Banu Şen Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli
HABERİ PAYLAŞ

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

Denizli’de tekstil sanayisinin kaynakları köklü bir tarihe dayanıyor. Laodikya’da bulunan yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla bu bölge, tekstilin yanında konfeksiyon üretimi konusunda da kendi döneminde çok ileride. Bergama Kralı II. Antiokhos’un M.Ö. 3. yüzyılda şimdinin Denizli kent merkezinin 6 kilometre kuzeyinde karısı Laodikeia’nın adı ile anılan kenti kurmasının ardından zamanla Laodikya, Anadolu’nun dokumacılık ve bankacılık merkezi olmuş.

Günümüze döndüğümüzde 1980’li yıllara kadar Denizli’de tekstil birkaç büyük firma dışında küçük atölyelerde üretim yapılan, kendi halinde ama yine de sektörün bir numaralı kenti olarak karşımıza çıkıyor. Denizli’deki asıl büyüme 1983’te ihracat seferberliği ile gerçekleşmiş.

Haberin Devamı

Denizli’de günümüzde öne çıkan başka sektörler de var. Şehir tekstilde, mermerde, bakırda ülke sınırları dışında da adını duyururken kenti dünyaya tanıtan turizm de yeni projelerle canlandırılmaya çalışılıyor. Denizli Türkiye’nin leblebi ihtiyacının yüzde 80’ini tek başına karşılıyor. Serinhisar’da dünyada ilk ve tek kurulan Leblebi Sanayi Sitesi’nde 160 fabrikada günde 110 ton, yılda yaklaşık 30 bin ton leblebi üretiliyor.

40 çeşit leblebinin üretildiği ilçeden 40 ülkeye ihracat yapılıyor. Türkiye’de kekiğin yüzde 89.3’lük bölümü de Denizli’de üretiliyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’la gezerken saatlerin yetmediği Denizli’yi konuştuk. Şehrine bitmeyen bir sevdayla bağlı Zolan, Türkiye’de parmakla gösterilen efeler diyarı kadim kent Denizli’yi anlattı:

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ

“Denizli sanayisi, ticareti, turizmi ve tarımı ile ülkemizin önde gelen şehirlerinden. Altyapısıyla, üst yapısıyla, temiz havasıyla, yeşil alanlarıyla, spor alanlarıyla, kültür, sanat ve gençlik merkezleriyle imrenilecek bir şehiriz” diyen Başkan Zolan, şöyle konuşuyor: “Türkiye’de en fazla turist gelen 5’inci kentiz. Sahil turizmi dışında her çeşit turizm olanaklarını barındırıyoruz.

Başta beyaz cennet Pamukkale’miz olmak üzere termal, tarih, kültür, doğal güzelliklerimiz, yaylalarımız, spor ve kongre turizmi gibi birçok potansiyele sahibiz. 19 antik kentimiz var. Laodikya’da 2008’den bugüne Türkiye’de ilk kez antik bir kentin gün yüzüne çıkarılması çalışmalarına destek veriyoruz. Restorasyonunu tamamladığımız 15 bin kişilik antik tiyatromuz var. El sanatları ve dokuma anlamında da birçok güzelliği barındırıyoruz.”

Haberin Devamı

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

EGE’NİN EN BÜYÜĞÜ

“Yayla turizminde büyük yatırımlar yaptık. Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, 4 mevsim cazibe merkezi. Yazın sıcaktan bunalanlar, kışın kar görmek isteyenler akın ediyor. Ege’nin en büyük kayak merkezini yaptık. Denizli Kayak Merkezimiz 13 kilometre uzunluğundaki 9 pistiyle hizmet veriyor. Tesisimiz kristal kar kalitesiyle de yoğun ilgi çekiyor.”

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

CAM GİYSİ DEFİLESİ

“Kültür, sanat ve kongre turizmi anlamında Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’ni hizmete aldık. Geçen hafta Cam Bienali’mizin 6’ncısını gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk kez cam giysi defilesini düzenledik. Türkiye’nin en büyük cam kubbesi olan kongre kültür merkezimiz çok özel bir proje, önünde ise 200 bin metrekare yeşil alanımız var. Ayrıca Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği ile ‘Termal İyi Gelir’ projesini yaptık.”

Haberin Devamı

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

AVRUPA STANDARDINI GEÇTİ

“Örnek yeşil alan çalışmaları yaptık. Sadece Denizli merkezde bin 200 parkımız var. Kişi başına 17 metrekare yeşil alan düşüyor. Avrupa standardı 8 metrekare. Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylamızın yanında kent ormanımız bulunuyor. İncilipınar Parkı’mızın ise Türkiye’nin ilk ‘Yeşil Bayrak’ ödüllü yeşil alan unvanı bulunuyor.”

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

“REKORLAR KİTABI’NA GİRDİK”

Zolan, “20 ayrı branşta ücretsiz spor kurslarımız var. Karate kursumuzda yetişen 3 kızımızdan 2’si Avrupa ikincisi, 1’i Avrupa şampiyonu oldu. 8 kapalı yüzme havuzu yaptık. Aynı anda 3 bin 400 hanım kardeşimiz pilates yaptı ve Guiness Rekorlar Kitabı’na girdik. Kadınlara yönelik spor ve meslek edindirme kurslarımız var. Konservatuarımızda ücretsiz enstrüman kursları veriyoruz. Şehir Tiyatromuz, Genç Denizli Tiyatro topluluğumuz var” diyor.

İÇİNDEN ARABA GEÇEN ALTYAPI

Başkan Zolan, altyapı yatırımları ve yeşil alan çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Geçmişte merkezdeki içme suyu borularında yüzde 65’in üzerinde içme suyu kayıp kaçak oranı vardı. Denizli’de yağmur suyu hattı diye bir şey yoktu. Her yağmurda vatandaşların bodrumlarından su fışkırıyordu. Devasa işler yaptık. İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını uç uca eklediğimizde 7 bin kilometre hat döşedik. Buradan Çin’e kadar yol yapıyor. Bugün içinden arabaların geçtiği altyapıya sahibiz. Türkiye’nin en yeni altyapısı Denizli’de diyebilirim.”

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

DÜNYANIN KEKİĞİ DENİZLİ’DEN

Zolan, şöyle devam ediyor: “Başta tekstil olmak üzere kablo, makine, doğal taş ve daha birçok alanda öncüyüz. İhracatta Türkiye’de ilk 10’dayız. Ayrıca tarım kentiyiz. Denizli’nin birçok ürünü üretimde ilk sırada. Dünyanın kekiğini üretiyoruz. Türkiye’de çerezlik ay çekirdeği üretiminde ilk sıralardayız.

Tütün, haşhaşta birinci, üzüm de ikinciyiz. Ayva, narda dördüncü sıradayız. Kırsal kalkınmaya büyük önem veriyoruz. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi için birçok destekte bulunuyoruz. 3-5 yıl sonra en çok ceviz üreten şehir olacağız. Süt üreticilerimizin ihtiyacı olan analiz laboratuvarını inşa edeceğiz. Ayrıca bal ormanları yapıyoruz.”

DENİZLİ KEKİĞİ TESCİLLENDİ

Pamukkale Belediyesi’nin kentte üretilen kekik için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı Coğrafi İşaret Tescil başvurusu kabul edilmiş. Türkiye’nin, dünyanın 88 ülkesine kekik ihracatı yaptığını dile getiren Başkan Avni Örki, “İlimizde toplam 172 bin 461 dekar alanda üretilen kekik, 60 milyon dolar ihracat hacmi bulunan bir ürün.

Üretiminin büyük çoğunluğu ilçemizde gerçekleşiyor. Ürün daha çok ‘İzmir Kekiği’ olarak biliniyordu. Bunun önüne geçmek adına yapılan çalışmalar sonunda coğrafi işaret almak için yaptığımız başvuru sonuç verdi. Böylece bölgemizde yetişen ürünler artık ‘Denizli Kekiği” adıyla Pamukkale Belediyesi’nin önderliğinde tescil edilmiş oldu” diyor.

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

PAMUKKALE’YE ÖDÜL

Dünyanın “Beyaz Cenneti” Pamukkale’de de Başkan Avni Örki ile çalışmalarını konuşuyoruz. Pamukkale Belediyesi’nin turizm bölgesinde gerçekleştirdiği projeleri ödül almış. Akdeniz Belediyeler Birliği’nin düzenlediği “6. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması”nda birincilik elde etmiş. Beyaz Cennet Pamukkale’nin hemen eteğinde yer alan 20 bin metrekare büyüklüğündeki Kocaçukur göleti travertenlerden gelen sudan oluşuyor.

En son 2009’da temizlik yapılan göletin temizlenmesi için 400 kamyondan fazla çamur çıkarılmış. 1992’de açılan Pamukkale Örenyeri Güney Kapısı yoluna ise 28 yıl sonra Pamukkale Belediyesi eli değmiş. Pamukkale Havuzları adıyla restore edilen yere Pamukkale antik havuzdaki termal su taşınmış. Söz konusu çalışmalarla dünya miras listesinde yer alan Pamukkale’nin gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanabilir şekilde ulaştırılması amaçlanıyor.

Belediye Başkanı Avni Örki, “Pamukkale dünya mirası bir yer, burası bize emanet edildi. Pamukkale her yıl 2.5 milyon turist ağırlıyor. Biz istedik ki Denizli’mizde yaşayan hemşerilerimize de hitap eden bir proje ortaya çıksın. Kocaçukur göletini yıllar sonra temizledik. Hemen onun yanı başında belki de dünyada eşi benzeri olmayan mükemmel bir termal havuzu hayata geçirdik.

Havuzları da Kloepatra’nın güzellik havuzunun kaynaklarından alınan sular ile doldurduk. Bunun yanında turizm yolunu da Denizli’mize yakışan bir hale getirdik. Pamukkale mahallemizdeki sokak sağlamlaştırması projemizi hayata geçirdik. Bu dört projemizi kapsayan eserlerimizin ödüle layık görülmesi bizleri mutlu etti” diye konuşuyor.

Doğanın cömert davrandığı sanayi ve kültür kenti: Denizli

DÜNYA İKİNCİSİ

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın düzenlediği ‘Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda ‘Su Yönetimi ve İklim Değişikliği’ projeleriyle dünya ikincisi olmuş. Başkan Zolan, “Türkiye’de İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlayan 3. büyükşehir olmasıyla dikkat çeken belediyemiz, 2030 itibariyle sera gazı salınımında yüzde 21 azaltım hedefledi” diye anlatıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder