Arzu Çekirge Paksoy Önceliğimiz sağlık
HABERİ PAYLAŞ

Önceliğimiz sağlık

Haberin Devamı

  • Pandemi ile geçirdiğimiz son 1.5 yıl bize en önemli şeyin sağlığımız olduğunu göstermedi mi? Rahatça nefes alabilmek, sevdiklerimize sarılabilmek, dışarıda özgürce yürüyebilmek gibi daha önce önemini pek de fark etmediğimiz konuların esasında ne kadar değerli olduğunu anladık. Virüse yakalanmamak, ailemizi ve sağlığımızı korumak her şeyden önemli oldu.
  • Bilimin ve sağlık profesyonellerinin değerini daha iyi fark ettik. Sağlıklı beslenmeyi, düzenli sporu, daha stressiz bir yaşamı tercih etmemiz gerektiğini acı tecrübeler yaşayarak öğrendik. Bu bilinçlenme sürecinde toplumsal fayda yaratmak isteyen kurumların gerçekleştirdiği ‘sağlık’ odaklı sosyal sorumluluk projeleri farkındalığın artmasına katkı sağladı.

Önceliğimiz sağlık

MEME KANSERİ İLE MÜCADELE

Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Pembe Top Sahada’ projesi, Anadolu Efes Spor Kulübü ile UNICS Kazan arasında oynanan Turkish Airlines EuroLeague maçıyla 8’inci kez hayata geçti. Meme kanseriyle mücadele konusunda kadınları bilinçlendirmek için başlatılan projenin bu yılki gönüllü destekçisi olan oyuncu Demet Özdemir, erken tanı farkındalığının sembolü haline gelen Pembe Top ile maçın başlangıcını yaptı.

FARKINDALIK DÜZEYİ YÜKSEK

  • 22 Ekim tarihini ‘Sağlık Okuryazarlığı Günü’ ilan eden Bayer, sağlıklı yaşam ve koruyucu sağlık kavramlarını gündeme getirmeyi ve halk sağlığına destek olmayı hedefliyor. Bu yıl ilk kez kutlanan Sağlık Okuryazarlığı Günü kapsamında, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması’nın sonuçları da açıklandı. Araştırmaya göre, ülkemizde sağlıklı bir yaşamın önemi ve sağlıklı kalabilmek için yapılması gerekenler hakkında farkındalık düzeyi yüksek ancak bu bilgileri hayata geçirenlerin oranı düşük.
  • Vatandaşlar en çok doktorlara, aile hekimlerine ve eczacılara güveniyor. ‘Tavsiyen Eczanede’ projesi ile 27 bin eczacıyı eğitmeyi hedefleyen Bayer, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile okul bahçelerinin öğretici oyun içerikleriyle renklendirildiği ‘365 Gün Teneffüste Sağlık’ projesini de hayata geçiriyor. Ayrıca uzman doktorların görüşlerinin yer aldığı ‘365gun.com’ sitesi aracılığıyla kamuoyunun sağlık konusundaki bilgi düzeyini artırmayı hedefliyor.

ALZHEIMER’A DİKKAT!

Eyüp Sabri Tuncer, Türkiye Alzheimer Derneği ile Alzheimer hastaları ve yakınları için ‘Hatıraları Tazeler’ projesini başlattı. Kokularla hatıraları tazelerken, Alzheimer hastalığına dikkat çekmeyi hedefleyen proje kapsamında, ‘eyupsabrituncer.com’ internet sitesinde satışa sunulan ‘hatıralar kolonyası’ ürünlerinden elde edilen gelir ile Türkiye Alzheimer Derneği’ne bağlı ‘gündüz yaşam evleri’ne katkı sağlanacak. Bu evlerde hastaların kaliteli zaman geçirmeleri ve zihinsel rehabilitasyon çalışmaları ile yaşama bağlanmaları hedefleniyor.

BİLİM KADINLARINA DESTEK

Loreal Grup; bilimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların güçlendirilmesi, rol modeller yaratılması ve ‘dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var’ mesajının tüm dünyaya ulaştırılması hedefiyle global olarak ‘Bilim Kadınları İçin’ programını yürütüyor. UNESCO işbirliği ile 19 yıldır Türkiye’de de gerçekleştirilen yarışmayı, bu yıl ilham verici çalışmalarıyla göze çarpan Dr. Eda Aydoğan Güngör, Dr. Gülcihan Gülseren, Dr. Nihal Terzi Çizmecioğlu ve Doç. Dr. Saniye Söylemez kazandı. Dört bilim kadınının her biri araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanmak amacıyla 120 bin lira ödül ile desteklendi. Türkiye’de bugüne kadar 118 genç bilim kadının projelerine kaynak sağlandı.

GENÇLERE İLHAM OLACAK YARIŞMA

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Genç Bilim İnsanı Ödülleri 9’uncu kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına teşekkür etmek ve geleceğin bilim insanlarına ilham vermek üzere gerçekleştirilen yarışmada, Dr. Arif Engin Çetin, Prof. Dr. Elif Çadırcı, Doç. Dr. İsmail Öçsoy, Doç. Dr. Mustafa Serdar Önses, Doç. Dr. Şuayip Yüzbaşı ve Doç. Tuğrul Çetinkaya Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ni kazandı.

İLAÇLAR ÇÖPE GİTMESİN

AbilityPool’un üniversiteli gençler için düzenlediği gönüllülük programında, son kullanma tarihi geçtiği için kullanılmayan, çöpe atılan atık ilaçların toplanmasına ve geri dönüştürülmesine katkıda bulunmayı hedefleyen ‘Pharmy’ projesi birinci oldu. Dört genç arkadaşın geliştirdiği projede, ilaç atıklarının toplanmasını bir platform üzerinden takip edecek bir düzen kurularak işgücü, zaman ve maliyetin azaltılması, atık toplama hizmetinin kolaylaştırılarak çevreye de katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder