Banu Şen 'Boyoz'la geçmişe yolculuk
HABERİ PAYLAŞ

'Boyoz'la geçmişe yolculuk

Nedense yıllar geçtikçe, geçmişe daha çok bağlanıyor insan. Çağın her türlü kolaylığından faydalanmak hoşumuza gitse de zaman zaman geçmişin sade, ağır, yalın güzelliklerini hatırlayıp “Ah keşke o günlere, o anlara dönebilsek” diyoruz...

9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü’nde, nostaljik tramvayla Kordon’da ilerlerken de aynı şeyleri düşündüm. Kulağımızda eski İzmir şarkılarıyla “Boyoz” isimli tramvayla seyahat ederken o günler geldi aklıma. Sinemaları, tiyatroları... En şık giysileriyle akşamları salınan İzmirlileri...

Haberin Devamı

Şimdi yine aynı özeni gösteriyor muyuz yaşadığımız kente? Yoksa hoyratça güzelliğinden parça parça çalıyor muyuz? Bu nostaljik tramvayla başlasa her şey keşke yeniden. İzmir, onu İzmir yapan her şeye biraz daha sarılsa, biraz daha onlarla dolsa!

66 YIL SONRA

Bu arada nostaljik tramvayların asıl amacı, çok büyük kitleler halinde yolcu taşımak değil. Nostaljik tramvay, şehir içi yolcu taşımacılığının yanı sıra tarihi, kültürel ve turistik amaçlı işletilen bir raylı sistem. Genellikle kâr amacı gütmeyen tarihi raylı sistemlerin ana amacı, geçmişte ulaşımın nasıl olduğuna dair bir tarih bilinci oluşturmak aynı zamanda.

İzmir’de son seferini 1954’te yapan nostaljik tramvay, 66 yıl sonra İzmir’in kalbi Kordon’da 9 Eylül’de yeniden hizmete alındı. İsimleri de İzmirle özdeşleşmiş “Boyoz”, “Çiğdem” ve “Gevrek”.

KARŞILIKLI SEFERLER

O gün biz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kullandığı “Boyoz” isimli tramvayda, ilk seferin yolcularıydık. Tramvayların ikincisi 45 gün sonra, üçüncüsü de 90 gün sonra seferlere başlayacak. 28 kişi oturma kapasiteli nostaljik tramvaylar, bin 660 metrelik güzergâhta karşılıklı seferler yapacak.

Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Alsancak İskele ve Alsancak Limanı olmak üzere dört durakta hizmet verecek tramvayların rengi, 1900’lü yıllarda İzmir’deki tramvayların renklerinden esinlenerek belirlenmiş. Elbette virüs ve salgın korkusundan uzak günlerde, daha rahat yolculuk edebilmeyi de içimizden geçirdik o gün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder