Arzu Çekirge Paksoy Daha yaşanabilir dünya için tek yol: Sürdürülebilirlik
HABERİ PAYLAŞ

Daha yaşanabilir dünya için tek yol: Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik, ‘bugünkü neslin ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün verilmeksizin karşılanması’ olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda çevre dengesi ile ekonomik büyümenin birlikte değerlendirilmesi, doğal kaynakların etkin kullanılarak, sadece günümüzün değil gelecek kuşakların da ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir model oluşturulması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletler 2015’te Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) kabul etti. 17 başlık altında gruplanan SKA’lar yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak, küresel ve yerel sürdürülebilir kalkınma uygulamalarına bir çerçeve oluşturmak amacıyla 2030 yılında tamamlanacak bir yol haritası ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Türk iş dünyası da sürdürülebilir kalkınmayı gündemine aldı. 2019’da Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) öncülüğünde kurulan ‘Hedefler İçin İş Dünyası Platformu’ iş dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında köprü olarak, iş dünyasının sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor.

GÜNDEMİ PANDEMİ BELİRLİYOR

Sürdürülebilirlik alanında uzmanlaşmayı ve bunu rekabet avantajına dönüştürmeyi başaran şirketler; geleceğin liderleri olacaklar. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), 16 yıldır iş dünyasının sürdürülebilir kalkınma konusundaki farkındalığını ve etkisini artırmak amacıyla çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde SKD Türkiye’nin düzenlediği ‘Yeni Dönemde Sürdürülebilirlik’ webinar’ının açılışında konuşan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Peter Bakker, “Pandemi ile sağlık konusunun ve tedarik sistemlerinin ne kadar hassas olduğuna şahit olduk. Daha sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybının önlenmesi ve sosyal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına odaklanmalıyız.

Özellikle iklim krizi çok kritik ve acil aksiyon alınması gereken bir gerçek” dedi. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ise pandemi döneminde doğada meydana gelen olumlu değişimleri hatırlatarak, “Ancak bu kısa vadeli kazanımlara bakarak iklim krizini görmezden gelmek oldukça iyimser, hatta çok tehlikeli olur” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

FERAH BİR GELECEK ORMANI

Sürdürülebilirliğe ve çevreye önem veren Bref gelecek nesiller için duyarlı yaklaşımlarına devam ediyor. Aralık ayı boyunca Migros mağazalarından alınan her Bref, ‘Ferah Bir Gelecek Ormanı’nda fidana dönüşüyor. Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı (OGEM-VAK) ve Migros ile birlikte hareket eden Bref, ‘Ferah Bir Gelecek Ormanı’ projesi için kampanya tarihleri kapsamında toplamda 200 bin fidan dikimi gerçekleşeceğini öngörüyor.

YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ KUTU

Arçelik, Türkiye’de üretilen kutularında yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir kağıt kullanımına geçti. Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, “Küresel üretimde karbon nötr olmayı başarmış bir şirket olarak, çevresel sürdürülebilirlik performansımızı daha da ileri taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ürün kutularımızda daha önce en az bir kere kullanılmış kağıtları geri dönüştürerek yeni hammadde ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz.

Haberin Devamı

Böylece geri dönüşüme destek vererek enerji tasarrufu sağlarken doğal varlıklarımızı ve çevreyi koruyoruz. 1 ton kağıdın geri dönüştürülmesi 17 ağacı kurtarıyor, 26 ton su israfını engelliyor. 2021’de bütün kutularımızın yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir kağıttan üretilmesini hedefliyoruz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder