Arzu Çekirge Paksoy İçinden deniz geçen projeler
HABERİ PAYLAŞ

İçinden deniz geçen projeler

Yaz aylarında pek çok kurum denizle ilgili sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Deniz ve kıyı temizliğinden yüzme yarışlarına, nesli tükenmekte olan deniz canlılarını korumaktan, ülkemizde kadın yelkencilerin sayılarını arttırmaya çok farklı hedefleri olan bu projeler büyük ilgi çekiyor.

LİSANSLI YELKENCİ ÇOK AZ

Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizde, denizlerimizle ne yazık ki yeterince ilgilenmiyor, bu önemli güçten olması gerektiği kadar faydalanamıyoruz. 22 kentimizin denize kıyısı var ancak 100 kişiden sadece 6’sı yüzme biliyor. 82 milyon nüfuslu ülkemizde Türkiye Yelken Federasyonu’na kayıtlı lisanslı yelkenci sayımız ise 6 bin. Yüzme ve yelken ile ilgili sportif başarılarımız ne yazık ki çok az.

Haberin Devamı

PLASTİK TEMİZLİĞİ

Bununla birlikte odağına denizi alan sosyal sorumluluk projelerine her geçen gün ilgi artıyor. Kurumlar denizlerin temizlenmesi, nesli tükenmekte olan canlıların korunması, plastik atıkların temizlenmesi, yüzme sporunun yaygınlaşması, yeni yelken sporcularının yetiştirilmesi, kadın yelkencilerin desteklenmesi gibi pek çok konuda uzun soluklu projeler gerçekleştiriyorlar.

SAMSUNG BOĞAZİÇİ KITALARARASI YÜZME YARIŞI

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’, Türkiye’de farkındalık yaratmak, başta gençler olmak üzere topluma ilham vererek yüzme sporunun yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştiriliyor. ‘Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu’ seçilen 31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na bu yıl 59 ülkeden toplam 2 bin 400 yüzücü katıldı.

CARETTA CARETTA SEFERBERLİĞİ

Mavi ve Orta Anadolu, ‘İndigo Turtles’ projesiyle, Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) çalışmalarına destek vererek, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını koruyor. Projeyle, 110 milyon yıldır yaşayan, Akdeniz faunasının doğal parçası olan Caretta Carettaların yaşatılması hedefleniyor. EKAD, 20 yılda 800 binin üzerinde Caretta Caretta’yı denizle buluşturdu. İndigo Turtles projesi bu zorlu yaşam mücadelesine destek verirken, gönüllülük konusunda da farkındalık yaratıyor. Haziran-eylül döneminde Belek’te kamp kuran yüzlerce üniversiteli, kaplumbağa yumurtalarını korumak, çıkan yavruların denize ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.

Haberin Devamı

TEMİZ DENİZLER İÇİN EL ELE

Denizlerimizdeki plastik atıklar alarm veriyor. Bu kadar çok plastik kullanırsak 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak. Bu çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla WWF ‘1 Güzel Hareket’ kampanyası başlattı. Kısa sürede 100 bin katılımcıya ulaşan kampanya, plastik atıkların çevre ve denizler üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek büyüdüğü günümüzde plastik kullanımının azaltılmasını hedefliyor. Fairy, CarrefourSA ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın başlattığı ‘Denizi Şansa Bırakma’ kampanyası kapsamında tüketiciler CarrefourSA mağazalarındaki geri dönüşüm otomatlarına boş Fairy şişelerini atıp karşılığında indirim kuponu kazanarak geri dönüşüme katkıda bulunuyorlar.

YELKENE İLGİ ARTIYOR

Son yıllarda yelken sporu kurumlar tarafından en çok ilgi gören sporlar arasına girdi. Turkcell ülkemizin en uzun süreli yelken kupalarından Bosphorus Cup’a; TEB Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü’ne katkı sağlıyor. Doğuş Grubu ülkemizden de dünyaca başarılı sporcular çıkması hedefiyle milli yelkencilerimizi bir araya getiren ‘Rüzgârın Çocukları’nı 2016 yılından beri destekliyor.

Haberin Devamı

İYİLİĞE YELKEN AÇIYORLAR!

Kadın yelkenciliğinin gelişmesi amacıyla düzenlenen ‘4. Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası’, 6-7-8 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek. Sloganı ‘İyiliğe Yelken Açmak’ olan Kupa’da kurumlardaki kadın yelken takımları ile bireysel yelkencilerden oluşan takımlar yarışacak. Katılım gelirlerinin bir bölümü ile AÇEV’e bağış yapılan Kupa’ya bu yıl katılacak kurumlar arasında Eker, Fiba Grubu, Ford Otosan, GSK, Mercedes Benz Türk, Borusan Holding, Sahibinden.com, Dunapack Packaging, TWRE, Permolit Team Ladies First, MSI Sailing, İstanbul Yelken Kulübü, Deniz Kuvvetleri, Pupa Doğuş Üniversitesi ve AÇEV yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder