Aydan Durak Özgüven eksikliği yaşıyor olabilirsiniz! Bu ipuçlarına dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Özgüven eksikliği yaşıyor olabilirsiniz! Bu ipuçlarına dikkat

Özgüven kaybı yaşadığınızda kendinizi mutsuz ve çaresiz hissedersiniz. Özgüven kaybı yaşamanızın pek çok sebebi olur.

Günlük hayatın stresi ve toplumsal baskı özgüven kaybının en önemli sebepleri arasında yer alır. Genellikle özgüven kaybı kişiden kişiye çok farklılık gösterir. Ancak özgüven kaybının net olan işaretleri de vardır. Bu ipuçlarına göz atarak özgüven kaybı yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz.

Özgüven eksikliğini zaman zaman herkes yaşayabilir. Özgüven eksikliği, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Haberin Devamı

Bunlar arasında geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler, eleştiriler, başarısızlıklar, düşük benlik saygısı, sosyal baskılar, aile veya çevresel faktörler yer alabilir. Özgüven eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de bazı net işaretler özgüven kaybının en net göstergesi olabilir.

KENDİNDEN ŞÜPHE DUYMA

Bu kişiler kararlarını sürekli olarak sorgular ve kendi yeteneklerine güvenemez. Başkalarının görüşlerine aşırı bağımlı olabilir. Her aldıkalrı kararda başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı duyarlar. Kendinizden ve aldığınız kararlardan sürekli şüphe ediyorsanız bu durum özgüven kaybı yaşadığınızı gösterir.

ELEŞTİRİ

Kendinizi yaptığınız doğru eleştiriler dozunda olduğunda güzeldir. Çünkü hatalarınızı bularak daha doğru sonuçlar elde etmenize yardımcı olur.

Ancak özgüven eksikliği olan bir kişi, sürekli olarak kendini eleştirir ve hatalarını vurgular. Kendini beğenmeme, sürekli olarak başarısız olduğunu düşünme eğilimindedir.

İLETİŞİMDE EKSİKLİK

Özgüven eksikliği olan bir kişi, kendini açık ve etkili bir şekilde ifade etmekte zorlanabilir. Fikirlerini dile getirmekte veya duygusal ihtiyaçlarını ifade etmekte güçlük çekebilir. Doğru iletişim kurmakta zorlanabilir ve daha içe dönük bir yapıya sahip olabilir.

KENDİNİ BAŞKALARIYLA KIYASLAMAK

Kendi özelliklerinizi ve yaptıklarınızı artık beğenmemeye başladıysanız ve kendinizi sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsanız özgüven kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Kendini sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırma eğiliminde olabilirler. Başkalarının daha iyi olduğunu düşünerek kendini değersiz hissedebilir.

Haberin Devamı

SOSYALLEŞMEMEK

Özgüven eksikliği olan bir kişi, sosyal ortamlarda kendini rahat hissetmeyebilir. Yabancıların yanında konuşmaktan veya yeni insanlarla tanışmaktan kaçınabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder