Banu Şen Başkent’in gözdesi: Keçiören
HABERİ PAYLAŞ

Başkent’in gözdesi: Keçiören

Genellikle Ankara Kalesi’yle başlayan ve Çankaya ile biten Ankara’nın tarihi hakkındaki metinlerde, Keçiören’in adı pek geçmez. Tarihi kaynaklarda, Keçiören adıyla daha çok Kurtuluş Savaşı yıllarında ve Cumhuriyet döneminde karşılaşmaya başlarız. Oysa Ankara’nın en eski yerleşimlerinden biridir Keçiören.

Bilinen tarihi 1200-1300’lere uzanan Keçiören, 1356’da Osmanlı’nın eline geçmiş, 19. yüzyılda Kalaba, Etlik ve Ovacık köylerinin gelişmesiyle 1936’da bucak, 1984’te ilçe oluyor. Keçiören, Milli Mücadele’nin de simge kentlerinden. Atatürk, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ulaştıktan sonra ilk olarak buraya gelir. Osmanlı döneminde Çoban Mektebi olarak kullanılan bina ile Milli Mücadele sırasında Ziraat Mektebi olan günümüzde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu tarihi yapıda konaklayan Atatürk, Keçiören’i 6 ile 8 ay harekat, istihbarat, planlama faaliyetlerinde Genelkurmay karargahı olarak kullanır.

Haberin Devamı

Başkent’in gözdesi: Keçiören

BAĞ EVLERİ İLE ÜNLÜYDÜ

Ankara’nın kuzeyinde fakat güneyi seyreden Keçiören, tarih boyunca verimli bağ ve bahçeleriyle dikkat çekiyor. Bu nedenle Çoban Mektebi’nden sonra 1908’de Ankara’nın ilk Ziraat Mektebi kuruluyor.

Çeşit çeşit meyve ağaçlarının, havuzların, kuyuların, kümeslerin bulunduğu bahçe içindeki evleriyle uzun yıllar orta halli ve varlıklı Ankaralıların sayfiye yeri olan Keçiören’de, her yıl mayıs aylarında bağlara, eylül ayında da merkeze doğru geçekleşen nüfus hareketi, 1950’lerden itibaren yerini tek yönlü, kalıcı göçlere bırakıyor. Ardından, gecekondu gerçeği Keçiören’in de kaçınılmaz kaderi oluyor. 1994’te belediye başkanlığı görevini üstlenen mevcut Belediye Başkanı Turgut Altınok, kentsel dönüşümün fitilini ateşliyor ve 6’da 5’i gecekondu olan Keçiören’i modern bir çehreye kavuşturuyor.

Günümüzde Ankara’nın en büyük nüfusa sahip modern ve örnek bir ilçesi olarak dikkatleri üzerinde toplayan Keçiören, Başkent’in birçok açıdan en gelişmiş ilçelerinden biri. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ile Keçiören dendiğinde akla gelen tarihi ve turistik mekanları ile projelerini konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Başkent’in gözdesi: Keçiören

CUMHURİYET KULESİ BAŞKENT’İN SEMBOLÜ OLACAK

Altınok, şu ifadelere yer veriyor: “Ankara’yı ayaklarımızın altına serecek olan Cumhuriyet Kulemizin yapımına devam ediyoruz. Eserimiz, Ankara’yı 186 metreden temaşa etme imkanı sunacak ve Başkent’imizin sembolü olacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılını da temsil edecek kulemiz, şehrimizin marka değerini artıracak. Restoran, çocuklar için uzay terası, nikah salonu, seyir terası, sergi salonu ve spor merkezi gibi birbirinden farklı mekanların yanı sıra Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan paraşütle atlama noktası da burada hizmet verecek.

ESTERGON KALESİ

Estergon Türk Kültür Merkezimizi (Estergon Kalesi) Türk tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı bir mekan olarak tasarladık. Gecekondular kenti Keçiören’i modern bir şehir haline getirdiğimiz dönemde tarihimize ve kültürümüze atıfta bulunarak inşa ettik. Kalemizin bulunduğu mezbele alanını temizleyerek; Osmanlı, Selçuklu ve Türk mimarisini harmanladığımız Cumhuriyet tarihimizin ilk kalesini yaptık. Burada dükkanlar, ören köşk katı, Ankara’ya kuşbakışı hakim seyir terası ve kümbet yer alıyor. Aynı zamanda el emeği göz nuru üretimin yapıldığı geleneksel Türk el sanatları atölyelerimizi hizmete açtık. Türk geleneğini yaşamak isteyen tüm vatandaşlarımızı kalemize bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Başkent’in gözdesi: Keçiören

BİTKİ CENNETİ ATATÜRK BOTANİK BAHÇESİ

Altınok, sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin ve Başkent’in en uzun koşu ve yürüyüş yollarından birine sahip olan Atatürk Botanik Bahçemiz, bir bitki cennetidir. Geçmişte kaya ve hafriyat yığınından ibaret olan Atatürk Botanik Bahçemiz, şimdi yeşiliyle, gülleriyle, şelalesiyle ve bitki çeşitliliğiyle oksijen deposu. Yüzlerce çeşit bitki ve çiçeğin güzelliğiyle renklendirdiğimiz parkımız, baharda olduğu gibi kış mevsiminde de güzelliğinden bir şey kaybetmiyor.

Başkent’in gözdesi: Keçiören

ÜCRETSİZ DENİZ DÜNYASI KEŞFİ

Deniz Dünyası Akvaryum ise her mevsim haftanın 7 günü çocuklarımızın ve ailelerimizin ziyaretine açık. Tesisimizdeki dokunma havuzunda çocuklarımız biberonla koi balıklını besleme imkanı buluyor. Çocuklarımız, 150 türde 4 binden fazla deniz ve su canlımızın bulunduğu devasa akvaryumumuzu ücretsiz şekilde ziyaret edebiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YAPAY ŞELALESİ

Kalaba Kent Meydanı’mızda bulunan şelalemiz de marka değerine sahip. Eserimiz, dünyanın en büyük yapay şelalesi olup, çöplükler veya kayalıklar nasıl güzelleştirilir bunun bir örneği. Çirkinlikler nasıl güzelliğe dönüştürülür, dezavantajlı fiziki mekanlar nasıl estetik hale getirilir, işte bunu anlatan bir eser. Çalışarak, emek vererek Keçiören’deki çöplükleri gül bahçesi yaptık. İlçemizde Isparta’dan fazla gül, Antalya’dan fazla şelale var.”

Başkent’in gözdesi: Keçiören

TEKNOMER’DE GENÇLER GELECEĞE HAZIRLANIYOR

Prof. Dr. Tunçalp Özgen Teknoloji Merkezi’nin (TEKNOMER) açılışını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaptığını söyleyen Altınok, şöyle konuşuyor:

“Çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak en asli görevimizdir. Buraya gençlerimiz için yaklaşık 4 milyon TL yatırım yaptık. Merkezimizde; 3D modelleme ve tasarım, android mobil yazılım geliştirme, dijital oyun tasarımı, robotik kodlama, web tasarım ve dijital pazarlama kurlarının yanı sıra e-spor, proje fikirleri, eğitimler, konferanslar ve deneyimleme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Üniversitelerle işbirliği içerisinde teknoloji ve girişimcilik eğitimi konusunda faaliyetlerimizi geliştirerek sürdürüyoruz. Son 3 yılda şehrimize 8 yeni kütüphane kazandırdık. Atatürk, ‘Milletleri kurtaracak olan ilim ve fendir’ diyor. Bu anlamda okumanın yaşı yok. Beşikten mezara kadar okuyacağız. Bu tür hizmetlerin mahallelerde yaygınlaşması, kütüphaneyi çocuklarımızın ayağına götürmek önemli. 1994’te Fatih Kütüphanemizi yaptık. O dönemde hiçbir belediyede kütüphane yoktu. Buralardan doğacak güneşler, yıldızlar aydınlık yarınlarımız olacak. Her kütüphane açılışı aydınlık yarınlarımızın temel atma törenleridir.”

Başkent’in gözdesi: Keçiören

KADINLARIN GELİR KAPISI

Keçiören Belediyesi bünyesinde hizmet veren Keçikoop Kadın Kooperatifi, kadınların el emeği göz nuru ürünlerini online olarak satma ve ev ekonomilerine katkı sunma imkanı sağlıyor.

Altınok, belediye bünyesinde ücretsiz hizmet veren Keçikoop’un özellikle kadınlar için ekmek kapısı olduğunu belirtirken, ilçedeki kadınların da Keçikoop’a büyük ilgi gösterdiğini dile getiriyor. Altınok, “Bir ilk olan Keçikoop’tan vatandaşlarımız ücretsiz faydalanıyor. Üretilen ürünlerin kârının tamamını kadınlarımıza veriyoruz. Bu hizmetimizle temel amacımız, hem kadın istihdamını artırmak hem de üretimi teşvik etmek. Keçikoop Ankara’ya yayılan bir kooperatif. Keçiören Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (KEÇMEK) istedikleri branşta eğitim görüyorlar. Hocalarımızla birlikte atölyelerimizde çalışan kadınlarımızın ürünlerini alıp satışa sunuyoruz. Ürünleri için bir fiyat biçiyorlar. Ürünlerinin fotoğrafını çekiyor, internet sitemize koyup satışını yapıyoruz. Kargolama aşaması da bize ait. Satış gerçekleşince de gelen meblağı hesaplarına yatırıyoruz” diye konuşuyor.

Başkent’in gözdesi: Keçiören

ÇOBAN MEKTEBİ RESTORE EDİLDİ

Altınok, “Keçiören, Milli Mücadele döneminde kurtuluşun en önemli karargahlarından biri olmuştur. Bu anlamda biz de tarihimizi yaşatacak, milli benliğimizi gelecek nesillere aktaracak olan ‘Çoban Mektebi Restorasyonu’ projemize Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz ile imzaladığımız protokolün ardından ivedilikle başladık. Ziraat Mektebi olarak da bilinen tarihi yapımızı müze haline getirdik. Milli Mücadele Müzesi’ni çevreleyen 39 bin metrekare alanda da rekreasyon çalışması yaptık. Bu alan içine bir de çocuk lunaparkı kurduk. Ayrıca, Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nin sergi salonunda Osmanlı ve modern sanat eserlerinin karması niteliğindeki eserlerden oluşan ‘Keçiören Sanat Galerisi’ni açtık. Seramik, takı, tezhip, gümüş işlemeciliği, Anadolu kadın ve gelin başlıklarından oluşan 240 eser 15 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir” diyor.

Bir rivayete göre, Keçiören adının “keçi’lerin ören yeri” kelimelerinin birleşmesiyle oluştuğu söyleniyor. Ankara Keçisi ile otlak yeri ve daha önceleri kullanılan tarihi yerleşim yeri anlamında ören kelimesi birleşiyor. Keçiören’de bulunan Estergon Kalesi veya resmi adıyla Estergon Türk Kültür Merkezi, 29 Mayıs 2005’te açılmış olup Macaristan’daki Estergon Kalesi’nin bir replikası olarak inşa edilmiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder