Aydan Durak Koronavirüsün yeni varyantı: 'Eris'
HABERİ PAYLAŞ

Koronavirüsün yeni varyantı: 'Eris'

Eris varyantı Türkiye'de dahil olmak üzere şu ana dek 50'den fazla ülkede ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü Eris'i izlenmesi gereken bir varyant olarak sınıflandırdı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, Eris varyantı ve belirtileriyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Eris varyantı (EG.5) Omikron varyantından türeyen yeni bir Covid-19 varyant virüsüdür. 19 Temmuz 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından izleme alınmıştır.

ERİS VARYANTININ EN NET BELİRTİLERİ

Burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, aksırık, öksürük ve boğaz ağrısı en sık görülen belirtilerdir. Eskiden karşılaştığımız diğer Covid-19 belirtileri de yeni varyanta bağlı gelişen hastalıkta görülüyor. 65 yaş üzeri kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda yüksek ateş, nefes darlığı gibi daha ciddi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Eris varyantı ilk kez bu yıl Şubat ayında saptanmış olup, o tarihten sonra da yeni mutantlar türemeye devam etmiştir. Son varyantlar BA.2.86, GK.3.1, HV.1 Temmuz ayında saptanmıştır.

Eris varyantı görülen ülkelerde her 4-5 yeni Covid-19 hastasından biri (yaklaşık %20-25) Eris varyantı nedeniyle hastalanmıştır ve hastane yatışları da görülmüştür. Önümüzdeki aylar içerisinde varyantın hızla yaygınlaşması ve tüm dünyada görülmesi beklenmektedir.

Mutasyonlar sayesinde virüs yapısında gerçekleşen minik değişikliklerin oluşan hastalıkta değişim yapması beklenmiyor. Omikrona karşı üretilen yeni aşılar; Eris varyantının Omikron türevi olması nedeniyle Eris varyantına da etkili olacaktır.

ÖNCEKİ VARYANTLARA GÖRE DAHA BULAŞICI

Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceği tahmin edilmekte ancak okulların açılmasından sonra ve sonbahar aylarında bu durum netleşecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder