Banu Şen Atlar ve nar diyarı: Suruç
HABERİ PAYLAŞ

Atlar ve nar diyarı: Suruç

Şanlıurfa’ya 45, Suriye’ye ise 10 kilometre uzaklıktaki Suruç, sınır kapısı olarak önemli konuma sahip. Suruç toprakları, Şanlıurfa Platosu’ndan Suriye’ye doğru inen düzlüklerden oluşuyor. Suruç Ovası adı verilen bu düzlük, yaklaşık olarak bin metre yükseklikte ve ovayı, batı, kuzey ve doğudan Güvercik, Cudi ve Devres dağları çevreliyor. Ayrıca ilçe topraklarında, doğudan batıya doğru dağınık tepeler bulunuyor…

İLÇE İSMİNİ SARAÇLARDAN ALMIŞ

Suruç, tarihi itibariyle oldukça eski olan bir şehir ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İlçenin İbrahim Peygamber ile de yakın bir ilişkisi olduğu biliniyor. At yetiştirme merkezi olarak bilinen Suruç’ta atların eğitimi ve imalatı ile uğraşan kişilere ‘saraç’ deniliyor. İlçenin ismi ‘saraç’ların yoğunluğundan dolayı Suruç olarak söyleniyor. Saraçlar, atların eğeri gibi at malzemeleri de üretiyor. Bu nedenle, Suruç’un at yetiştiriciliği ve at malzemeleri üretimi konusunda uzmanlığı hala devam ediyor.

Haberin Devamı

YÖRESEL LEZZETLER

Tipik Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan ve yazları sıcak, kışları ise yağışlı geçen Suruç’ta tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynakları arasında. Suruç aynı zamanda Urfa’nın meşhur narlarının olgunlaştığı yerlerden biri ve nar ekşisi yapımı için ideal bir bölge. Narlar, sabahın erken saatlerinde bahçelerden toplanıp çeşitli aşamalardan geçirilerek nar ekşisine dönüştürülüyor. Bu lezzetli nar ekşisi, sofralarda birçok yemeğin yanında kullanılıyor ve bölgenin yerel tatları arasında önemli yer tutuyor. Nar ekşisi yapımı, geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriliyor ve bölgenin kültürü ve lezzetleriyle birleşiyor.

TURİZM VE SOSYAL HAYAT CANLANIYOR

Bir dönem terörden oldukça erkilenen ilçede şimdilerde hayatı canlı tutmak, istihdamı artırmak, altyapıyı güçlendirmek, sosyal hayatı renklendirmek, turizmi hareketlendirmek için birçok proje hayata geçiriliyor. Ben de Güneydoğu’nun sınır ilçesi Suruç’a geçen hafta yaptığım ziyarette ilçedeki değişiklikleri gözlemledim. Kurs ve atölye çalışmalarıyla el emeklerini ekonomiye dönüştüren, sosyalleşen Suruç kadınları en çok ilgimi çekti. Atölyede kadınlarla hayatlarının nasıl değiştiğini uzun uzun konuştuk. İlçenin meşhur narı değerlendirilerek yapılan nar kolonyasına, lavanta bahçelerinden üretilen sabunlara ve moda atölyesindeki el emeklerine hayran kaldım. Ayrıca yeni Fırın Cafe büyük şehirlerdeki pastaneleri aratmıyor. Sohbet ettiğimiz Suruç Kaymakamı, Belediye Başkan Vekili İbrahim Güneş, “İlçemizin kültür sanat alanında da öne çıkması için emin adımlarla yürüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Atlar ve nar diyarı: Suruç

‘MODERN HARA’ PROJESİ

'Arap atı’ diye bilinen atların anavatanının Suruç olduğunu ifade eden Güneş, “Cumhuriyet öncesi bölgenin adı Ayn El Arab olduğundan, buradan gönderilen yarış atlarına Arap Atı adı verilmiş. İlçemizde hemen her ailenin atları bulunmakta ve çeşitli yarışlarda yarıştırılmakta. Önümüzdeki süreçte ilçede atlarımızın gelişimine katkı sağlayacak modern bir hara açma projemiz de bulunuyor. Bununla birlikte kısa zaman önce Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alan Suruç Narı da bölgede oldukça rağbet gören bir nar çeşidimiz. İlçemizin en önemli iki değeri olan Suruç Atları ve Suruç Narı’nı daha da geniş kitlelere tanıtmak amacıyla bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Suruç Atı ve Narı Festivali her yıl yoğun katılımla ve büyük bir coşku içerisinde gerçekleştiriliyor. Kortej yürüyüşüyle başlayan festival, en büyük nar ve en iyi yarış atı yarışmalarıyla devam ediyor. Festival kapsamında ünlü sanatçılarımızın konserlerine ilçe halkımız yoğun katılım gösteriyor” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

‘KADINLARA ÜRETİM DESTEĞİ SAĞLIYORUZ’

İlçede kadınlara yönelik projeler de öne çıkıyor. 4 Aile Destek Merkezi’ni hizmete açtıklarını söyleyen Güneş, bu merkezlerde kadınların ürettiği çok sayıda el işi ürünlerin tüketici ile buluşabilmesi için destek sağladıklarını belirtiyor. Güneş, “Bugün ortalama 600 kadınımız bu merkezlerimizden faydalanmakta. Aynı zamanda kadınlarımızın iş hayatına dahil olması en öncelikli gündemiz durumundadır. Belediyemize aldığımız yeni personelin en az yarısının kadın olmasına gayret gösteriyoruz. Gastronomi Merkezi, Fırın Cafe, Halk Ekmek ve Fitness Merkezi’mizde ortalama 100 personelimizin 60’ı kadınlardan oluşmaktadır” diye anlatıyor.

Atlar ve nar diyarı: Suruç

‘SOSYAL HAYATA YÖN VERİYORUZ’

“Görevlendirme yapıldıktan sonra önceliklerimizden birisi de ilçenin sosyal hayatına canlılık katacak projeler oldu. Bu bağlamda ilçe genelinde toplamda 32 yeni park inşa edildi. Bölge ve dünya lezzetlerini vatandaşlarımıza sunabilmek için Gastronomi Merkezi’ni açtık. İlçede gençlerimizin sosyalleşebileceği bir mekânın olmadığını fark edip Fırın&Cafe’yi hizmete açtık. Bu tesisi açtıktan sonra çölyaklı ailelerimiz için Avrupa Birliği’nden hibe aldık ve ortalama bin aileye ücretsiz ekmek ve 107 çölyaklı ailemize de glutensiz ekmek veriyoruz. Bu tesisimiz açıldıktan sonra ilçede önemli bir potansiyel olduğunu fark eden girişimciler ilçe genelinde 4-5 yeni kafe ve pastane açtı” diye belirten Güneş, bu tarz yeni yatırımlara vesile olarak sosyal hayata yön verebilmenin kendilerini oldukça memnun ettiğini sözlerine ekliyor.

Atlar ve nar diyarı: Suruç

‘LAVANTA KOKACAK’

Türkiye’de son yıllarda üretim sahası genişleyen, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın gözdesi olan lavanta ise Suruç’ta yeniden çiçek açıyor. Hazineye ait 12 dönüm alanda ekilen 10 bin adet lavanta ilçede istihdam yaratırken, ihtiyaç sahiplerine de gelir kaynağı sağlanıyor. İlçeye ayrı bir güzellik katan Suruç Lavanta Bahçesi, ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri durumunda. Lavantanın birçok sektörde kullanılabildiğini vurgulayan Güneş, “Lavanta bahçemizi 17 bin 470 dönüme çıkarılarak bölgeye ekonomik değer sağlayan yeni bir yatırım alanı oluşturacağız. Buradan sağlanan gelirler ile ilçe dışına mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden vatandaşlarımızın özellikle de gündelik işlerde çalışan kadınlarımızın istihdamına katkı sağlayacağız. İlçemizde tarım arazilerinde genellikle mısır, pamuk ve fıstık ekimi yapılıyor. İlçede yaygın yetiştirilen bu ürünlerin yanında lavanta ve kekik gibi ürünlerin yetiştiriciliği ilçenin ürün desenine, alternatif geçim kaynaklarının oluşmasına sebep olacak” diyor.

Atlar ve nar diyarı: Suruç

SURUÇ NARI’NA COĞRAFİ İŞARET

Suruç Narı, AB coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Kendine has kokusu, rengi ve tadıyla dikkati çeken Suruç Narı, Şanlıurfa’da AB coğrafi işareti alan ilk ürün oldu. 2020’de Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan ve 2021’de coğrafi işaret tescil belgesiyle kayıt altına alınan Suruç Narı, iri ve kolay tanelenme özelliğine sahip. Kabuğunun rengi sarı ana fon üzerinde kırmızı veya pembe renk tonlarında olan ürün; yumuşak çekirdekli ve mayhoş-tatlı tadından dolayı genellikle sofralık nar olarak tüketiliyor.

Atlar ve nar diyarı: Suruç

LAVANTA BAHÇESİ AYRI GÜZELLİK KATTI

Suruç aynı zamanda sınırın sıfır noktasında büyüyen Lavanta Bahçesi ile de ayrı anlamlanmış. Güneş, lavanta üretimi ile ilgili de şu bilgileri paylaşıyor: “İlçeye ayrı bir güzellik katan, son yıllarda üretim sahası genişleyen ve alternatif tarımın gözdesi olan lavantaların ekimleri yapıldı. Güneydoğu Bölgesi’nin en büyük lavanta tarlasının Suruç’ta olacağını ve gelecek sezon hasat zamanında verimin 8-10 katına çıkacağını öngörüyoruz. Projede melisa, ada çayı, biberiye ve mentollü nane ekimi de yapılıyor.”

‘KİTAP FUARI’NA YOĞUN KATILIM OLDU

“Çocuklarımız kitaplara dokunsun hedefiyle ilçemizde 8 gün süren bir kitap fuarı gerçekleştirdik. Türkiye’nin önde gelen yazarlarının da katıldığı fuara yoğun bir katılım oldu” diye konuşan İbrahim Güneş, fuar boyunca ilçeye gelen yazarlarla açık hava söyleşileri düzenlediklerini, ilçenin söyleşilere de yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekliyor.

AİLELER İKNA EDİLDİ HOKEY TAKIMLARI KURULDU

2016’da Suruç’ta kayyum olarak görevlendirme yapıldıktan sonra göreve gelen kaymakamların, ilçede yaşayan gençlerin sportif faaliyetlerden yoksun kaldığını fark ettiklerini ve bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını aktaran Suruç Kaymakamı, Belediye Başkan Vekili İbrahim Güneş, o yıllarda ülkemizin birçok yerinde bile pek bilinmeyen spor dalı olan hokey üzerine takım kurma fikrinin doğduğunu ve takımın şu an başarıdan başarıya koştuğunu şöyle anlatıyor: “İlçemizde ilk olarak erkek hokey takımı kurulmuş. İlerleyen yıllarda kadın hokey takımı kurma girişimlerine başlanmış. Kız çocuklarının takıma katılması için ailelerimiz ikna edilmiş. Oluşturulan hokey takımı kısa zamanda birçok başarıya imza atınca, o kızlarımızın kardeşleri de bir bir takıma girmeye başlamış. Bugün takımımız Süper Lig’de mücadele etmeye devam eden, 4 kız sporcusunu da Hokey Milli Takım kadrosuna gönderen bir takım haline gelmiştir.”

Atlar ve nar diyarı: Suruç

SPORCULARIMIZ SONRAKİ NESİLLERE ROL MODEL OLACAK

Güneş, “Takımımızın bugüne gelmesinde ailelerin, çalışanlarımızın, hocalarımızın çok büyük emeği var. Hedefimiz, kulübümüzün ve kızlarımızın dünya şampiyonluğuna kadar yürümesi. Sporcularımız kendinden sonraki nesillere rol model olacak. Dolayısıyla biz yapmış olduğumuz her türlü yatırımı önemsiyoruz, aynı hassasiyeti sürdürmeye devam edeceğiz.”

Atlar ve nar diyarı: Suruç

İlçede kurdukları çim hokey tesisinin de uluslararası standartlarda olduğunun altını çizen Güneş, 22 Mart’ta başlayan ve 29 Mart’ta sona erecek olan Okul Sporları Hokey Gençler Kız ve Erkek Bölge Şampiyonası’nın 14 ilden 345 sporcunun katılımıyla Suruç Hokey Sahası’nda oynandığını aktarıyor.

Atlar ve nar diyarı: Suruç

Sıradaki haber yükleniyor...
holder