Arzu Çekirge Paksoy Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor
HABERİ PAYLAŞ

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103’üncü yılını kutladığımız bugünlerde gençler mutsuz ve geleceğinden umutsuz. TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, genç işsizlik oranı yüzde 20’yi geçti. 15-24 yaş grubunu kapsayan nüfusta işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 17.7, kadınlarda ise yüzde 26.5 olarak tahmin edildi. Her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Oysa gençler kendini geliştirmek, üretmek, iş hayatına katılmak, topluma faydalı olmak istiyor. Ancak bu aşamada önlerine ekonomik sıkıntılar, deneyimsizlik, referans eksikliği, cinsiyet eşitsizliği gibi konular çıkıyor. Gençlerin ülkemizin geleceği olduğuna inanan kurumlar, onların daha iyi yetişmesi, eşit fırsatlara sahip olması için sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal etkisi yüksek toplumsal fayda programları gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

STAJ PROGRAMI

İstihdamda kadın oranını artırmayı hedefleyen Arçelik, Türkiye’nin 81 iline yayılan bayi ve yetkili servislerinde kadın işgücü kaynak havuzunu desteklemek üzere ‘İş’te Liderlik, Stajda Eşitlik Programı’nı başlattı. 25 Temmuz 2022 tarihinde başlayacak ve sadece kadın adayların başvurabileceği 100 kişilik staj programı ile öğrenciler kariyerlerinin başında bayi ve servislerde teknik eğitimle birlikte müşteri ilişkileri, kampanya yönetimi, satış ve pazarlama alanlarında çalışarak deneyim kazanabilecek. Üniversitelerin son sınıf öğrencilerine açık olan program için başvurular ‘adecco.com.tr’ adresinden yapılacak. Kadınların ekonomik güçlenmesi için sürdürülebilir projeler hayata geçiren Arçelik, ‘BEKO 100 Kadın Bayi Projesi’ ile kadın bayi oranını 2026’ya kadar yüzde 25’e çıkarmayı taahhüt ederken, 2026’ya kadar yetkili servislerinde çalışan teknisyen kadın oranını yüzde 6.7’den yüzde 14’e çıkartmayı hedefliyor.

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

GELECEĞİNİ KURANLARA MENTORLUK

Sabancı Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen ‘Geleceğini Kuran Genç Kadınlar’ projesi Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda yer alan yaklaşık 3.5 milyon genç kadının karşılaştığı zorlukları anlamaya ve çözüm geliştirmeye odaklanıyor. Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 pilot ilde uygulanacak proje kapsamında genç kadınların güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için farkındalık ve mesleki eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk verilecek. Ayrıca eğitim, staj ve istihdam fırsatlarına ulaşılabilecek ‘Fırsatlar Haritası’ ile eğitim modüllerini içeren dijital bir portal da açılacak.

Haberin Devamı

OKULA DEVAM

Kız öğrencilerin özgüvenle okula devam edebilmesi için üç yıl önce TOÇEV ile birlikte harekete geçen Orkid, bu sene yine ‘Okula Devam’ projesini başlattı. Türkiye genelinde her 10 kız öğrenciden biri, ekonomik imkansızlıklar nedeniyle hijyenik pede ulaşamıyor ve bu yüzden okula devam edemiyor. Genç kızların eğitim ve sosyal hayatlarına kesintisiz şekilde devam edebilmelerini sağlamak, özgüvenlerini güçlendirmek ve cesaretlendirmek adına şimdiye kadar 5 milyondan fazla pedin bağışlandığı proje ile 1 Haziran 2022 tarihine kadar katılımcı mağazalardan satın alınacak her bir Orkid paketi sayesinde Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kız öğrencilere ped bağışı yapılacak.

Haberin Devamı

İLK İŞ DENEYİMİ

Esas Holding’in 5 iş kolundan biri olan Esas Sosyal; odağına aldığı ‘Gençlik ve İstihdam’ konusunda, gençlerin okuldan işe geçiş sürecinde fırsat eşitliğine erişmeleri için çözüm modelleri sunuyor. Esas Sosyal; 2016 yılında hayata geçirdiği Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı ile 6 yılda 34 Sivil Toplum Kuruluşu’nun (STK) özel sektörde de karşılığı olan birimlerinde 200 gence ilk iş deneyimi sundu. Program kapsamında işverenlerce az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençler STK’larda 12 ay boyunca tam zamanlı ve maaşlı çalışarak ilk iş deneyimlerini kazanıyor. Ayrıca katılımcılar, ‘İlk Fırsat Akademisi’ ile 21’inci yüzyıl yetkinlikleri kapsamında 250 saatten fazla eğitim ve gelişim desteğinin yanında önemli kurumların yöneticilerinden mentorluk ve mülakat becerilerini geliştirecek destekler de alıyorlar. ‘Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’ 7’nci yılında 50 gence daha STK’larda ilk iş fırsatı sunuyor. Katılmak isteyen gençler, Program paydaşı 24 STK’nın açtığı ilanlara 10 Haziran’a kadar başvuru yapabilir.

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

ÇEKİRDEKTEN YETİŞECEKLER

Türk Havacılık Uzay Sanayi ‘Geleceğin Yetenekleri Programı’ ile ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitim ve gelişimlerine destek olarak havacılık ve uzay alanındaki mühendisleri çekirdekten yetiştirmeyi ve genç yetenekleri sektöre kazandırmayı hedefliyor. Üç ayrı alt modülden oluşan program kapsamında HÜRKUŞ 6-10 ile ilkokul öğrencilerine eğlenceli içeriklerle havacılık, uzay ve mühendislik hakkında farkındalık oluştururken, HEZARFEN 11-14 ile ortaokul öğrencilerine pratiğe odaklı uygulamalar gerçekleştirerek havacılık uzay ve mühendisliğini keşfettiriyor. DEMİRAĞ 15-18 ile de meslek seçimi aşamasındaki lise öğrencilerinin sorularını cevaplayarak mühendislik mesleğini tanıtmaya ve yönlendirmeye odaklanıyor.

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

YAPAY ZEKA İLE TANIŞMA

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin 6 yıldır sürdürdüğü ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi 7-14 yaş arası çocuklara kodlama öğreterek başladığı yolculuğuna 14-17 yaş arası gençleri geleceğin teknolojisi yapay zeka ile tanıştırarak devam ediyor. Bugüne kadar 1200’e yakın gence eğitim veren projeyle 2022 sonuna kadar 3 bin gence ulaşılması hedefleniyor.

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

KADINLARA FORKLİFT OPERATÖRLÜĞÜ EĞİTİMİYLE İSTİHDAM

Coca-Cola İçecek (CCI), işyerinde toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı kapsamında başlattığı ‘Forklift Operatörü Eğitim Programı’ ile kadınlara istihdam alanı açtı. Eğitim programı sayesinde hem dengeyi ve çeşitliliği sağlamayı hem de önyargıları kırmayı hedefleyen CCI’ın 12 kadın forklift operatörü Çorlu, İzmir ve Bursa fabrikalarında görevlerine başladı.

DİĞER İLLERE YAYILACAK

Coca-Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Hasan Ellialtı, “Forklift kullanımı özel sertifikasyon gerektiren bir iş alanı. Biz de CCI Türkiye olarak ‘Forklift Operatörü Eğitim Programı’ ile operatörlerimizi kendimiz yetiştirmeyi hedefledik. Ücretsiz olarak verdiğimiz eğitimleri pilot bölge olarak başlattığımız 3 ilin yanı sıra diğer bölgelerimizde de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Gençler eşitlik fırsat ve destek bekliyor

BİYOGİRİŞİMCİLER BULUŞTU

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen, ReDis Innovation’ın yürütücülüğünü üstlendiği biyoteknoloji temalı hızlandırıcı programı BIO Startup’ın Demo Day Etkinliği, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Derin Teknoloji Üssü’nde, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) işbirliğinde gerçekleşti. Etkinlikte 11 startup sunumlarını yaparak programı tamamladı. Jüri değerlendirmesi sonucu puanlandırılan biyogirişimciler ‘BIO Startup Küresel Şirket ve Yatırımcı Buluşmaları’nda küresel biyoteknoloji ekosisteminin aktörleriyle bir araya gelmeye ve görüşmeler yapmaya devam edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder