A. Yavuz Kocaömer Pekin izlenimleri...
HABERİ PAYLAŞ

Pekin izlenimleri...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Çin’in başkenti Pekin’de Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin Genel Kurulu’nda olduğumuzu yazmıştık. Özellikle 2008 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’ndan sonra Çinliler bu tip organizasyonlarda mükemmele yakın bir sistemle çalışıyorlar. Yaptığımız temaslarda, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Güney Kore’nin yanı sıra diğer bazı ülkelerle de görüşmelerimiz oldu.

Genel kurulda alınan en önemli kararlardan biri, 2016 yılına kadar engelsiz spor federasyonları ile engelli sporlarının entegre edilmesi ve 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları öncesi bu konunun tamamen bitmiş olması. Ülkemizde de bu yönde çalışmalara şimdiden başlamak gerekiyor. Burada da görev Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilgili birimlerine düşüyor. Şu anda entegrasyonu yapılan spor dalları dışında yapılması düşünülenler masaya yatırılmalı. 2016 yılına kadar uluslararası federasyonlardan ve Uluslararası Paralimpik Komitesi’nden gelecek kararlar yönünde birlikte çalışabilmek için hazır olunması gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Görüşlerimizi bildirdik

2008 yılında Türkiye’nin önderliğinde başlatılan Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampları ile ilgili yapılan özel toplantıda, bazı fikir ayrılıkları ortaya çıktı. Ve Türkiye bu konuda kesin tavrını ortaya koyarak kampların ne şekilde düzenlemesi gerektiği konusundaki görüşlerini bildirdi. Mart 2012’de Almanya Bonn’da bir toplantı yapılması karara bağlandı. Genel Kurul’un son gününde 2014 Sochi Kış Paralimpik Oyunları, 2016 Rio Paralimpik Oyunları ve 2018 Pyeongchang Kore Kış Paralimpik Oyunları ile ilgili yapılan sunumlar mükemmeldi. İçerideki kısır çekişmeleri bırakarak gerek olimpiyatlar gerek paralimpik oyunları konusunda Türkiye’nin yurt dışında layıkıyla temsil edilmesinin bu genel kuruldan sonra daha da önem kazandığını bir kez daha gördük.

bilyoner.com’dan destek devam ediyor

www.bilyoner.com sitesine girdiğinizde Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) bağış kısmına girerek her zaman bağış yapmanız mümkün. Bunun dışında bilyoner.com bu ders yılı da 50 engelli öğrencimize üniversite bursu vererek desteklerine devam ediyor. Hep engellilerin yanındalar. Başta sitenin genel müdürü Sait Kayahan olmak üzere kendilerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Örnek davranış

2009 senesinin ortalarında Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan Muhammet Yusuf Turan’a TESYEV bir bilgisayar hediye etmiş. Görme engelli olan bu kardeşimiz bu yıl üniversiteden mezun olmuş. Kısa bir süre önce TESYEV’e paket içinde bir laptop geldi. Muhammet Yusuf Turan’ın babası verilen desteği unutmamış. Bir başka engelli öğrenciye verilmek üzere yepyeni bir laptop göndermiş. Ne diyelim; Muhammet Yusuf’un yolu açık olsun. Babasına da bu duyarlığından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

TESYEV bursları

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı bu ders yılından itibaren burs verdiği engelli öğrenci sayısını 500’e çıkardı. Taleplerin fazla olması ve çok titizlikle incelenmesi dolayısıyla bazı gecikmeler oluyor. Burs alamayan öğrencilerimize bu destek 1 Ekim’den geçerli olmak üzere verilecek.

ÇENGELLİ PANO

Sayın Fatma Şahin’e

1-İşitme cihazı-yedek parça-pil ödemelerinde SGK katkı payı çok az. SGK’nın ödediği katkı paylarının acilen arttırılması gerekiyor.

2-Pil ve parça almak için farkı ödeyemeyen arkadaşlarımız milyarlık cihazları çekmecede bırakıyor ve sessizliğe mahkum oluyor.

3- Okul çağındaki çocuklarımıza FM cihazı zorunlu hale getirilmeli, masraflarını devlet karşılamalı.

4- Engelli memur sınavının bir an önce yapılmasını bekleyen arkadaşlarımız sınava hazırlık için gittikleri kurslarında işaret dili bilen tercümanların olmasını istiyor.

5- İşitme engellilere yardımcı olmak isteyen üniversite öğrencileri için üniversitelerde işaret dili seçmeli ders olmalı.

6- Karakol, hastane, ambulans, itfaiye gibi acil hizmet veren birimlerde işaret dili bilen görevliler olmalı.

7- Üniversitelerde dersi anlamayan işitme engelli arkadaşlarımız yazılı ders notları verilmesini arzu ediyor. Bir de sunumları flaş belleklerine kopyalamak istiyorlar.

8- Bazı arkadaşlarımız konuşmaları “dudak okuyarak” anlıyor. Halk Eğitim Merkezleri’nde dudak okuma kursları açılmalı.

9- İşitme engelliler konuşmaları anlamadığı için sinemada Türk filmi izleyemiyor. Türk filmlerine Türkçe altyazı şartı getirilmesini istiyoruz. Bir de DVD’si yayınlanan Türk filmlerine Türkçe konulmalı. Yoksa bandrol verilmemeli.

10- Banka gibi kurumlar şifre için telefonda anlamayan işitme engelliyi çağrı merkezlerine mecbur bırakmamalı. SMS ya da e-posta yoluyla yardımcı olabilmeli. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Tel: 0538 224 40 83- 0212 559 87 97 www.ied.org.tr



‘Hayatımıza neşe getirdiniz’

Ben İlker İçöz’ün babasıyım. Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı size çok teşekkür ederim. 5 Aralık’ta POSTA’daki ‘Çengelli İğne’ köşenizde oğlumun hayatını anlattınız. Bu yazı yaşamımıza nefes ve neşe getirdi. İnanın Türkiye’den çok kişi aradı. Komşularım ve tanıdıklarım çok sevindi. Sayenizde biraz da olsa sesimizi duyurduk. Umarım yakında Türkiye’deki engellilere kolaylık getirilir. Tekrar teşekkür eder, sağlık ve başarılar dilerim. İsmail İçöz/Almanya

Özürlü değil engelli

Televizyonda sunucu olan Ümit Aktan hâlâ ‘Engelli’ yerine ‘Özürlü’ diyor. Onu kimse uyarmıyor. “Ne diyorsun kardeşim?” demiyor. Bu konudaki hassasiyetinizi bildiğim için, belki diyorum... Hakan Akçaoğlu hakanakcaoglu@gmail.com

Erdemli Engelliler Derneği

Biz engellilerin sıkıntılarına yer verdiğiniz ve çözüm bulunması konusunda çaba gösterdiğiniz için ülkemizin en büyük gazetesi POSTA’ya sonsuz teşekkürler. Derneğimizin bilgisayar, fotokopi makinesi, faks, üyelerimizin tekerlekli sandalye, koltuk değneği, üç tekerli motor ve ortopedik yatak ihtiyacı var. Destek olmak isteyenler 0532 388 11 71 no’lu telefondan bizimle irtibata geçebilir. Mehmet Çingey Erdemli Engelliler Derneği Başkanı

Duyuru

Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesindeki ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

Güzel Söz


Önemli olan akıllı olmak değil, aklı yerinde ve zamanında kullanmaktır.



Sıradaki haber yükleniyor...
holder