Arzu Çekirge Paksoy 'Askıda iyilik' uygulamaları çoğalıyor
HABERİ PAYLAŞ

'Askıda iyilik' uygulamaları çoğalıyor

Türkiye genelinde ihtiyaç sahipleri ile yardımda bulunmak isteyenler arasında köprü kuran, bireysel sorumluluğu güçlendiren ‘askıda’ uygulamaları pek çok başlık altında gerçekleştiriliyor. Yardımlaşma ve dayanışma ayı olarak nitelenen ramazanda, bu uygulamalara yenileri eklendi. Siz de bu yardımlaşma seferberliğine katılmak isterseniz, hazırladığımız örneklere bakabilirsiniz.

EVSİZLERE ÇORBA

Askıda Çorba, yüzlerce gönüllü ve destekleyici iyiliksever tarafından ihtiyaç sahibi herkese herhangi bir ayrım yapmaksızın yemek ikramı sağlayan bir yardımlaşma organizasyonu. Kendisini modern bir aşevi olarak nitelendiren kuruluşa destek olmak isteyenler, internet sitesi üzerinden çorba bağışı yapabiliyor. Lokanta bu çorbaları evsizlere ve sokakta yaşayan kişilere dağıtıyor. Ayrıca isteyenler gönüllü olarak, ihtiyaç sahiplerine çorba dağıtımına katılabiliyor (www.askidacorba.org).

Haberin Devamı

Askıda iyilik uygulamaları çoğalıyor

İHTİYACI OLANA EKMEK

Türkiye genelinde pek çok fırın, askıda ekmek ve pide uygulaması yapıyor. Başkalarına yardım etmek isteyenler, kendileri için ekmek alırken, arzu ettikleri kadar ekmeğin parasını ödeyip, ihtiyacı olanlara verilmesi için askıya bırakıyor. Yani kişi ekmek almak için fırına gittiğinde kaç ekmek aldıysa, aldığı ekmekten daha fazlasının parasını ödüyor. Fırın sahibi aldığı o fazladan ekmek parasının karşılığında askıya ekmek asıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar fırına geldiğinde, bu uygulama ile ücret ödemeden ekmek alabiliyor.

Askıda iyilik uygulamaları çoğalıyor

50 BİN GİYSİ PAKETİ

Boyner Mağazaları 2016’dan beri ‘Askıda İyilik’ projesini gerçekleştiriyor. 36 şehirde 98 mağaza ve boyner.com.tr internet adresi üzerinden uygulanan proje kapsamında, mağazalarda müşterilerin ihtiyaç sahiplerine bağış yapabilmeleri için iyilik paketleri satışa sunuluyor. Lokman Hekim Sağlık Vakfı’yla yapılan işbirliği sonucunda hayata geçirilen ‘Askıda İyilik’ projesiyle bugüne kadar 50 binin üstünde iyilik paketi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

KÖY ÇOCUKLARINA KİTAP

  • Pek çok yayınevinin uyguladığı ‘Askıda Kitap’ projesi ile imkanı olmayan gençlere ve çocuklara kitap bağışlayabilir ya da köy kütüphanelerine kitap gönderebilirsiniz. Örneğin, Ülkem Okuyor Girişimi ‘Askıda Kitap’ uygulaması ile hayırseverlerin askıya bıraktığı kitapları köy okulu kütüphanelerine ulaştırıyor. İsteyenler ‘ulkemokuyor.org’ adresinden askıda kitap uygulamasına destek olabilir.
  • Instagram üzerinden faaliyet gösteren ‘1000 Kitap 1 Okul’ girişimi ise özellikle kırsal ve dağlık bölgelerdeki öğrencilerin kitap ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Bu amaçla 2 yılda 128 köy okuluna ulaşan organizasyon, duyarlı kişi ve kurumların kitap bağışlarını bekliyor.

BİLGİSAYAR VE TABLET

Pandemide çocuklar online eğitim konusunda fırsat eşitsizlikleriyle karşılaşıyor. Bu konuda duyarlılık gösteren pek çok kurum ‘Askıda Tablet’ uygulaması başlattı. Bu kampanyalara katılarak öğrencilere yeni bilgisayar, tablet bağışlamak ya da elinizde olan kullanılmış tableti iletmek mümkün (www.askidatablet.com).

Haberin Devamı

Askıda iyilik uygulamaları çoğalıyor

GENÇLERE ÜCRETSİZ EĞİTİM

Askıda Eğitim 18-26 yaş arasındaki gençlere ücretsiz eğitim veren bir sosyal girişim. Sistem gençlere destek olmak için askıya bir dersin maliyetini koyan duyarlı kurumların desteği ile işliyor. Turkcell, Microsoft, Lc Waikiki, Zorlu Enerji gibi sponsorları olan bu sosyal girişim, bir yandan üniversiteler ile şirketler arasında bir köprü rolü üstlenirken, bir yandan da kişisel gelişimi destekleyen seminerler düzenliyor (www.askidaegitim.com).

ÜNİVERSİTELİYE DESTEK

2012 yılında kurulan ‘Askıda Ne Var’, üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti, konser bileti, kitap, dergi ve yurtdışı staj gibi ürün ve hizmetlerin ücretsiz sunulmasını sağlayan bir sosyal girişim. Gönüllü kişiler, üniversite öğrencileri için askıya yemek bırakırken, markalar da kendi ürün ve hizmetlerini askıya koyarak öğrencilere destek sağlıyor (www.askidanevar.com).

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder