Banu Şen Beyaz ipek gibi yağdı kar
HABERİ PAYLAŞ

Beyaz ipek gibi yağdı kar

Ne zaman kar yağsa çoğumuzun aklına çocukluğu gelir… Bembeyaz ipek gibi uçuşan kar tanelerinin toprağı tutmasını beklerdik hepimiz.

Uçuşan taneler irileştikçe neşemiz sevinç çığlıklarına dönerdi. Kış demek kar demekti, kar demek uçsuz bucaksız çocukluk ve bir de tatil! Eskiden kar yağdı mı günlerce kalkmaz, kış beyaz bir renge bürünürdü. Tahta kızaklarla kayıp, kar topunun acıtmayan sızısını severdik.

Beyaz ipek gibi yağdı kar

Belki de çoğumuzun çocukluğu ondan üşür kar yağdığında. Kar demek çocukluğa özlemdir belki… Tam da bugünlerde ince ince yağmaya başladı kar. Çoğu şehir beyaz örtüye bürünmeye başladı. Kuşkusuz en çok çocuklar seviniyor, pencerelere koşuyor şimdilerde. Karın bereketi kaplarken toprağı, tam da çocuklar için tatile sayılı günler kalmışken; karların altında güzel vakit geçirebileceğiniz günübirlik seçenekleri de dahil olan alternatif kış ve kar tatil seçeneklerini derledim sizin için. Ataol Behramoğlu’nun çok sevdiğim “Beyaz İpek Gibi Yağdı Kar” şiirini de anımsatarak…

Haberin Devamı

“Beyaz, ipek gibi yağdı kar.

Yağsın.

Dünya daha güzel olacak İnanıyorum buna.

Bir insan kalbinin güzelliğine Çocukluğuna Sonsuz cesaretine, olanaklılığına İnandığım kadar.”

Beyaz ipek gibi yağdı kar

KAR MOTORLARIYLA DOĞA SAFARİSİ

DOĞU KARADENİZ’İN VAZGEÇİLMEZİ

‘ZİGANA KAYAK TESİSİ’

Karadeniz Bölgesi’nde en fazla tercih edilen tesislerden biri Zigana Kayak Merkezi… Doğu Karadeniz’de kış turizminin incisi olarak görülen merkezde, kar kalınlığı 1 buçuk-2 metre aralığında değişiyor. Gümüşhane il sınırlarındaki tesis, Karadeniz dağlarında kayak sporu ve çam ormanlarının arasında farklı aktiviteler yapmak isteyenlerin uğrak noktası. Tesiste, 1 teleski, orta ve zor seviyeler için 800 ve bin 200 metrelik 2 pist, 2 Baby-Lift, başlangıç ve orta seviyeler için 150 ve 300 metrelik 2 pist, serbest kayak alanları ve minikler için de özel bir kızak alanı bulunuyor. Kar motorlarıyla yapılan doğa safarisi ise farklı bir spor deneyimi yaşatıyor.

ZİGANA DAĞI’NIN ETEKLERİNDE

Bin 900 ile 2 bin 500 metre yükseklik aralığında Zigana’da faaliyet gösteren oteller, Zigana Dağı eteklerinin manzarası ve çam kokusu eşliğinde bungalov evler, şömineli ve ahşap kaplı odalar, yöresel kahvaltılar sunuyor. Gümüşkayak Yaylakent Oteli’nde 27 oda, 100 yatak kapasitesi, 5 bungalov bulunuyor. 200 ve 300 kişilik 2 restoranı, kafeteryası, toplantı salonu var. Otel, Trabzon şehir merkezine 60, Gümüşhane şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta. Limni Gölü Tabiat Parkı, Sümela Manastırı, Karaca Mağarası, Torul Kalesi Cam Seyir Terası gibi doğa harikalarına yakınlığıyla tercih edilen Zigana, kar sporlarının yanı sıra yayla ve gastro turizmine ilgi duyanlar için de alternatif oluşturuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN DENİZE EN YAKIN KAYAK MERKEZİ

‘ÇAMBAŞI’

Ordu’nun 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’nda bulunan Çambaşı Doğa Tesisleri, Türkiye’de denize ve havaalanına en yakın kayak merkezi olma özelliği taşıyor. Kabadüz’de kurulan tesis, dört mevsim turizm için bulunmaz doğal güzelliklere sahip.

Tesis işletmecisi Seyit Alkan Bayraktar, “Misafirlerimize şehrin karmaşasından uzakta küçük bir mola verdirmek ve keyifli anlarına tanıklık etmek istiyoruz. Hat uzunluğu bin 753 metre ve bin 104 metre olan 2 telesiyej hattı bulunuyor. Toplam uzunluğu 17 bin 275 metre olan 11 kayak pistimiz ve kayak odamız var. Misafirlerimiz, profesyonel kış sporlarından dağ bisiklet turlarına, kar motorundan zipline aktivitelerine kapsamlı etkinlik listemizle eğlencenin tadına 4 mevsim doyabilir. Günübirlik veya konaklamalı katılım sağlanabiliyor. Çambaşı Doğa Tesisleri Otelimizdeki 12 oda ve 12 bungalov, doğa ile iç içe konforlu konaklama imkânı sunuyor. Mevsim şartlarına uygun yalıtımla çam ağaçları arasında yapılan evler, kayak yapanların kuşbakışı izlenebileceği bir konumda” diyor.

Haberin Devamı

EN SICAK KIŞ TURİZMİ BURADA

‘SAKLIKENT’

Antalya, sıcağı ve nemiyle anılsa da kayakseverlerin kış rotalarından biri olmayı da başarıyor. “Gündüz kayak, öğleden sonra deniz” sloganı ile dikkat çeken Saklıkent Kayak Merkezi’ne, Türkiye’nin en sıcak kış kayak adresi diyebiliriz. Toroslar’ın Beydağları kısmında bulunan ve Bakırlıdağı’nın kuzey yamacında kurulan 500 dağ evi ve kayak merkeziyle, kışın ortalama 120 gün karseverleri ağırlıyor.

Ortalama kar kalınlığı 100-200 santimetre olup, zirvede zaman zaman 4 metreyi buluyor. Farklı zorluk derecelerinde 4 pist bulunuyor. Günlük kullanıma gelenler için de kızak pisti var. Uzunluğu 4 bin metreyi bulan profesyonel kayakçıların kullandığı kırmızı piste ulaşım, Karakaya telesej ile yapılıyor. Pistin özelliği, dağın zirvesinden başlayarak sert virajlar ve dik yokuşların bulunması. Ara istasyon olarak adlandırılan bin 500 metre uzunluğundaki siyah pist, virajsız ama dik yamaç üzerine kurulu. Orta derece kayakçıların kullandığı bin 500 metre uzunluğundaki mavi pist, yumuşak eğime sahip ve genelde profesyonel piste geçmeden eğitim için kullanılıyor. Hocalar eşliğinde kullanılan eğitim amaçlı sarı pist ise 300 metre.

Beyaz ipek gibi yağdı kar

İZOLE TATİLİN ADRESİ:

‘ILGAZ YILDIZTEPE’

Çankırı’daki bungalov evler son dönemde en fazla tercih edilen seçenekler arasında. Ilgaz Dağı Turizm Merkezi içinde bulunan Yıldıztepe Otel ve Bungalov, restoran ve kafe, Yıldıztepe Kayak Merkezi ve teleferiğiyle hizmet veriyor. Tatilciler, hem izole tatil yapıyor hem de doğayla iç içe keyifli dakikalar geçiriyor. Otelde açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği kişi başı hafta içi 350 TL, hafta sonu 450 TL’den başlıyor.

Bungalov evlerde ise sadece konaklama hafta içi geceliği bin, hafta sonu bin 200 TL. “Hem kalanların tesisimizden duyduğu memnuniyet hem de pandemiden dolayı tercih edilen izole bir bölge olması bu yılki talebi artırdı” diyen Ilgaz Yıldıztepe Turizm Merkezi İşletme Müdürü İlhan Dikmen, “Şehrin karmaşasından uzak, kafa dinleyebileceğiniz, ormanın içinde 4 mevsim hizmet veren bir tesis. 21 odalı ahşap görünümlü butik otelimiz, çamların içinde 5 kişinin kalabileceği 2 katlı 6 bungalovumuz var. Doğa manzarasının içinde kafe, restoran ve teleferik keyfi de sunuyoruz. Misafirlerimizin tesisimizden mutlu ayrılması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız” diye konuşuyor.

Beyaz ipek gibi yağdı kar

EGE’NİN EN BÜYÜĞÜ GÜNÜBİRLİKÇİLER İÇİN ’DENİZLİ’

Beyaz travertenleriyle ünlü Pamukkale’yi bünyesinde barındıran Denizli, Büyükşehir Belediyesi’nin alternatif turizm yatırımlarıyla turizm sektörüne can veriyor. Pamukkale’nin ardından şehrin ikinci beyaz cenneti olma yolunda ilerleyen Denizli Kayak Merkezi, kış turizminin yeni gözdesi olarak görülüyor.

Pamukkale’nin travertenlerinde yürüyüp sıcak sularında şifa bulan yerli ve yabancı turistler, Denizli Kayak Merkezi’nde de aynı gün kayak yapma imkanı bulabiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Tavas ilçe sınırları içinde hizmete sunduğu 2 bin 420 metre rakımlı Bozdağ’da bulunan merkezde en uzunu bin 700 metre, ikincisi bin 500 metre, üçüncüsü ise 700 metrelik pistler amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet veriyor. Ayrıca 2 telesiyej, 1 teleski ve yürüyen bant bulunuyor. Günübirlik seyahat konsepti üzerine kurulu kayak merkezi, topoğrafik yapısı ve kar özelliğiyle dikkat çekiyor.

KIŞ TURİZMİNİN YENİ GÖZDESİ

Denizli’nin turizm kenti olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, merkezin alternatif turizm anlamında önemli bir yatırım olduğunu söyleyerek, şunları aktarıyor:

“Denizli’yi kış turizminde de önemli bir cazibe merkezi haline getirme hedefiyle hayata geçirdiğimiz merkez, kış turizminin yeni gözdesi. Denizli’miz hem Pamukkale’nin beyazı hem de kayak merkezimizin beyazıyla ön plana çıkıyor. Ege’nin en büyük kayak merkezimize Türkiye’nin dört yanından kayakseverler geliyor. Biz buraya Ege’nin Erciyes’i, Uludağ’ı diyoruz. Merkezimiz dünya standartlarında hizmet vermeye devam edecek.”

Beyaz ipek gibi yağdı kar

DOĞAYLA BAŞBAŞA GÜNLER İÇİN ‘BELEMEDİK’

Adana Pozantı Belediyesi’nce Belemedik Tabiat Parkı’na inşa edilerek hizmete sunulan ahşap bungalov evler, doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlerden yoğun ilgi görüyor. Hazırda bulunan 3 bungalov için şubata kadar tüm rezervasyonlar doldu. Belediye atölye ekibi 4’üncü evin inşaatına başladı. Pozantı Belediyesi işletmesindeki Belemedik Butik Otel de tam doğanın ortasında.

Toros Dağları’nın eteğinde yer alan 13 odalı butik otelde, sauna ve Türk hamamı da bulunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar’dan kiralanarak devir alınan otelin bölge turizmine ayrı bir katkı sunacağını belirten Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, “Pozantı’mızın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin konaklayabileceği butik otelimizle bir ihtiyacı daha karşılamış olduk. Pozantı’ya prestij kazandırmaya devam ediyoruz” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi ve 4 Şubat 2022 Cuma tarihleri arasında yapılacak. Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder