Arzu Çekirge Paksoy ‘81 ilde 81 orman’ projesi yeniden hayata geçiyor
HABERİ PAYLAŞ

‘81 ilde 81 orman’ projesi yeniden hayata geçiyor

Türkiye İş Bankası’nın 100. yılına özel olarak 2008-2017 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen “81 İlde 81 Orman” Projesi yeniden hayata geçiyor. Ülkemizdeki ormanlık alanları çoğaltarak doğayı korumak ve toplumda çevre bilincini artırmak amacıyla başlatılan bu projede, 81 ilde 5 yıl içinde 2 milyon 200 bin fidan toprakla buluşturulacak. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç proje ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

2.2 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Türkiye İş Bankası, “81 İlde 81 Orman” projesini Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yeniden hayata geçiriyor. Ağaçlandırma seferberliğine dönüşen projenin ilk aşamasında, 81 ilde yaklaşık 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan toprakla buluştu. Bu sahalarda 5 yıl boyunca düzenli bakım yapıldı ve tutmayan, kuruyan ya da zarar gören fidanların yerine yeni fidanlar dikildi. Ayrıca proje kapsamında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 22 hektarlık alanda 35 bin 200 fidanla 82’nci orman da kuruldu.

YÜZDE 84’Ü ORMANA DÖNÜŞTÜ

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 100’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan İş Bankası’nın da artık asırlık çınar olarak nitelendirilen kurumlar arasına girdiğini belirterek, ikinci yüzyıla giriş yaparken yeni çınarlar yetiştirmek üzere TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü ile bir yolculuğa çıktıklarını söylüyor. Bunun aslında yeni bir yolculuk olmadığını belirten Aran, “2008-2017 yılları arasında 1500 hektar alana 2.2 milyonun üzerinde fidan dikmiştik. Ne mutlu bize, bu fidanlar yüzde 84 ormana dönüştü” dedi.

ŞÖLEN HAVASINDA DİKİM YAPILACAK

Projenin ikinci aşamasında Samsun ve Erzincan’dan başlayarak sırasıyla 81 ile ulaşılacağını anlatan Aran, “Şimdi de yeniden hayata geçirdiğimiz ve 2.2 milyon fidan dikmeyi planladığımız projeyle karşınızdayız. Samsun ve Erzincan’dan başlayacağız, sırasıyla 81 ilimize ulaşacağız. Her ilimizde bölge halkıyla, çalışan ve emeklilerimizle, çocuklarımızla şölen havasında bu dikimi yapacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde tekrar ülkemize orman alanları kazandıracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘81 ilde 81 orman’ projesi yeniden hayata geçiyor

AĞAÇLANDIRMAYA AĞIRLIK VERİLİYOR

İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Orman Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda sosyal ağaçlandırma çalışmalarına özel önem verdiğini, yürüttüğü pek çok projede sivil toplum kuruluşları, şirketler ve kamu kurumlarıyla ortak ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Pir, bu ağaçlandırma çalışmalarının en önemli örneklerinin başında 2008-2017 yıllarında uygulanan “81 İlde 81 Orman Projesi”nin olduğunu belirtti. Pir, şöyle devam etti: “Projenin ikinci aşamasında Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla 5 yılda, 81 ilimizde 81 orman oluşturulacak ve bu ormanların bulundukları yörelerde flora ve faunanın zenginleşmesine ekolojik yönden imkan sağlanırken, insanlarımız için de gelir artışına, rekreasyonel alan teminine, görsel zenginliğin artmasına ve daha çok karbon tutulmasına katkı sağlanacak.”

BİRLİK VE BERABERLİK PROJESİ

Haberin Devamı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise 81 İlde 81 Orman Projesi’nin, Türkiye’nin dört bir yanında orman varlığını ve çevre bilincini artırmayı hedefleyerek toplumsal sorumluluğun en önemli örneklerinden birini sergilediğini belirtti. Ataç, “Su döngüsünü düzenleyen, birçok canlı için yaşam alanları sağlayan ormanlarımız, erozyonla ve iklim kriziyle mücadelede de kilit rol oynuyor. Bu nedenle her bir fidanın toprakla buluşması, geleceğimizin nefes alması için çok önemli” dedi. “Bu projenin sadece ağaçlandırma değil, aynı zamanda bir birlik ve beraberlik projesi olduğunu düşünüyorum. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor” diyen Ataç, proje ile gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için önemli bir adım daha atmış olacaklarını vurguladı. Ataç, “81 İlde 81 Orman Projesi ile gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için önemli bir adım daha atmış olacağız. Bu projede yer almanın gururunu ve mutluluğunu birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Ormanlaştırmanın yanında karbon salımını azaltmaya yönelik olarak yürüttükleri çalışmalara da değinen Hakan Aran, hem sebep oldukları karbon salımını azaltmak için çaba harcadıklarını hem de müşterilerinin yeşil dönüşümünü sağlayacak projeler yürüttüklerini kaydetti. Daha önce 2035 olarak belirttikleri karbon nötr olma taahhüdünü 2026’ya çektiklerini aktaran Aran, “Ülke olarak bu anlamda kendi kendimize yetebilecek, Paris İklim Anlaşması’na attığımız imzanın hakkını verebilecek bir ülkeyiz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder