Banu Şen Bu bireysel bir tercih değil yurttaşlık görevidir
HABERİ PAYLAŞ

Bu bireysel bir tercih değil yurttaşlık görevidir

Evet bu bireysel bir tercih değil... Yurttaşlık görevi! O maskeyi takmamak ‘ bana bir şey olmaz’ anlamına gelmiyor. O maske daha çok; eğer farkında olmadan virüs taşıyıcıysan yanındakilere bulaştırmanı engelliyor. Birine ‘aman ne olacak’ diye yaklaşman; o birinden, binlere yaklaşıp bulaştırdın anlamına geliyor. COVID-19 salgını başladığından bu yana anladığımız tek bir şey var: Biz de dahil dünyanın çoğu ülkesinde vatandaşlar tarafından hafife alındığı.... Tıpkı Titanik Sendromu gibi ‘Bana bir şey olmaz’ özgüveniyle salgına bakıldığı... Titanik o kadar büyük yeni ve görkemliydi ki; batacağı asla tahmin edilememişti. Kendini çok güçlü ve büyük görenler de maalesef her zaman ‘bana bir şey olmaz’ özgüveni hakim oluyor.

Haberin Devamı

Oysa görüyoruz ki bir şekilde birilerine bu virüs bulaşıyor. Dün POSTA Gazetesi’nin manşetindeki gibi: ‘Size bir şey olur!’ Ve korkarım ki bu gidişle daha çoğumuza bir şey olacak! Çünkü başımı çevirip sokaklara baktığımda, ekranlara düşen fotoğraflara baktığımızda gördüğümüz bir şey var: Bir şekilde zorla da olsa maske takmaya alıştık ama daha hala aramızda olması gereken sosyal mesafeyi koruyamıyoruz. Pazarda, çarşıda, caddede, toplu taşımada, işyerlerinde ve hatta evlerimizde virüsü bulaştıracak kadar yakın, samimi, dip dibeyiz!

Çok önemli altı uyarı

Dün Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’nün, İstanbul ve birçok ilde bulaş zincirinin arttığına dikkat çekip sıraladığı 6 uyarısını paylaşmakta fayda görüyorum. Özlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul’da ve birçok ilimizde bulaş zinciri çok arttı. Çevremizdeki herhangi bir kişi virüsü saçıyor olabilir. Herkes çevresinde hastalığa yakalanmış kişileri bulabiliyor. Yakın tehdit altındayız. Çok daha dikkatli olmalıyız. Bu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi korur” düşüncesini dile getirdi. Özlü,

1) Zorunlu olmadıkça evden çıkma, hane halkı dışında kimseyi eve alma.

2) Herkesle, her zaman, her koşulda mesafeni koru.

3) Sosyal alanlarda maskeni tak.

4) Elini temiz tut.

5) Kalabalıklardan ve kapalı alanlardan uzak dur.

Haberin Devamı

6) Hane halkı dışındakilerle birlikte yeme, içme...

Bu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi hayatta tutar. Yasaklarla sosyal hayatı durdurmak zorunda kalmamızı engeller. Sağlık sistemimizin kaldıramayacağı bir yükle karşılaşmasını önler. Bunlar bireysel tercih değil; ‘yurttaşlık görevi’dir” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder