Banu Şen Bereketli toprakların nar diyarı
HABERİ PAYLAŞ

Bereketli toprakların nar diyarı

Bereketli topraklarıyla ülkemizin tarım başkentlerinden olan Şanlıurfa’nın her köşesi ayrı değer. Şehrin neredeyse her taşının, toprağının altından bereket taşıyor. Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Karaköprü de hem tarihi hem de yüzyıllardır sürdürdüğü kültürel miraslarıyla bölgenin önemli merkezlerinden. Bölgedeki arkeolojik buluntular, Karaköprü’nün tarih öncesi dönemlerden beri insan yerleşimi için kullanıldığını gösteriyor. Karaköprü’nün tarihteki önemi, özellikle antik dönemde Harran Antik Kenti’nin yakında olmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Bilim, felsefe, matematik ve astronomi gibi alanlarda önemli bir merkez olan Harran’ın yanı başında bulunan Karaköprü; ticari ve kültürel açıdan da etkilenmiş. Ardından İslam döneminde de önemli bir yerleşim alanı olan Karaköprü’de dönemin izlerini taşıyan camiler, medreseler ve tarihi yapılar bugün hala dimdik ayakta. Bütün kültürlerde bereketin, bolluğun sembolü olan nar, bu toprakların da simgesi olmuş. Karaköprü’de nar gibi coğrafi işaretli olan ‘Tat Karpuzu’ ve fıstık da öne çıkıyor.

Bereketli toprakların nar diyarı

Nar bahçeleri, mesire alanları ve yerleşime açılan planlı kentleşmesiyle dikkat çeken, şehir merkezinden sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Karaköprü, zengin mutfağı ve lezzetli yemekleriyle de meşhur. Karaköprü’nün tanıtımı ve kültürel değerlerinin bilinmesi için pojeler geliştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Metin Baydilli’den çalışmalarını dinliyoruz:

NARDAN SONRA ‘TAT KARPUZU’NA DA TESCİL

Karaköprü Belediye Başkanı Başkanı Metin Baydilli önce narın ilçe için önemini anlatıyor. Nar ağacı sayısının artması için 13 bin metrekare alanda nar bahçesi kurarak 12 bin nar fidanı diktiklerini; bunun yeterli olmadığını, uygun olan her alana da fidan diktiklerini aktarıyor. Türk Patent Kurumu’ndan Karaköprü Narı’nın coğrafi işaret tescilini aldıklarını hatırlatan Başkan Baydilli, şimdi de ilçeye bağlı Tatburç Mahallesi’nde yetişen Tat Karpuzu’nun coğrafi işaret tescilini aldıklarını müjdeliyor. Ayrıca orijinal Karaköprü Narı’nın elde edilmesi için Harran Üniversitesi ile laboratuvar çalışmaları yapılıyor.

Haberin Devamı

Bereketli toprakların nar diyarı

İSTİHDAM YARATAN PROJE

Karaköprü Belediyesi olarak istihdama katkı sağladıklarını belirten Başkan Metin Baydilli, Organize Sanayi Sitesi’nde hayata geçirdikleri tekstil fabrikası hakkında bilgiler veriyor: “Gençlerimize istihdam sağlayacak ve üretime katkı sunacak olan yatırımı ilçemize kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. ‘Çalışan ve Üreten Gençler’ programı kapsamında Şanlıurfa Valiliğimiz öncülüğünde Karacadağ Kalkınma Ajansı iş birliği ile inşa ettiğimiz fabrikamızı 225 kardeşimizin istihdamı şartıyla firmamıza kiralayıp protokolünü imzaladık.”

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI

Gençliğe ve eğitime ayrı önem verdiklerini kaydeden Başkan Metin Baydilli, çocukların bilim ve eğitimle gelişimine katkı sunmaya devam ettiklerini ekliyor. Şanlıurfa’da bir ilk olarak ilçeye kazandırılan Battani Uzay ve Havacılık Bilim Merkezi’nde “Robotik Kodlama Eğitimi” verdiklerini belirten Baydilli, şu bilgileri paylaşıyor: “Bu kursla birlikte çocuklarımızın sorun çözme, takım duygusu kazanma, geliştirme, yaratıcı sanatlar ve analitik düşünme gibi pek çok alanda beceri kazanması sağlanıyor. Gençlerimizin geleceğin en önemli ve popüler mesleklerinden olan yazılım için temel oluşturmalarını hedefliyoruz. Robotik Kodlama Eğitimi sayesinde gençler; algoritma oluşturmadan 3D çizim tasarlamaya kadar birçok alanda kendini geliştirerek yazılım dünyasına giriş yapıyor.”

Haberin Devamı

OKUMA EVLERİ GENÇLER İÇİN ALTERNATİF ÇALIŞMA ORTAMI OLDU

Eğitime katkı sağlamak amacıyla “Okuma Evleri” açtıklarını belirten Başkan Baydilli, projenin önemini şöyle anlatıyor: “Sınavlara hazırlanan öğrenciler için alternatif ders çalışma ortamı yaratmak istedik. Atakent, Esentepe, Seyrantepe ve Doğukent mahallelerindeki ‘okuma evi’ne gelen öğrencilerimiz; temiz ve sessiz bir ortamda ders çalışma fırsatı buluyor. Gençlerin kendilerini yetiştirerek ileride ülkeye hizmet edecek bireyler haline gelmesine bir nebze de olsa katkı sunuyoruz. Amacımız; şehri imar ederken nesli ihya etmek. Ülkemize gelecekte farklı mesleklerde hizmet edecek, belki de bizi en önemli yerlerde temsil edecek olan gençlerimize bu hizmetleri vermekten büyük onur duyuyoruz.”

KARAKÖPRÜ’NÜN MAHARETLİ HANIM ELLERİ

Karaköprü Belediyesi’nin açtığı meslek edindirme kurslarıyla kadınlar boş zamanlarını değerlendirerek hem zanaat öğreniyor hem de öğrendikleriyle üretim yapıyor. Mefruşat ve dikiş kursuna katılanlar ayrıca üretimlerinden kazanç da elde ediyor. Boş vakitlerini değerlendirmek isteyen kadınlar kurslara ilgi gösterirken, kurslarda kadınlara her türlü araç, gereç ve malzeme imkanı sağlanıyor. Belediye Başkanı Metin Baydilli’nin özellikle ev hanımlarının sosyal hayata katılımı, aile bütçesine katkıda bulunmaları için önem verdiği bu kurslarda üretilen kıyafetler de belediyenin sosyal marketinde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak veriliyor. ‘Maharetli Hanım Eller’ projesiyle faaliyete geçen halı dokuma merkezinde kadınların uzun ve sabırlı bir sürecin ardından ilmek ilmek dokuduğu halılar anlaşmalı firma yoluyla satılırken, kursa katılan kadınlar hem zanaatı öğreniyor hem de emeklerinin karşılığını alıp ekonomik kazanç elde ediyor.

Bereketli toprakların nar diyarı

SİNEMA VE BASIN HAFIZASI BU MÜZEDE

Karaköprü’yü “müze şehir” yapma hayali olan Belediye Başkanı Metin Baydilli’nin ilçeye kazandırdığı müzelerden Sinema ve Basın Müzesi, benim için daha da anlamlı. Şehrin basın ve sinema hafızasının sergilendiği bu müzede dolaşmaya doyamıyoruz. Müzede neler yok ki; Şanlıurfa basınında emek vermiş değerli isimlerin portreleri ve ekipmanları ile kentte çekilmiş sinema filmleri, Şanlıurfalı sinema sanatçıları ve sinema çekimlerinde kullanılan malzemeleri tek tek inceliyoruz. Müzeye ilginin çok yoğun olduğunu belirten Başkan Baydilli, Tasavvuf Müzesi kurmak için çalışmalara başladıklarını da müjdeliyor.

GELECEĞİN SPORCULARI BU KURSLARDA YETİŞİYOR

Karaköprü Belediyesi, çocukların spora yönelmesi için kurslar açıyor. İlçeye kazandırılan Seyrantepe Spor Kompleksi, Doğukent Spor Merkezi, Yaşampark Spor Merkezi ve Çankaya Çadır Spor Merkezi’nde açılan spor kurslarında çocuklar, ilgilendikleri branşlarda antrenmanlarla bedensel gelişim gösteriyor. Basketbol, voleybol, futbol, tekvando ve kick boks kurslarında 7-14 yaş arası çocuklar eğitim alıyor.

CAN DOSTLAR İÇİN

Karaköprü Belediyesi, ilçedeki sokak hayvanlarını da unutmuyor. Sokaktaki hayvanların aç kalmaması ve su ihtiyacını gidermesi için parklara geri dönüşümden atık borularla yapılan su ve mama kapları yerleştirilirken, kaplar sürekli kontrol edilerek su ve mama takviyesi yapılıyor. Sokak kedilerinin barınması ve beslenmesi için ‘Kedi Evi’ projesini hayata geçiren belediye, ilçedeki parklara ahşaptan yapılan kedi evlerini yerleştiriyor.

Bereketli toprakların nar diyarı

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

İlk medeniyetlerin beşiği olan Şanlıurfa’da her geçen gün tarihi değiştirecek yeni keşifler yapılırken, Karaköprü’ye bağlı Sayburç (Yoğunburç) kırsal mahallesinde ortaya çıkan buluntular da tarihin seyrini değiştirecek. Şehir merkezine 17 kilometre uzaklıktaki yerleşkede bulunan alanda; Neolitik döneme ait, yaklaşık M.Ö. 10-8 bin yıllar arasına tarihlenen birbirine yakın çok sayıda yerleşimin varlığı ortaya çıkarıldı. Bölgeye ilk önce Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de, uzun bir aradan sonra Roma Dönemi’nde tekrar yerleşildiği belirlendi. Alan ilk olarak 2020’de Roma dönemine tarihlenen bir yerleşim ve bununla ilişkili kaya mezarları, sarnıç, taşocağı ve mağaralar dolayısıyla SİT alanı ilan edilmiş. 2021’de ise köyde yapılan araştırmalarda Neolitik dolguların mevcut olduğu anlaşılınca, Başkan Metin Baydilli’nin girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kazı çalışmalarına başlanmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder