Artun Ünsal Çeşmealtı Ata Balık
HABERİ PAYLAŞ

Çeşmealtı Ata Balık

Mustafa Kemal Hacı Berber’in Urla Çeşmealtı’ndaki Ata Balık’ı son yıllarda ziyaret ettiğim sahil lokantaları arasında hem damağımda hem de gönlümde iz bırakan ender mekanlardan biri oldu. Kışlık salonu, arka tarafta güllü bahçesi ve Urla adalarıyla Güzelbahçe dağlarına göz kırpan denize sıfır bölümüyle insana huzur veriyor. Aynı zamanda toptan balık satıcılığı da yapan Mustafa Kemal, konuklarına mutfaktaki eşi, annesi ve kız kardeşinin yaptığı meze ve salataları, elcağızlarıyla pişirdikleri balıkları sunuyor. Domates soslu patlıcan biber şakşukamız nefis! Fava ve bol sızma zeytinyağında gülücükler açmış karışık mevsim salatası, ayrıca közde patlıcan da öyle.

Haberin Devamı

Çeşmealtı Ata Balık

Kıpkırmızı yerli domates bir ballanmış ki ballanmış! Sıra balıklara geldi, az ve öz yiyeceğiz: Adam başı ızgara ama ‘suyunda pişmiş’ bir tek iri barbun, bir jumbo karides, bir adet de iri sarı kanat istavriti güzelce hallettik.

[[HAFTAYA]]

Orta boy, yöre diliyle bir alyanak ‘çupra’yı da paylaştık. Rabbim, çupranın ‘hakikisi’ ne de lezzetli oluyor... İrmik helvasına yerimiz kalmadı; kahvelerimizi gözlerimizi sakin denize daldırarak huzur içinde içiyoruz. Servis candan, fiyatlarsa makul, içki, meze, balık dahil adam başı 45-50 TL gibi. Yaz kış her gün nöbette olan Mustafa Kemal’in bu şirin mekanını sizler de seveceksiniz, eminim.

Yalı Cad. No: 215/B Çeşmealtı Urla-İzmir Tel: 0232 755 37 99

ATADAN PEYNiRCi

Bursa Mustafakemalpaşa’da büyük dedesinin 86 yıl önce açtığı peynirci dükkanının namını sürdüren dördüncü kuşak Sabri Özderici, müşterilerine sunduğu nefis Mihalıç peynirlerinden beyaz peynir çeşitlerine, teneke tulumundan Manyas’ın isli Çerkez peynirine, sade ve yeşil biberli lora, gerçekten ‘Atadan Peynirci’ olduğunu öteden beri kanıtlıyordu. Son uğradığımda ne göreyim, zaten Bursa Balıkesir hattının en özenli ve şık peynirci dükkanı olan mekanını baştan başa yenilemiş. Önce eşi Güzide Hanım’la birlikte tarihi binanın ön cephesini restore ettirmişler. Sonra da dükkanın içini, dekoru ve vitrinlerini güzelleştirmişler, modernleştirmişler. Çalışanların lacivert önlüklü, kırmızı kravatlı yeni iş giysileri de çok şık olmuş.

Haberin Devamı

Çeşmealtı Ata Balık

Bravo! Ürün kalitesi ise vitrin değişikliğinden hiç aşağı kalmıyor: Balıkesir’in Savaştepe ilçesindeki mandıralarda üretilen ve Sabri tarafından ‘olgunlaştırılan’ az ya da orta tuzlu Mihalıç peynirlerine saygılarımızı sunuyoruz. Ezine’den gelen kaliteli beyaz peynirlerden de afiyetle tadıyoruz. Peynir ve yoğurdun yanına zeytin, zeytinyağı, turşu, bal ve pekmez seçenekleri eklenmiş. Fiyatlarsa çok çok makul. Dilediğiniz ürünleri kargoyla kapınıza kadar da gönderirler. Özderici’lere tebrikler!

Kemalpaşa Cad. No: 12 Mustafakemalpaşa-Bursa Tel: 0224 613 13 50

Sahrap Soysal’dan salata ve meze tarifleri

Hürriyet Kelebek ekinin deneyimli yemek yazarı Sahrap Soysal’dan pratik, kolay, hazırlanması cep yakmayan salata ve meze tarifleri. Doğan Kitap tarafından yayımlanan bu seçkide (Her Eve Lazım/Salatalar ve Mezeler) yerel ve küresel tarifler bir arada: Antep usulü patlıcan salatası, klasik Sezar Salatası’nın ardından Meksika salatası sizi bekliyor.

Haberin Devamı

Çeşmealtı Ata Balık

Ekşili Girit dolmasını karidesli Sicilya tarzı enginar, sonra da mayonezli Makedon mezesi izliyor. Sahrap Soysal kimi zaman salata ve mezelerine ilginç, sevimli adlar takmaktan da geri kalmıyor: Örneğin, ‘Mercimekli ODTÜ Salatası’yla mezun olduğu üniversitedeki dönemlerini anımsatıyor, ‘Ilık Cihangir Salatası’yla İstanbul’un bu kozmopolit semtine selam gönderiyor, ‘Zeynep’in Çerkez Tavuğu’yla bir dostuna sevgilerini sunuyor. Kısacası kendi tabiriyle ‘cicili bicili, incikli boncuklu ve de oyuncaklı’ bir yemek kitabı. ‘Yemek yazarıyım’ havasıyla kendini hiç kasmayan, çalışkan, yaratıcı ve alçakgönüllü Sahrap Soysal’ın bu sevimli kitabı elinizin altında bulunsun derim. (Doğan Kitap, 18 TL)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder