A. Yavuz Kocaömer Engelliler inanılmak ve anlaşılmak istiyor
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler inanılmak ve anlaşılmak istiyor

Geçtiğimiz hafta ‘Engellilik hakkında gerçekten bilmeniz gerekenler nelerdir?’ sorusuyla başlamış ve 5 temel bilginin 3’ünü anlatmaya çalışmıştık. Önce bunları kısaca hatırlayalım:

1) Birçok farklı engellilik türü vardır ve hiç kimse bir diğerinden daha iyi veya daha kötü değildir.

2) Herhangi bir engeli olana her zaman saygı gösterilmelidir.

3) Engellilerin hayatı zor olabilir. Ancak her zaman engelsiz bireylerin kafasında canlandırdığı gibi korkunç değildir. Aslında bu kadar hayati bir konuyu iki haftalık köşe yazısına sığdırmak pek kolay değil. Üzerine sayfalar dolusu yazı yazılması gereken çok önemli bir mesele, engelliler hakkında bilmemiz gerekenler. Bu hafta kalan iki ana başlığı irdelemeye çalışacağız. Umarım gün gelir toplum böyle bilgilere ihtiyaç duymayacağı bir bilinç düzeyine erişir.

Haberin Devamı

4. Bazı engelliler ayrıcalıklardan yararlanırken diğerleri bu şansa sahip olmayabiliyor. Engelli oyuncu Peter Dinklage ‘Game Of Thrones’ dizisinin ana karakterlerinden Tyrion Lannister’ı canlandırdığı rolünde, “Sakat olacaksanız, zengin bir sakat olmak daha iyi” dedi. Hikayenin başlarında, asil yerine sıradan bir ailede doğduğunu, muhtemelen doğumda öldürülmemesininin sosyal statüsünün faydaları olduğunu kabul ediyor. Tüm engelliler birçok deneyime sahiptir, ancak kesişen eşitsizlikler hayatlarımızda büyük rol oynar. Bizim engellerimizle nasıl yaşadığımız üzerinde büyük etkisi vardır. Engelliliğin zorluklarının birçoğu engellilerin kendisinin dışında gelişir. Para ve sosyal statü, engelli yaşamını hem tam anlamıyla hem de mecazi olarak daha kolay ve zengin hale getirmek için çok şey yapabilir.

Kişilik ve cesaret önemli

Ayrıcalık, tek başına hastalığı iyileştiremez, ağrıyı azaltamaz. Fiziksel engelleri ve kabiliyeti silemez. Ancak doğru destek ve sağlanan doğru imkanlarla hayatı eğlenceli, tatmin edici ve yeterince güvenli hale getirmek mümkün. Bu durumda ayrıca uyarlanabilir ekipman ve diğer birçok malzeme engelliye yardımcı olabilir. Çoğu zaman benzer görünen engelleri olan bazı insanların bağımsız ve doyurucu yaşamak için en iyi teknolojileri ve teknikleri geliştirdiğini görüyoruz. Diğerleri bağımsızlık, hapsetme, yoksulluk ve durgunluk içinde kalıyor. Elbette, kişilik, cesaret ve değerler tüm engelliler için bir rol oynar ama çoğumuzun düşünmek istediği kadar değil.

Haberin Devamı

Yaşam şekline döndürmek şart

Maddi ve sosyal koşulları iyileştirilirse daha fazla engellinin bağımsız ve mutlu olabileceği konusunda herkesi uyarmalıyız. Bu, yalnızca tutumlarımızı değiştirerek değil, engelli insanları etkileyen politikaları değiştirerek hep birlikte başarabileceğimiz bir şey. Ama bu düşüncemize bağlı kalmalı ve takip etmeliyiz. Bu yaşam şekline dönüştüğünde başarı gelecektir. Ve davanızdan çıkarlarınızı uzak tuttuğunuzda.

5. Engellilerin çoğunun en çok istediği şey görülmek, duyulmak, inanmak ve ciddiye alınmaktır. Görünür olmak engelli insanlar için karmaşık bir konudur. Engelli yaşamının en büyük ironilerinden biri, genellikle görünmez olmaya çalışmaktır. Ama aynı zamanda fark edilmek ve kabul edilmek için uzun süre beklemektir. Bazı engelliler fark edilmemek, diğer niteliklerini öne çıkarmak ve kabul edilmek amacıyla engelini gizlemeye çalışır. Bununla birlikte, tüm engellilerin paylaştığı ve hemfikir olduğu şey, herkes gibi kabul görmektir. Belirgin engelleri olan insanlar toplumda kabul edilmeye ihtiyaç duyarlar.

Haberin Devamı

Ayrımcılıktan kurtulun

Engellilerin yaşadığı en yaygın sorunlardan biri inanılmamaktır. Bu, çoğunlukla engeli daha az görünen ve anlayışa ihtiyaç duyanların başına gelir. Ancak bir dereceye kadar tüm engelli insanlar bunu yaşar. Her nasılsa, engelli bireylerin deneyimleri hakkında söylediği şeyler, engelli olmayanlar için oldukları gibi doğru kabul edilmez. Engelli olarak mutlu olduğumuzu söylüyoruz. İmkansız! Yardıma ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz. Ama engelsiz insanlar çevrelerinde bunun ne kadarını fark ediyor? Engellilik ayrımcılığını hiç aklınıza getirdiniz mi? Peki bunun ne kadar kötü olduğunu hiç düşündünüz mü?

Güven ve saygı şart

Her şeyden önce, engelliler bazen tamamen gerçek olarak görülmezler. Bazen keskin ve net, çoğu zaman belirsiz ve zor tespit edilen sürekli bir his taşırlar. Ya görmezden gelinmiş olurlar, başarıları silinir ya da okullarının altın yıldız almasını sağlayacak şekilde övülürler. Bunlardan bazıları içimizde olabilir. Bu yüzden görünürlük, güven ve saygı engelli bireyler için çok önemlidir.

NOT: Okurlarımızın mübarek Kurban Bayramı’nı kutlar, huzur içinde geçirmelerini dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder