırakılır.
  • Pirinci piştikten sonra çorba limon ile servis edilebilir.

TERBİYELİ PIRASA ÇORBASI TARİFİ

Pırasa çorbasını bir de terbiye ile daha yoğun Pırasa çorbası, pırasa yemeğinin sulu hali olarak da ifade edilmektedir. Dayanıklı bir sebze olan pırasanın kanser hastalığı başta olmak üzere kalp hastalıklarına kadar pek çok hastalığa karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Terbiyeli pırasa çorbası için gerekli olan malzemeler:

MALZEMELER

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kilo pırasa
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 kahve fincanı kırmızı mercimek
  • 5 ya da 6 su bardağı et suyu ya da normal su

Pırasa çorbasının terbiyesi için:

Haberin Devamı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt veya bir kase yoğurt
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Tuz

TERBİYELİ PIRASA ÇORBASI YAPILIŞI

  • Pırasa çorbası için pırasalar güzelce yıkandıktan sonra ince ince doğranır.
  • Bir tencereye pırasalar, doğranmış havuç, patates, soğan eklenir.
  • Sebzelerin üzerine de mercimek eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen sebzeler blender'dan geçirilir.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Pırasa çorbası için terbiyesi hazırlanır.
  • Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt ya da süt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olmasına dikkat edin. Karışım süt ürünü içerdiğinden kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
  • Haşlanan sebzeler ile terbiye buluşturulduktan sonra bir taşım daha çorba kaynatılır ve servise hazır hale gelir.
  • Çorbanıza dilerseniz karabiber gibi baharatlar ilave edebilirsiniz.