Banu Şen Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana
HABERİ PAYLAŞ

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

Yeşilini bereketli ovası Çukurova’dan, sarısını batmayan güneşinden alan Adana; Anadolu’nun en eski kentlerinden biri... Hal böyle olunca mutfağından edebiyata, sinema dünyasından görsel sanatlara, sanayiye sanki yüzyılların deneyimleri süzülüp genlerine işlemiş. Anlat anlat bitmeyecek uzun bir hikaye gibi Adana. O yüzden de bu yazı sadece bir başlangıç. 3 günlük ziyarete sığdırabildiklerim ancak...

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

Adana, doğanın ve binlerce yıllık tarihin izlerini günümüze kadar getiren en eski şehirlerden. 3000 yıllık tarihiyle, pek çok tarihi mekanı barındıran Adana’nın en önemli yapılarından biri Taşköprü. Seyhan ve Yüreğir yakalarını Seyhan Nehri üzerinde birleştiren Taşköprü, dünyanın en eski köprüleri arasında. Bir köprü binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapar da efsanelere konu olmaz mı? Taşköprü ile ilgili onlarca efsane var ama ben kurşuni renkler kentin üzerine düşerken en çok bu efsaneyi yakıştırdım.

Haberin Devamı

Efsaneye göre bir büyücü, Adania Kralı’nın güzeller güzeli kızının yılanla sokularak öldürüleceği üzerine bir kehanet ortaya atar. Korkuya kapılan kral, şehrin önünden akan nehirdeki adada yaşarsa kızının kurtulacağını düşünür ve oraya ev yaptırır. Ancak kaderden kaçabilmek ne mümkün; o yılan üzüm dolu bir sepetin içinde adaya ulaşıp kralın kızını öldürür.

Acılı kral kızının anısını yaşatmak için nehrin iki yakasını birleştiren Taşköprü’yü yaptırır. Yıkılsa bile tekrar yapılabilsin diye de köprünün ayaklarından birinin dibine hazine saklar. Vasiyeti de “Her kim ki bu köprüyü onarmak isterse bu altınları kullansın ve yeniden onarmak için aynı yere yine bir hazine bıraksın.” Köprünün bu denli korunabilmesinin sebebinin bu vasiyet olduğuna inanılıyor...

SEYHAN'DA ÜRETİME DEVAM

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile Yeşilyuva’daki Bilgi Evi’nde buluşuyoruz. Pandemi döneminde hayata geçirdikleri projeyi Akay, şöyle anlatıyor: “Seyhan’da uzaktan eğitim olanağından yoksun çok sayıda öğrencimiz var. Taziye evlerimizin bir bölümünü Bilgi Evlerine dönüştürmeye başladık. Şu an Yeşilyuva, Yeşilyurt, Fatih, İstiklal ve Yeşilevler Bilgi Evlerimizde teknolojik imkanı olmayan gençlerimize uzaktan eğitime erişim olanağı sunuyoruz. 3 Bilgi Evi daha hizmete açacağız. Bir midibüsü de Bilgi Evi yaptık. Öğrencilerin bilgiye erişim sorununu ortadan kaldıran “Gezici Bilgi Evi”miz her gün bir mahalleye gidiyor.”

Haberin Devamı

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

GERİ DÖNÜŞÜMLE GÜBRE

Dikkatimi en çok çeken yerlerden biri Kompost Tesisi. Semt pazarlarından toplanan sebze ve meyve artıkları, budamadan geriye kalan ağaç dalları, yaprakları tesiste gübreye dönüştürülüyor. Tesisi gezerken Başkan Akay şu bilgileri paylaşıyor: “Çok düşük bir maliyetle kurduğumuz kompost gübre üretim tesisimizde 2020’nin ikinci yarısından itibaren 6 tondan fazla kompost gübre ürettik. Çukurova Üniversitesi’nde gübrenin analizini de yaptırdık ve çok başarılı sonuçlar elde ettik. Gübreyi hem küçük ölçekli çiftçilerimizle paylaşıyor hem de park ve bahçelerdeki yeşil alanların bakımında kullanıyoruz.”

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

Seyhan Belediyesi’nin Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi ’nde sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları dinlerken yanımıza tatlı mı tatlı bir can dost geliyor. Adı Seyhan. Merkezin maskotu. Hüzünlü başlayıp mutlu biten bir hikayesi var. Sokakta ölmek üzereyken bulunup merkezde tedavi edilmiş.

Haberin Devamı

KADINLARA İSTİHDAM

Sonraki durak Kadın Dayanışma Merkezi oluyor. Buradan ilçedeki nüfusu fazla olan mülteci kadınlar da faydalanıyor. Bugüne kadar 5 bine yakın kadının yararlandığı projelerde hem sığınmacı ve göçle gelen kadınların entegrasyonuna yönelik çalışmalar yaşama geçirilmiş hem de kadınlar tekstil, seramik ve resim kursu, sabun ve kolonya yapımı gibi mesleki alanlarda becerilerini geliştirmiş.

Başkan Akay kadınlarla ilgili projeleri şöyle aktarıyor: “S.S. Seyhan Üreten Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’miz de çalışmalarına başladı. Kadın Dayanışma Merkezi’mizde üretilen ürünler kooperatif aracılığıyla halkımızın beğenisine sunulacak. Kooperatif bünyesindeki kadınlar, yöresel ürün ağırlıklı olmak üzere şalgam, peynir, turşu, reçel, tandır ekmeği üretiyor. Açacağımız Halk Market’te ve satış noktalarında sağlıklı, ucuz ve güvenli gıdalara halkımız erişebilecek.”

TARLA BALIKÇILIĞIYLA BALIK YETİŞECEK

Adana Valisi Süleyman Elban, Tepebağ bölgesinde bu yerleşim alanının yeniden canlandırılması, turizme kazandırılması için Adana Valiliği öncülüğünde restorasyon çalışması yürütüldüğünü aktarıyor. Türkiye’de benzeri çok az görülen Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (Tarla Balıkçılığı) projesiyle ilgili de Karataş ilçesinde 6 bin 500 verimsiz ve bataklık mera alanında kuracakları organize sanayi bölgesinin itibar projelerinden olduğunu vurguluyor. ‘Tarla Balıkçılığı’ ile ekilemeyen arazilerde çeşitli balık türlerinin yetiştirileceğini, hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlanacağını belirtiyor. Vali Elban, sanat, kültür ve turizmde de öncü kent yapmaya yönelik çalışmalara aynı oranda ağırlık verdiklerini de belirtiyor.

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

AKDENİZ’İN LOJİSTİK MERKEZİ

Adana, sanayileşme geleneğini ve sermaye birikimini yepyeni bir boyuta ulaştırmanın eşiğinde. 15 yeni organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesinin kurulması için kentin tüm paydaşları seferber olmuş. Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana üretimle dönüşen ve kalkınma yolunda dev atılımlar yapan bir kent olacak.

Ayrıca Adana, Akdeniz bölgesinin lojistik merkezi konumunda. Marmara bölgesine göre ucuz olan yatırım maliyetleri, uluslararası konteyner limanlarına kolay erişim, zengin sosyal dokusu ve yemek kültürü, yetişmiş insan kaynağı ile Türkiye’nin önemli üretim üslerinden olacak” diyor.

'DELİ GİBİ SEVMEK RUHUMUZDA VAR'

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ile Adana Lezzetleri Çarşısı’nın inşaat alanında buluşuyoruz. Çarşı bitme aşamasına gelmiş. Başkan Çetin ile gezerken etraftaki inşaatlardan, vatandaşlardan tezahüratlar da geliyor. Çetin; Adanalı arabesk müziğin unutulmaz sesi Müslüm Gürses’in şarkısına atıf yapıyor: “Deli gibi sevmek ruhumuzda var."

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

ADANA LEZZETLER ÇARŞISI

Adana’nın tüm lezzetlerinin yer alacağı çarşının bir buçuk ay içinde bitirilmesi planlanıyor. Başkan Çetin şöyle diyor: “En iyi kebapçı, şırdancı, Adana’ya özgü yemekler, tatlıcı, bici bici gibi lezzetlerin bulunduğu dükkanlar olacak. Bu markalar halkın en beğendiği markalardan seçilecek.

Kamuoyu araştırması yapılıyor. Çarşının etrafı Müslüm Gürses’in adının verildiği park olacak. Şarkılarının dinlenebileceği Müslüm Baba Parkı’nda ünlü sanatçının heykeli olacak. Yıl bitmeden 7’nci toplu açılış ve temel atma törenini yapacağız. Önem verdiğimiz projelerden biri Mola Evi. Özellikle otistik çocukların annelerine hizmet verecek. Bu anneler haftanın 2 günü 2’şer saat çocuklarını güven içinde bırakıp kendine zaman ayırabilecek.”

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

PARK VADİ

Başkan Soner Çetin, belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan Adana’ya “Yap-Birlikteİşletelim- Devret ” modeliyle devasa bir tesis kazandırdıklarını da ekliyor: “Park Vadi Tesisleri’nde bölgenin en büyük su oyun parkı, çok amaçlı beş toplantı salonu ve Türkiye’nin ilk ve tek Kadın Yaşam Merkezi yer alıyor. Merkez içinde sauna, hamam, güzellik merkezi, havuzlar, kadın kıraathanesi, merkezde kalan kadınların çocuklarını bırakacağı kreş ve çocuk oyun alanları bulunuyor.”

DOĞA HARİKASI POZANTI

Pozantı son yıllarda turizm yatırımlarıyla öne çıkıyor. Tam bir doğa harikası olan ilçede üç dönemdir görev yapan Belediye Başkanı Mustafa Çay ile Belemedik’te, Devlet Demir Yolları’ndan kiralanan bölgede hayata geçirecekleri bungalov evler alanında buluşuyoruz.

Belemedik ilginç bir bölge. Yeşilliklerin ve dağların arasında gizli cennet gibi. 20. yüzyıl başlarında Almanlar Bağdat Demiryolu yapımı sırasında şantiye olarak kullanmışlar bölgeyi. I. Dünya Savaşı’nda burada görev yapan Alman personelin kullandığı yapılar ve mezarlık da mevcut. Çay şu bilgileri aktarıyor: “Haziran ayının ortalarında hizmete girmesi planlanan bungalov evlerde her türlü detay düşünüldü, 4 kişilik bir aile 750 lira gibi bir ücretle konaklayabilecek.”

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

ORGANİK SEBZE VE MEYVELER İŞLENİYOR

EKONOMİK DEĞERLERİ ARTIYOR

Çay bir diğer projeleriyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Deneme üretimlerine başlamış olduğumuz Bal Paketleme, Sebze ve Meyve Kurutma Merkezi projemiz ile hem 8 kişilik kadın istihdamına katkı sunduk, hem de kırsal köylerde üretimi bulunan sebze ve meyvelerin kurutulup paketlenerek satışı sağlanarak ekonomik değeri artırıldı.

Tesiste bölgemizde yetişen organik sebze ve meyveler işlenerek, fırınlanıp paketlenecek ve piyasaya sürülecek. Tesiste kurs gören kadınlar, şimdilik pazardan alınan ürünlerin kurutulması ve paketlenmesiyle test işlemlerine devam ediyor. Pozantılı vatandaşlarımızın ürettiği ürünleri satın alarak Adana ve Türkiye genelinde satışa sunacağız.”

Bitmeyecek uzun bir hikaye gibi: Adana

Sıradaki haber yükleniyor...
holder