Banu Şen Ağır vasıtalar hem trafiğe hem çevreye tehlike saçıyor
HABERİ PAYLAŞ

Ağır vasıtalar hem trafiğe hem çevreye tehlike saçıyor

Uzun bir süredir İzmir’de kamyon, iş makinesi gibi ağır vasıtalı araçların yarattığı tehlikeleri hem gözlemliyor hem de duyuyorum. Bu araçlar çoğunlukla aşırı süratli gidip tehlikeli şerit ihlalleri yapıyor, kurallara uymuyor. Kapalı olması gereken kasaları açık, etrafa çevreye hem kirlilik hem de tehlike saçıyor. Kimi kum döke döke, kimi taş fırlatarak, kimi de metal parçaları saçarak ilerliyor.

Aslında yönetmelik aynen şunu diyor:

“Kamyon, TIR, çekici türü araçların sabah 07:30-09.30 ve akşam 17:30-19:30 saatleri arasında İzmir Kent Merkezi ve İzmir Limanı’na giriş çıkışları yasaktır. Bu kurala uyulmadığı takdirde firmalarımız Trafik Kanunu 47/1-C maddesi ile 144 TL cezai müeyyideye maruz kalmaktadır.”

Haberin Devamı

Ancak bu araçların bu saatlere uyduğu da pek söylenemez. Günün her saati trafikte bu araçlara rastlıyorum. Büyük cüsseleriyle, “Nasılsa bana bir şey olmaz” zihniyetiyle araç sürücülerini riske atıyor, kazalara neden oluyorlar. Yetkililerin bu düzenlemeyi ve uyulup uyulmadığını gözden geçirmeleri gerekiyor.

Hafriyat kamyonlarının ağır tonajlarıyla yolları köstebek yuvasına çevirmeleri, kum, beton, inşaat artıklarını döküp etrafı savaş alanına çevirmeleri ise ayrı bir sorun. Bu güzelim kente bu görüntüler hiç yakışmıyor.

Ağır vasıtalar hem trafiğe hem çevreye tehlike saçıyor

 

ŞEHİRLERE GASTRONOMİ BEREKETİ

POSTA Gazetesi ana gazetede her pazartesi Bereketli Şehirler sayfamda okuyucularımızı güzel ülkemizin dört bir köşesinden farklı şehirlerle buluşturmaya devam ediyorum. Bu sayfayı hazırlarken ve şehirleri gezerken en çok dikkatimi çeken çoğu bölgenin gastronomi projeleri oluyor. Ordu’dan Adana’ya, Antep’ten Balıkesir’e, Urfa’ya, Giresun’a, Mardin’e kadar her şehirde farklı gastronomi projeleri adeta birbiriyle yarışıyor. Bizim bölgemiz Ege Mutfağı da her daim ilgi odağı. Burada da şehirler ve ilçeleri dünya çapında ilgi çekecek projeler geliştiriyor.

Seferihisar Belediyesi de onlardan biri; Seferihasar Belediyesi’nce hazırlanan, “Gastronomi Turizmi ve Lezzet Rotası”nın tanıtımı geçen hafta yapıldı.

SEFERİHİSAR’IN ROTASI

Yaklaşık 3 bin yıllık kültüre sahip olan ilçenin gastronomi potansiyelini harekete geçirmek, Seferihisar’ı gastronomi amaçlı ziyaret edecek gastro turistlere yol gösterecek referans kaynağı olmak amacıyla başlattıkları projeyle ilgili Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

Dünyanın tartışmasız en iyi mutfaklarından birine sahibiz. Deniz ürünlerinden tahıla envai çeşit sebzeden meyveye, et ve süt ürünlerine kadar her şeye sahibiz. Fakat ihtiyacımız olan tek şey bunu ön plana çıkarabilmek. Gastronomi turizmi işte bu noktada bize yol gösteriyor. Bakın turizmin temelinde tek bir şey var; ‘deneyim kazanmak.’ Bu deneyimi elde etmenin en kolay aracı ise gastronomi. Biliyorsunuz milyonlarca insan her yıl sadece pizza yemek için İtalya’ya gidiyor. O kadar uzağa gitmeyelim dersek, komşu ilçemiz Urla son 10 yıllık çalışmaları ile Türkiye’nin gurme merkezi olma yolunda. Seferihisar bir yanda binlerce yıllık tarihi öte yandan organik üretimdeki başarıları ile dünya çapında bir turizm merkezi olmayı hak ediyor. Gastronomi Rotası sayesinde Seferihisar’a hem mutfağı hem de eşsiz doğası ile hak ettiği değerin verilmesini sağlayacağız.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder