Aydan Durak Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri
HABERİ PAYLAŞ

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Ancak Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketimi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda beslenme konusuna dikkat çekti.

Bir gün dinlendirilen etler; fırında ızgara veya haşlama tarzında pişirilmeli, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave kullanılmaması gerekir. Buharda haşlama tercih edilmesi önerilir. Bayram sabahına, güne iyi bir kahvaltı ile başlamak yararlıdır. Eğer tüketilecekse, öğle yemeğinde, kurban etinden pişirilmiş et tüketilmelidir. Gün içinde 70-100 gr’ı aşmamaya da dikkat etmelisiniz. Etler; ızgara ve haşlama tarzında pişirilmeli. Etin yanmamasına dikkat edilmeli, etin yanan ve kömürleşmiş kısmı yenmemelidir.

Haberin Devamı

Etler bir gün bekletildikten sonra tüketilmelidir, eğer saklanacaksa kuşbaşı ya da kıyma halinde, yağlı kağıtlara veya buzdolabı poşetine sarılı olarak, derin dondurucu kısmında bekletilmelidir. Kesim sonrası et dinlendirilmezse, hem sert ve lezzetsiz olur, hem de sindirimi zor olabilir. Buzdolabından çıkarılan etin hemen kullanılması gerekir, sonraki öğün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konması sakıncalı olup, ette aşırı bakteri çoğalmasına neden olabilir. Bu da sağlığımızı olumsuz etkiler. Buzdolabında, bölünmüş ve sarılmış etler, buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasında saklayabiliriz.

KAHVALTI ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİRMEYİN

Vücudumuz düzenli kahvaltıya alıştığından, bu alışkanlığımızın bayramda da bozulmaması yararlı olup, sabah kahvaltı yapmak daha idealdir. Ancak kahvaltı ile beraber, her gün olmamak ve abartmamak üzere, et kavurma, sucuk veya pastırma tüketilebilir. Sakatatlar, yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayı, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol ve ürik asit yüksekliği olanların, fazla tüketmemelerinde yarar vardır.

HAŞLAMA ET TERCİH EDİN

Etler pişirme esnasında endi yağıyla pişirilmeli ve ilave kullanılmamalıdır. Buharda haşlama tercih edilmelidir. Izgarada ise, et ile ateş arasında, yaklaşık 15 cm’lik bir mesafe olmalıdır. Et yanmamalı, kömürleşmemelidir.

Haberin Devamı

AŞIRI TATLI TÜKETİMİNİ ÖNLEYİN

Bayramda aşırı tatlı ve çikolata yemeleri ve asitli, kalorisi yüksek içecekleri tüketmeleri sakıncalı olup, yetişkinler gibi ancak az porsiyonlarda, kurban eti tüketmeleri, demir, C vitamini, folik asit, omega 3 ve vit D açısından yararlıdır. Sebze, yumurta, süt, yoğurt ve sütlü tatlı tüketmelerinde çok yarar vardır.

Etin fazla tüketilmesi, mide, karaciğer ve pankreası yorar. Gastrit ve reflü şikayetleri artar. Karında rahatsızlık, hafif ağrı ve şişkinlik olabilir. Bazen pankreas iltihabı değimiz, akut pankreatit gelişebilir. Safra taşı olanlarda, safra kesesinde iltihap ve ağrıya neden olabilir. Akşam ağır yemeklerden ve geç saatte yemekten, mutlaka kaçınmamız gerekir.

KURBAN BAYRAMINI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN ÖNERİLER

  • Bayramda, sabah güzel bir kahvaltı, gün içinde de 70-100 gr’ı geçmeyen et tüketimi, bol sebze, az ekmek, tuz ve yağı az tüketmek, yürüyüş yapmak gerekir.
  • Tatlılardan da, sütlü tatlılar ve taze meyve tercih edilmeli.
  • Ayrıca, vazgeçilmezimiz olan çay ve Türk kahvesi de tüketilmeli, ancak fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden kaçınmak, mide barsak sorunlarının oluşmaması için önemli.
  • Günde 1.5-2 litre su da tüketilmesi gerekir.
  • Et tüketimi sonrası, karında rahatsızlık, gaz ve şişkinlik varsa, her gün olmamak şartıyla, 1-2 adet, meyvesiz yani sade soda tüketilebilir. Bu kişiyi rahatlatır.
  • Etin yanında, ev yapımı veya köy yoğurdu tercih edilmeli, ayran da içecek olarak tüketilebilir.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder