Aydan Durak Sahte botoks kurbanı olmayın
HABERİ PAYLAŞ

Sahte botoks kurbanı olmayın

Dünyada ve ülkemizde estetik işlemlere olan ilgi son yıllarda giderek artıyor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, botoks gibi işlemlerin doğru malzemeler ve uzmanı tarafından yapılması gerektiğini söylüyor.

Öncelikle bu konuya sahtesini anlatmadan önce gerçeğinden yani botulinum toksinin kendisinden bahsederek başlamak gerektiğini düşünüyorum. Botulinum toksin (bilinen piyasa adıyla botoks) uygulanıldığı bölgede kasların çalışma gücünü azaltır. Bu sayede estetik amaçla kullanımlarının yanı sıra terleme önlenmesi, migren ağrıları, kas spazmlarıyla ilerleyen hastalıklar gibi birçok alanda uzun yıllardır kullanılan, emin ellerde doğru şekilde yapıldığında oldukça güvenli olan hatta Time dergisine kapak yapılmış olan nadir ilaçlardan biridir.

Haberin Devamı

Dünyada ve ülkemizde estetik işlemlere olan ilgi son yıllarda giderek artmakta. Ne yazık ki bu ilgiden faydalanıp kazanç kaynağı haline getirmek isteyen, bilgisi ve tecrübesi olmayan, daha da kötüsü yetkisiz kişilerce botoks ve dolgu uygulamalarının yapıldığına şahit olmaktayız. Dolgu ve botoks gibi estetik uygulamaları gerçekleştirme yetkisine sahip olan hekimler plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlar, dermatoloji uzmanları ve sağlık bakanlığınca medikal estetik sertifikası almış hekimlerdir. Sağlık bakanlığı tarafından verilen medikal estetik sertifika programı ise yaklaşık 15 yıldır yapılmamaktadır, bu nedenle 15 yıldan daha erken tarihte bu işlemlere başlayan, çoğunluğunu herhangi bir uzmanlığı olmayan pratisyen hekimler ve diğer alakasız branşlarda uzmanlığı bulunan hekimlerin oluşturduğu yeni nesil ‘Medikal Estetik Hekimi’ ‘Medikal Estetik Uzmanı’ gibi ünvanlar yasadışı ve geçersizdir.

Hastalar bu nedenle, sadece bir haftasonunda 2 günlük Sağlık Bakanlığınca yasadışı olduğu söylenen kurslarda öğrenmeye çalışan hekimler yerine 6 yıllık tıp eğitimi üzerine 5 yıl uzmanlık eğitimi alan estetik cerrahlar veya dermatoloji uzmanlarını tercih etmelidir. Fakat dolgu ve botoks uygulamalarını gerçekleştirenler sadece yetkisiz hekimler değil bunlara ek olarak güzellik salonları, kuaförler gibi yerlerde hekim olmayan kişilerce de uygulanmakta, bu uygulamalar da kazaya davetiye çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

Ülkemize son zamanlarda oldukça yüksek sayıda kaçak, sahte botoks girişi olduğu ve bunların hastaların üzerinde yarattığı problemlerin gösterildiği birçok haber mevcut.Toplum sağlığını ilgilendiren bu problemin aciliyetle çözülmesi gerektiğini düşünmekteyim. Gerçek botoks ürünlerine kıyasla maliyetinin çok daha düşük olması sebebiyle uygulayıcı kişiler tarafından tercih edilme sebeplerinin başında gelmekte.Bu nedenle uzman hekimlerce gerçekleştirilen ortalama botoks uygulama fiyatından kat kat aşağı olan, sosyal medyada kampanya adı altında yapılan botoks uygulamalarından uzak durulması gerekir.

SAHTE BOTOKSUN ZARARLARI NELERDİR?

Öncelikle içeriğini bilmediğimiz , genellikle homojen dağılmayan, problem çıkarmaya son derece elverişli bir ürünle karşı karşıya kalıyoruz. Nasıl hazırlandığı bilinmediğinden uygulanan kişilerde enfeksiyon , alerjik reaksiyon gibi sonuçlara sebep olabilir. Sağlık bakanlığınca onaylanmış kontrol edilmiş bir ürün olmadığından içindeki dozaj fazla olabilir ve kişide doz aşımı nedeniyle botulinum toksin zehirlenmelerine hatta yaşamı tehdit eden sonuçlara sebep olabilir. Bunlar dışında vücutta ilaca karşı bağışıklık gelişmesine sebep olabilir ve sonraki uygulamalarda ilacın gerçek botoks kullanılsa bile etkisiz kalmasına sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Botoks panzehiri olmayan bir ilaç olduğu için etkisi bitene kadar oluşan yan etki 4-6 ay arası devam edecektir. Bu nedenle uygulamayı yapacak kişinin uzmanlığına, kullandığı markaya ve doğru fiyatlandırma yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder