Ekonomi Yaşlı ve engelli akrabaya bakana 1179 lira maaş

Yaşlı ve engelli akrabaya bakana 1179 lira maaş

Paylaş
Yaşlı ve engelli akrabaya bakana 1179 lira maaş

Engelli ve yaşlıların bakımı için ailelere verilen evde bakım maaşından 500 binin üzerinde kişi yararlanıyor. Siz de bu yardımı alabilirsiniz. İşte aranan özellikler ve şartları...

Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık 1179 lira maaş bağlanıyor. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (Beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen yaşlı ve engelliye bakanlar, bakım maaşı alabiliyor.

Haberin Devamı

AĞIR ENGELLİ RAPORU

Birincisi, maaş alacak olanların, engelli veya yaşlı kişinin akrabası olması; akrabası bulunmaması durumunda da yasal vasisi olması gerekiyor. Yani, evde bakım aylığı, yüzde 50’nin üzerinde engeli olan kişilere bakmayı kabul etmiş akraba ya da vasisine verilen bir ücret. Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ yazması da şart.

GELİR DURUMU BELİRLEYİCİ

Bakım maaşı için aranan diğer bir kriter ise gelir. Maaş desteğinden yararlanabilmek için, hane içindeki gelirin, asgari ücretin üçte ikisini geçmemesi gerekiyor. Bu da 967 lira. Bir başka ifadeyle engelli aylığı alacaksanız, hanenizdeki kişi başına gelirin 967 lirayı geçmemesi şart. Tüm bu şartları yerine getirenler, aylık 1197 lira engelli bakım aylığı alabiliyor. Evde bakım parası alabilmek için ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvurulması gerekiyor.

Haberin Devamı