Arzu Çekirge Paksoy Çocuklar 'bayram etsin' diye
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar 'bayram etsin' diye

Bugün 23 Nisan, çocukların bayramı. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onları daha iyi eğitmeli, daha temiz, sağlıklı ve huzurlu bir dünyada yaşamalarını sağlamalıyız.

GELECEĞİMİZE YATIRIM

Dünyanın tek çocuk bayramı bizim. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101’inci yılını kutluyoruz. Ülkemizin geleceği için her şeyden önemli çocuklarımızı daha iyi eğitmeli, yetkinliklerini artırmalı, kendilerine ileride yaşayacakları daha sağlıklı, daha huzurlu ve gelişmiş bir dünya bırakmalıyız. Kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) çocuklara yönelik gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri, geleceğe yatırım olarak düşünüldüğünde ayrı bir anlam taşıyor.

Haberin Devamı

Çocuklar bayram etsin diye

ONLINE KULLANIM YETERSİZ

Her çocuk esas olarak yaşama hakkına ve yüksek sağlık standartlarından yararlanma hakkına sahiptir. Eğitim hakkı ise çocukların en önemli haklarından biridir. Pandemi süreci ne yazık ki bu durumu çok kötü etkiledi. Özellikle eğitim alanında yeni sistemlere uyum ile teknolojiye erişim konusunda tüm dünyada ve ülkemizde ciddi eşitsizlikler yaşanıyor. Online platform kullanımının; yüksek gelirli ülkelerde yüzde 95 iken düşük gelirli ülkelerde yüzde 65 olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

SİVİL TOPLUM ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2020 verilerine göre, Türkiye’de hanelerin yüzde 12’sinde internet erişimi, yüzde 51’inde ise bilgisayar bulunmuyor. Çocuklarımızın yüzde 50’si Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurduğu eğitim kanalı EBA’dan faydalanamadıklarını belirtiyor. Faydalananların da öğrenme istatistikleri çok düşük. Bu zor dönemde, özel sektör kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler, çocuklarımızın sağlıklı gelişimine katkı sağlamak için çeşitli projeler gerçekleştiriyor, önemli bir misyon üstleniyor.

Çocuklar bayram etsin diye

YARINI KODLAYANLAR

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından çocukları dijital geleceğe hazırlama misyonuyla gerçekleştirilen ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi, 5 yılda 120 bin çocuğa ulaştı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı hedefleyen projenin yeni aşamasında kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları kurulacak. Köy okullarında kurulacak bu sınıflarda öğrencilere kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri verilecek, ayrıca sınıflar EBA Destek Noktaları olarak kullanılabilecek. Proje kapsamında ailelere yönelik özel buluşmalar ve eğitimler düzenlenerek, ebeveynlere 21’inci yüzyıl yetkinlikleri, dijital dünyada yararlanabilecekleri kaynaklar ve dikkat etmeleri gereken konular da aktarılacak.

Haberin Devamı

TRAFİK DEDEKTİFLERİ

Opet 2014 yılında başlattığı ‘Trafik Dedektifleri Projesi’yle geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmeyi hedefliyor. Proje kapsamında öğretmenler, çocuklar ve gençlere 9 ana konuda verilen eğitimlerle, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması öngörülüyor. Trafik Dedektifleri Projesi ile bugüne kadar yaklaşık 7 milyon çocuk ve gence ulaşıldı.

İKİNCİ UMUT PARKI AÇILIYOR

Haberin Devamı

Oyun oynamak; çocukların su, yemek ya da barınma gibi temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Bu fikre gönülden inanan SosyalBen Vakfı’nın kurucusu Ece Çiftçi, Türkiye genelinde çocukları oyun parklarıyla buluşturmayı hedefliyor. Doğum gününde İyilik Paylaş Platformu üzerinden başlattığı kampanya sayesinde toplanan bağışlarla ilk Umut Parkı’nın mart ayında Şanlıurfa Viranşehir’de hizmete açılmasını sağlayan Ece Çiftçi, ikinci Umut Parkı’nı Cemer Kent Ekipmanları’nın desteği ile Kars’ın Digor ilçesinde yer alan Hisarönü İlkokulu’nda çocuklarla buluşturuyor.

Çocuklar bayram etsin diye

OKUYAN NESİLLER

Anne Çocuk Eğitim Vakfı, ‘Okuyan Bir Gelecek’ projesi ile çocuklara erken yaşlardan itibaren kitap okumanın önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmayı ve 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Ülkemizde 5-6 yaşın altındaki çocukların yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı var ya da hiç kitap bulunmuyor. Daha fazla çocuğun kitaplarla buluşması için hayata geçen projede, çocuk kitapları Fazıl Say’ın müzikleri eşliğinde aralarında Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Genco Erkal ve Songül Öden’in yer aldığı ünlü sanatçılar tarafından okundu (okuyanbirgelecek.acev.org).

Çocuklar bayram etsin diye

1 PAKET = 2 GÜLÜŞ

Oral-B ve Migros’un Bir Dilek Tut Derneği ile birlikte hayati tehlikesi olan hastalıklarla mücadele eden çocuklara yönelik geliştirdiği 1 paket = 2 gülüş projesi kapsamında 23 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında Migros mağazalarından alınacak her Oral-B ürünü, hayati tehlikesi olan hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerine dönüşecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder