A. Yavuz Kocaömer Down sendromlu futbolcu okuluna taciz davası açtı
HABERİ PAYLAŞ

Down sendromlu futbolcu okuluna taciz davası açtı

ABD son aylarda ilginç bir taciz davasıyla çalkalanıyor. Olayın kahramanı down sendromlu bir futbol oyuncusu olan Caden Cox. Ohio, Nelsonville’deki Hocking College Futbol Takımı’nda oynuyor ve down sendromlu gol atan ilk kolej oyuncusu olarak ABD tarihine geçti. Cox bu unvanı 11 Eylül 2021’de Sussex Community College ile oynanan maçta elde etti. Şimdi ise ayrımcılık, saldırı, misilleme ve yöneticilerin onu düşmanca ve ayrımcı bir çalışma ortamından koruyamadıkları iddiasıyla gözetmenine, okuluna, okul başkanına ve sorumlu tuttuğu birkaç kişiye ABD Ohio Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde açtığı dava ile gündemde.

Haberin Devamı

Gözetmeni tarafından taciz edilmiş

Ailenin ve öğrencinin iddiasına göre; Caden Cox’un Öğrenci Merkezi ve Kampüs Rekreasyon’daki patronu Matthew Kmosko, Cox’u sözlü ve fiziksel olarak taciz etti. Haziran 2021’de işe alınan Kmosko, Caden Cox’a karşı aşağılayıcı bir dil kullandı, diğer çalışanların önünde bağırarak onu azarladı, Cox’tan kendisine sarılmasını istedi ve izinsiz bir şekilde telefonuna baktı. Dava dosyasına giren suçlamalara göre ayrıca; 12 Mayıs 2022’de Kmosko çöp poşetlerini değiştirmeye giden Cox’un peşinden erkekler tuvaletine girdi ve onun dışarı çıkmasını engelledi. Kmosko, Cox’un göğsüne siyah saplı, gümüş bir bıçağı dayadı ve haykırarak çöpü değiştirmesini istedi. Cox sarsılmış bir şekilde resepsiyona döndü, ardından Kmosko onu arayarak, “Pencereden seni görüyorum, kalk ve bir şeyler yap,” dedi.

Down sendromlu futbolcu okuluna taciz davası açtı

Soldan ikinci Caden Cox, 2022 sonbaharında Texas A&M maçında. Soldaki kardeşi Zane, annesi Mari ve babası Kevin ile fotoğraf için poz veriyor.

Geçmişi araştırılmadan işe alınmış

Dava ayrıca, Kmosko’nun doğrudan kolej başkanı Betty Young tarafından bir kurul mütevelli üyesinin tavsiyesi üzerine geçmiş araştırması yapılmadan torpille işe alındığını, daha önce de hakkında üç öğrenci ve çalışan tarafından taciz şikayetinde bulunulduğunu, Florida’da 2010 yılından 2016’ya kadar aile içi şiddet suçlamalarını detaylandırdı. Caden Cox’un annesi Mari Cox yaptığı açıklamada, istedikleri son şeyin hukuki bir dava olduğunu belirterek, “Bu kolej hayatlarımızın büyük bir kısmını oluşturdu. Caden, bu olay olmadan önce harika bir deneyim elde etti. Yöneticilere ilettiğimiz şikayetlerin sonuçsuz kaldığını gördük. Young ve yönetim kurulu, Kmosko’nun geçmişini araştırmayı ve düşmanca, ayrımcı bir iş yeri ortamı yaratan davranışlarına yönelik şikayetleri ele almayı ihmal ederek Cox’u koruyamamıştır. Başına gelenler nedeniyle Cox artan kaygı, korku, uykusuzluk, kâbuslar, depresyon tarafından da ispat edildiği üzere aşırı duygusal travmadan dolayı acı çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Down sendromlu futbolcu okuluna taciz davası açtı

Okul şikayetleri göz ardı etmiş

Dava dosyasına göre; Temmuz 2021’de insan kaynaklarına şikâyette bulunan Cox’un annesi, Kmosko’nun Cox’a karşı davranışını açıklayan en az iki yazılı bildirimi Young and Hocking Koleji’ne teslim etti. Ocak 2022’de şikâyette bulunduğu bir e-posta daha gönderdi ve Kmosko’nun oğluna karşı uygunsuz bir kelime kullandığını, telefonunu aldığını ve uygunsuz bir şekilde Cox’a dokunduğunu belirterek suçlanan gözetmenin oğlunun gözetmenliğinden alınmasını istedi. Bunun üzerine Cox’a yeni bir gözetmen verildi ancak Kmosko’nun bu davranışları arttı. Yapılan duruşmalarda güvenlik kamerası görüntülerinde Kmosko’nun elinde bıçakla banyoya girip çıktığı görülüyor. Cox’un ailesi, Hocking Koleji polisine bir rapor sundu ve Kmosko tehditle suçlanarak mahkûm edildi. Ayrıca görevinden istifa etmesine de izin verildi. Davada şikayetçi Cox ailesi, “O olaydan bu yana Caden travma ve belirtilerinden muzdarip olmaya devam etti” iddiasında bulundu. Caden Cox artık kampüste kendini güvende hissetmiyordu ve kampüste Kmosko’nun kullandığına benzer kırmızı bir araba gördüğünde tedirgin oluyordu. Üniversite rektörünün güvencesine rağmen, Cox öğrenci merkezindeki işinden alındı ve kendisi için tıbbi açıdan güvenli olmayan ve onu rahatsız eden canlandırmaları yeniden yaşadığı bir başka işe yeniden atandı.

Haberin Devamı

Okul yönetimi mobbing uygulamış

Davaya göre; Cox, başka açık misillemelerle de karşı karşıya kaldı. Cox, güz mezunları için üç ödül kazanmaya yetecek kadar oy almış olsa da yine Hocking’te bir çalışan olan babası Kevin Cox, oğlunun alacağı iki ödülünün yalnızca bir tanesinin listede yer aldığını fark etti. Olayı araştıran baba Cox oğlunun ödüllerinin rektör tarafından geri alındığını öğrendi. Avukatların sunduğu dosyada, “Young ve diğer Hocking Kolej yöneticilerinin, mezun olan down sendromlu bir sporcu öğrenciye (Cox) karşı bariz ve korkunç misillemesi, mezuniyetinden bir gün önce iki ödülünün geri alınmasına yol açan olaylar zaman çizelgesinde açıkça görülmektedir,” diye belirtildi. Cox ailesi, bir jüri yargılaması ve telafi edici cezai yaptırımlar ile okulun, öğrencilerini taciz, suistimal ve ayrımcı davranışlardan koruyan politikalar üretmesini ve izlemesini istiyor. Avukatları Cox’un, sonbaharda Ohio Eyalet Üniversitesi’nde engelli öğrencilerin yer aldığı bir lise sonrası geçiş programına kaydolacağını belirtiyor. Hocking Koleji yetkilileri davayla ilgili sorulan soruları yanıtsız bıraktı ve hukuki sürecin devam ettiğini belirterek yorumda bulunmadı.

Kaynak: Alexandra E. Petri, Los Angeles Times/TNS

Sıradaki haber yükleniyor...
holder