Yemek Kuskuslu tekke kebabı tarifi (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Kuskuslu tekke kebabı tarifi (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Paylaş
Kuskuslu tekke kebabı tarifi (MasterChef Mehmet Yalçınkaya tarifi)

Kütahya'nın tekke çorbası varsa, Adana'nın da tekke kebabı var. Kuskuslu tekke kebabı olarak da bilinen tekke kebabı, gerçek bir lezzet şöleni. MasterChef Mehmet Yalçınkaya, 8-9 Ekim'de gerçekleşen Adana Lezzet Festivali şerefine, Posta.com.tr okurları için tekke kültüründe önemli bir yeri olan tekke mutfak kültüründen bir tarife, Kuskuslu Tekke Kebabı tarifine yer verdi.

Osmanlı tekke mutfak kültüründe, tekkeye konuk edilen misafirlerin ve tekkenin yakınında yaşayan fakir fukaranın yemek ihtiyacını karşılamak için tekkelerde bolca yemek pişirilirdi. Özellikle mübarek gün ve gecelerde tekkeye gelen herkes bu mutfağın yemeklerinden istifade edebiliyordu. Tekkelerin geniş toplumsal kesimlere hizmet etmesi nedeniyle buraların mutfak kültürü de son derece gelişmişti. Ayşe Bölükbaşı'nın XVI. Yüzyılda İstanbul'daki Halveti Tekkeleri başlıklı doktora tezinde vakfiyelerde beslenme için ayrılan tahsisat, yemek hazırlayan görevliler, matbahta kullanılan alet ve edevat gibi hususlarda ayrıntılı açıklamaların yapıldığı anlatılır.

Haberin Devamı

XVI. Yüzyılda İstanbul'daki Halveti Tekkeleri çalışmasında Ayşe Bölükbaşı "Osmanlı tasavvuf kültüründe tekke müntesiplerine, fakir fukaraya, "ayende ve revendeye" çeşitli ikramlarda bulunulması, mübarek gün ve gecelerin helva ve aşure gibi yiyeceklerin ikramıyla şenlendirilmesi çok önemli bir yere sahipti. Tekkede pişirilen çorbanın ve kurulan sofranın hususi bir ehemmiyeti vardı" diyor.

Yazımızın başında bahsettiğimiz Tekke Çorbası da işte bu mutfağın önemli tariflerinen biri. Ancak biz şimdi klasik tekke çorbasını değil, Adana'nın tekke kebabı tarifini vereceğiz. Tarif, Adana'da 8-9 Ekim'de gerçekleşen Adana Lezzet Festivali şerefine, Posta.com.tr okurları için Posta Gazetesi Yazarı ve MasterChef Mehmet Yalçınkaya verdi.

Haberin Devamı

KUSKUSLU TEKKE KEBABI TARİFİ

MALZEMELER (BEŞ PORSİYON)

  • 1 kg. kemikli kuzu kol
  • 4 yemek kaşığı sadeyağ
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz ve karabiber

KUSKUS İÇİN:


  • 2 yemek kaşığı sadeyağ
  • 3 adet kuru soğan
  • 300 gr. kuskus
  • Tuz ve karabiber
  • 3 su bardağı et suyu

KUSKUSLU TEKKE KEBABI YAPILIŞI

  • Tencereye yumurta büyüklüğünde doğranmış kuzu etlerini, dört kaşık sadeyağı, iki yemek kaşığı ayçiçek yağını, küçük doğranmış soğanları alın ve yaklaşık beş dakika kavurun.
  • Doğranmış domatesleri ilave edin. Eti ve domatesi, suyunu salıp çekinceye kadar aralıklarla karıştın.
  • İki bardak sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip bir saat pişmeye bırakın.
  • Etler pişerken başka bir tencerede iki yemek kaşığı sadeyağı eritin. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kuskusu ilave edip üç-dört dakika daha kavurun, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Üç bardak et suyunu ekleyin, tencerenin altını kısıp ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Pişen kuskusu bir tepsiye alın, üzerine kemikli etleri koyarak servis edin.