Aydan Durak Sağlıksız beslenme hayatınızı mahvedebilir
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıksız beslenme hayatınızı mahvedebilir

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Mutlu, sağlıklı ve sorunsuz bir hayatın ilk adımı şüphesiz ki sağlıklı beslenme. Sağlıklı bir beslenme programını uygulamayı alışkanlık haline getirdiğinizde bağışıklığınızı güçlendirip vücudunuz hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, vücut sağlığını koruyabilmek için beslenmenin önemine değinerek, yaşam kalitesini yükseltmek ve vücudun direncini artırmak için önerilerde bulundu.

BESLENME DÜZENİ KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, beslenme programlarının mutlaka kişiye özel olması gerektiğini vurguladı ve beslenme düzeninin yaşam şartlarına uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

“Kişinin yaş, cinsiyet, fiziksel özellikleri, metabolik durumları, fiziksel aktivite şiddetleri, kronik hastalığı olup olmama durumuna göre besin ve besin öğesi ihtiyaçları farklılık gösterir. Her kişinin beslenme şekli kendi özeldir ve yaşam şartları da göz önünde bulundurularak planlanmalıdır."

Sağlıksız beslenme hayatınızı mahvedebilir

ÇEŞİTLİ VE DENGELİ BESLENMEK VÜCUT SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

"Besinler öyle mucizevidir ki, kişiler bu hesaplamaları yapmak için destek almasalar bile günlük beslenmelerini düzenli yaptıkları sürece, günlük diyetlerinde besinlerin çeşitliliğine yer verdikleri sürece doğal olarak vitamin-mineral ihtiyaçları büyük oranda karşılanacak ve hem kısa vadeli hem de uzun vadeli sağlığı korumak için yatırım yapılmış olacaktır." diyen Uzman Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, "Çeşitli ve dengeli beslenmenin yanında yeteri kadar su tüketilmeli, fiziksel olarak aktif olunmalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.” cümlelerini kullandı.

BİLİNÇSİZ BESLENME ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Sosyal medyanın her alanda olduğu gibi beslenme biçimi konusunda da kişileri etkisi altına aldığını vurgulayan uzman isim "Özellikle de büyük kitlelere sahip ve sosyal medyada çok fazla kişiye erişim sağlayabilen sosyal medya fenomenlerinin bilinçsiz bir şekilde beslenme önerileri sunmaları, özendirmeleri veya kendilerine iyi geldiğini düşündükleri her şeyi topluma da benimsetmeye çalışmaları oldukça yanlıştır." dedi.

"Her bedenin kendine özel olduğunu unutmaması gerek" diyen Uzman Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, Her inanışın, her beslenme şeklinin belirli kısıtları vardır. Ancak bu sınırları bilinçsizce daha da daraltmak maalesef bu kötü örnekte olduğu gibi ölümle sonuçlanabilir. Çünkü yaşamsal fonksiyonların çalışmasını destekleyici elzem besin öğelerinin yetersizliği meydana gelir. Teknoloji çağının nimetlerinden bu kadar kolay yararlanabilirken sağlığımızdan bu denli kolay olmamak adına bilinçli sosyal medya kullanımı oldukça önemlidir." cümlelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sağlıksız beslenme hayatınızı mahvedebilir

İŞTE SAĞLIKLI BİR BESLENME PROGRAMI OLUŞTURMAK İÇİN ÖNERİLER

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olur.

ÖĞÜNLERİNİZİ ÇEŞİTLENDİRİN

Vücut sağlığını koruyabilmek için çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Vitamin kaynaklı besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

AŞIRI YAĞ TÜKETMEYİN

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine haşlama, buharda ya da fırında pişirmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

HAZIR YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Hazır ve işlenmiş gıdalar vücut sağlığınızı bozar. Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu nedenle bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

HER GÜN BOL SU İÇİN

İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısını dengelemek, metabolizmanın çalışmasını sağlamak ve susuzluğu önlemek için su içmeniz gerekir. Her gün 8-10 bardak su içerek vücudunuzun su ihtiyacını giderebilirsiniz.

EGZERSİZİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Yaşam koşullarınıza uygun, sürekli yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder