Banu Şen 91. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda Anadolu'nun bereketi dünya sofralarında
HABERİ PAYLAŞ

91. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda Anadolu'nun bereketi dünya sofralarında

Cumhuriyet’in en eski değerlerinden biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 2-11 Eylül arasında 91’inci kez kapılarını açarken, dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre’ye de ev sahipliği yapacak. “Terra Madre Anadolu”, Anadolu topraklarının bereketini dünya ile buluşturacak.

İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’ü içine alacak şekilde düzenlenen Türkiye’nin en köklü ve en kapsamlı fuarı. İzmir’in ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran fuar, geçmişten bugüne Kültürpark’ta dünyayı bir araya getirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Fuarın doğuşu, 17 Şubat 1923’te henüz Cumhuriyet ilan edilmemişken Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle İzmir’de toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne uzanır ve açılışını Atatürk’ün yaptığı 1. İktisat Kongresi’yle İzmir’de fuarcılığın temelleri atılır.

İktisat Kongresi ile eş zamanlı olarak ticari ürünler sergisi düzenlenir ve burada, el tezgâhı ve küçük sanayi ürünleri; Isparta, Kula, Gördes, Uşak kilim ve halıları, yağ ürünleri, sabunlar, makarna ve unlu yiyecekler, kolonyalar, helvalar, ihraçlık pamuklar, ayakkabı, mobilyalar, deri ürünleri, tarım araçları, kiremit, tuğla, maden örnekleri ve kereste çeşitleri sergilenir. 4 Eylül 1927’de İktisat Kongresi isim değiştirerek, “9 Eylül Mahalli Sergisi” adıyla yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlar.

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

İLK KEZ TÜRKİYE’DE

TOPRAK ANA’YA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

91. İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre” gastronomi fuarına da ev sahipliği yapacak. Terra Madre (Toprak Ana) gastronomi etkinliği bu yıl “Anadolu” konseptiyle Anadolu’nun bereketini İzmir’den dünyaya duyuracak.

Küçük ölçekli üreticileri desteklemek için 160 ülkeyi kapsayan Terra Madre Anadolu, İEF süresince, Kültürpark Lozan Kapısı girişinden itibaren oluşturulacak özel alanda gerçekleşecek. 45 ülkeden 200 katılımcının yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan yerel üreticiler, çiftçiler, çobanlar, balıkçılar, ekonomistler, entelektüeller, ekolojistler, antropologlar, yazarlar, filozoflar, aşçılar, üretici birlik ve kooperatif temsilcileri de katılacak. Değişen gıda sistemleri bütüncül bir şekilde ele alınırken dünyanın lezzetleri İzmir ile, İzmir’in lezzetleri ise dünyayla buluşacak. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin yer alacağı Terra Madre Anadolu’da küçük üreticiler, geçmişten günümüze ulaşan yerel ürünlerini Türkiye’ye ve dünyaya aracısız olarak tanıtma fırsatı yakalayacak. Fuarın ilk kez İtalya dışında bir yerde düzenlenmesini sağlayan isim ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer.

Haberin Devamı

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLKLERİN FUARI

Kültürpark alanının düzenlenmesi ve açılışı dönemin İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’un uğraşlarıyla 1936’da yapılır. İzmir, Kültürpark ve Fuar özdeşleşir. 1937’de Kültürpark’ın kurumuna dönüşecek olan Paraşüt Kulesi açılır. 1942’de 2. Dünya Savaşı nedeniyle fuar açılmaz ancak İzmir halkı için Kültürpark Eğlenceleri düzenlenir. 1943’de fuarın ziyaretçi sayısı bir milyonu aşar.

Haberin Devamı

1947’de İzmir Fuarı, Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Birliği’ne (UFI) üye olur. 1950’lerden itibaren büyük rağbet görmeye başlayan fuar, Türkiye eğlence hayatının zirvelerinden biri olur. Fuar Göl Gazinosu, Mogambo Gazinosu, ismini Zeki Müren’in verdiği Manolya Bahçesi bu gazinoların en önemlilerinden. Safiye Ayla, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Sezen Aksu, Tanju Okan ve daha pek çokları, isimleri İzmir Fuarı ile özdeşleşmiş sanatçılar. 1964’de 33. İzmir Fuarı’nda minyatür tren ilk kez Kültürpark içerisinde dolaşmaya başlar, 1971’de dönemin yeni ürünlerinin sergilendiği İzmir Fuarı’nda, ziyaretçiler ilk kez yürüyen merdivenle tanışır.

1989’da ilk sayısal loto çekilişi 58. İzmir Fuarı’nda yapılır. 2016’da İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana teması “inovasyon” olarak belirlenir ve bu temayla birlikte İEF yeni bir boyut kazanır. İEF yükselen çizgisini her yıl katlamaya devam ediyor. İEF’yi diğer fuarlardan ayıran özelliği tarihçesinin yanı sıra, belli bir sektör ile kısıtlı kalmayışı. Bölge ve ülke ekonomisine büyük katkısı olan İEF, Türkiye’nin “dünyaya açılan penceresi” sloganıyla ülke tanıtımında ve ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli bir işlev üstleniyor.

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

SADECE LEZZET FUARI DEĞİL

Başkan Tunç Soyer ile fuara ilişkin konuşuyoruz. Bu fuarı düzenlemelerindeki temel nedenin her vatandaşın yeterince ve sağlıklı gıdaya erişimini güvence altına almak olduğunu belirten Başkan Soyer, “Başka bir tarım mümkün cümlesinin ete kemiğe büründüğü en önemli buluşmamız Terra Madre Anadolu. Terra Madre Anadolu sadece bir lezzet fuarı değil.

İklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, kuraklık, gıda egemenliği biyolojik çeşitliliğin kaybı ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler tarif edecek bir ortak akıl hareketi. Terra Madre manifestomuzda da belirtiğimiz gibi, Eylül 2022’de, yaşamı daim kılmak için İzmir’in çok sesli, çok renkli ve çok nefesli bereket sofrasında buluşacağız. Söyleyecek sözü, uzatacak eli ve paylaşacak aşı olan herkesi Terra Madre Anadolu imecesine davet ediyoruz” diyor. Soyer, şöyle devam ediyor:

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN

“Terra Madre Anadolu, yalnızca İzmir için değil tüm Türkiye için çok önemli fırsatlar sunacak. Avrupa’dan Amerika’ya, Asya Pasifik’ten Balkanlar’a, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar 45 ülkeden Slow Food birlikleri, Cittaslow temsilcileri Terra Madre Anadolu’ya gelecek. Ziyaretçiler, Foça’dan Arapgir’e, Ahlat’tan Köyceğiz’e Türkiye’deki yavaş şehirleri tanıyacak, küçük üreticinin, kooperatiflerin ürünlerini tadacak, iş bağlantıları kuracak, Türkiye’nin tarım ekonomisi dünyada görücüye çıkacak. Terra Madre Anadolu, yerli yabancı binlerce katılımcıya ev sahipliği yaparken aynı zamanda Anadolu’nun farklı yerlerinden gelen çiftçiler, çobanlar, balıkçılar ve onların kurduğu kooperatifler İzmir’de buluşacak ve ürünlerini doğrudan dünya pazarına sunma, ihracatçı olma şansına kavuşacak. Etkinlikler, İzmir’in tarım politikalarında öne çıkartılan mera hayvancılığı, zeytin ve zeytinyağı, tahıl ve baklagiller, üzüm ve susuz yetişen meyveler, kıyı balıkçılığının Terra Madre Anadolu ile daha iyi tanıtılıp anlatılması çerçevesinde tasarlanırken, aynı zamanda güçlü bir turizm potansiyelini de ortaya çıkarmış olacak. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla kentte hayata geçirilen model, Terra Madre ile dünyaya yayılacak. Doğadaki diğer varlıklar ve birbirimizle kurmamız gereken ilişkinin aritmetiğini ortaya koyan, yeryüzündeki yaşamı daim kılmanın formülü olan Anadolu’da tarlaya tohum serpilirken söylenen ‘Kurda, kuşa, aşaÖ’ sözcükleri, Terra Madre Anadolu ile başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan herkes için ilham kaynağı olacak.”

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

DOLU DOLU PROGRAM

İEF, teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin her yaş grubuna hitap eden etkinlikleriyle ziyaretçileri karşılayacak. Her yıl farklı kültürlere ev sahipliği yapan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl da Çim Konserleri, Mogambo Geceleri, Rock & Rap Sahnesi, Açıkhava Tiyatrosu etkinlikleri ile birbirinden ünlü sanatçıları ağırlayacak.

10 gün boyunca bilgilendirici, öğretici, farkındalık yaratan onlarca etkinlik ve söyleşinin gerçekleşeceği fuarda, Sinema Burada Festivali, Gastronomi Temalı Film Gösterimleri, Terra Madre Anadolu Lezzet Avı, Çocuk Sahnesi, Çocuk Alanı, Macera Parkuru, Oyun Ve Teknoloji Alanı, Bilgi Yarışması, Zipline, sergiler, Spor ve gezici etkinlikler yapılacak.

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

Fuar, bu yıl yine oyun dünyasının etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Yılın en iyi League of Legends takımının belirleneceği Türkiye Büyük Finali 2022, 10 Eylül’de İEF’de gerçekleşecek. Türkiye Büyük Finali ilk kez İstanbul’dan farklı bir şehirde taraftarla buluşacak ve 9 - 10 Eylül’de Kültürpark’ta özel bir League of Legends 10. yıl festivali gerçekleşecek. Öte yandan fuar, Next Game Startup Girişimcilik Yarışması’na da ev sahipliği yapacak.

İZMİR 100’ÜNCÜ YILA DAMGASINI VURACAK

TARİHİN EN GÖRKEMLİ 9 EYLÜL TÖRENLERİ OLACAK

Bu sene İzmir ayrıca büyük coşkunun heyecanını taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü tarihe geçecek etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. Afyon’dan başlayıp İzmir’de sonlanacak 400 kilometrelik zafer yürüyüşü düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en görkemli 9 Eylül kutlamalarına ve 2023’te yeniden toplanacak İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.

91. İzmir Enternasyonel Fuarında Anadolunun bereketi dünya sofralarında

100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 24 Ağustos-9 Eylül arasında Kocatepe’den İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü düzenliyor. 24-26 Ağustos tarihleri arasındaki Dereçine-Kocatepe ile 8 Eylül’deki Kemalpaşa etabına herkes katılabilecek. 400 kilometrelik yürüyüş 9 Eylül sabahı İzmir’de sonlanacak. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 9 Eylül günü ise sabah 09.00’da Basmane Cumhuriyet Meydanı arasında geleneksel kortej ve bayrak teslim merasimi düzenlenecek.

Akşam ise kent tarihinin en büyük ışık ve sahne gösterisi yapılacak. Gündoğdu Meydanı’nda kurtuluş mücadelesi ve İzmir’in kurtuluşunu canlandıran görsel şov düzenlenecek. Gecenin finalinde ise ünlü sanatçı Tarkan konser verecek. Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği 10 Eylül’de de kutlamalar devam edecek. İzmir’in kurtuluşunun 100. yılına atfen, proje koordinatörlüğünü Tuluğ Tırpan’ın üstlendiği, dokuz İzmir türküsünün dokuz sanatçı tarafından seslendirildiği özel albüm projesi kapsamındaki eserler ilk kez sahnelenecek.

91. İzmir Enternasyonel Fuarı, bu yıl ülkemizde ilk kez düzenlenecek Terra Madre Anadolu Gastronomi Fuarı ile birleşiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder