Banu Şen Ege'de hayat var
HABERİ PAYLAŞ

Ege'de hayat var

Ege'nin en güzel aylarını geride bırakıyoruz... Pandemiden sonraki bu ikinci yaz; ilkine göre daha hareketli geçti. Biz ise o şehirden bu şehire, o bölgeden başka birine daha çok koştuk. Ege’nin dört köşesi hareketliydi… Her bölgede özellikle gastronomi, gastronomi turizmi, agroturizm kısacası Ege’nin bereketinin öne çıktığı festivaller, etkinlikler çoğunluktaydı. Balıkesir, Denizli, Aydın, Kuşadası, Çeşme, İzmir…

ULUSAL GASTRONOMİ ŞEHRİ BALIKESİR

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Balıkesir, şimdi de tadına doyulmaz lezzetleri ve yöresel mutfağıyla gastronomi turizminin öne çıkan rotalarından biri olmaya aday. Turizmden gastronomiye, sanayiden et ve süt ürünlerine ve zeytinyağına kadar sahip olduğu tüm zenginlikleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak amacıyla Marka Şehir Projesi’ni yürüten Balıkesir, tüm bu çalışmalarını 2-5 Haziran arasında Uluslararası Kahvaltı Festivali ile taçlandırdı. “Ulusal Gastronomi Şehri” unvanı kazanan Balıkesir’in hem göze hem damağa hitap eden görkemli kahvaltısı uluslararası tanınırlığını artırıyor. Doğal şehir unvanı ile son yılların gözde turizm merkezlerinden olan, özellikle doğal ürünler konusunda iddialı Sındırgı ilçesinde ise yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkarmak için 1-4 Eylül’de 22. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği düzenlendi.

Haberin Devamı

Egede hayat var

ÇEŞME’DEN ÖNEMLİ FESTİVALLER

Çeşme ise bizi iki önemli festivalle karşıladı. 22-25 Eylül’de ’Balkan Günleri’ temasıyla Çeşme Belediyesi tarafından hayat bulan “Uluslararası Çeşme Festivali” gerçekleşti. İzmir’de, 1980’li ve 90’lı yıllar arasında yapılan Çeşme Festivali, 25 yıl aranın ardından 2019’da ‘Ege’nin İki Yakası’ temasıyla yeniden gerçekleşmişti. Pandemi nedeniyle ara verilen festival, ‘Müzik & Kültür Duraklarıyla’ bu yıl tekrar başladı ve tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına ev sahipliği yaptı. Yine belediye tarafından düzenlenen 7. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali 10-11 Eylül arasında yapıldı. Tarıma en uygun alanların ve üretimin gerçekleştirildiği Ovacık’ta, Çeşme Kavunu ile bölgeye has nesli tükenmekte olan Sakız ve Kaçeli Koyunu cinslerini yaşatmak amacıyla düzenlenen festivalde Çeşme’nin yöresel değerleri öne çıkarılıyor. Endemik türler olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğanı, karakılçık buğdayı, kekik gibi yerli tohumların korunması ve gelecek kuşaklara sağlıklı gıdanın ulaşması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Egede hayat var

BODRUM’DA ARALIKSIZ 34 YIL

Bodrum’da 34 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen ve her yıl deniz ve yelken tutkunlarını bir araya getiren American Hospital The Bodrum Cup, ‘Maviye Güç Katıyoruz’ mottosuyla 15-22 Ekim’de yapıldı. Akdeniz’in en büyük yelken festivallerinden biri olan The Bodrum Cup’ta bu yıl su sporlarından turizme, deniz ticaretinden balıkçılığa her yönüyle mavi ekonominin önemine işaret eden etkinliklerin yanı sıra sürdürülebilirlik odağa alınarak, gelecek nesilleri kapsayan paylaşımlarda bulunuldu.

BARSELONA’DAN SONRA İKİNCİ DİDİM

Türkiye’nin ilk vegan dostu yerel yönetimi olan Didim Belediyesi tarafından düzenlenen VegFest, 20-22 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıları ağırladı. Barselona’nın ardından ‘Vegan Dostu’ statüsünü kazanan ikinci kent olan Didim, ilk olarak 2017’de ve bu yıl 4’üncü kez misafirlerine kapılarını açtı. Festivalde vatandaşlar mutfak atölyelerinde vegan lezzetlerin tadına bakma şansına erişirken misafirler Apollon Tapınağı’nın eşsiz manzarası eşliğinde unutulmaz dakikalar geçirdi. Denizli’nin Buldan ilçesinde dokuma kültürünün yaşatılması ve tanıtılması amacıyla her yıl yapılan ancak pandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen ‘Dokuma, Kültür ve El Sanatları Festivali’, bu yıl 20’nci kez 10-12 Haziran’da gerçekleşti.

Haberin Devamı

TERRA MADRE İZMİR’DEYDİ

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 2-11 Eylül arasında 91’inci kez kapılarını açarken, dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre’ye de ev sahipliği yaptı. Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre” gastronomi fuarı ilk kez İtalya dışında düzenlendi. Terra Madre (Toprak Ana) etkinliği bu yıl “Anadolu” konseptiyle Anadolu’nun bereketini İzmir’den dünyaya duyurdu. Küçük ölçekli üreticileri desteklemek için 160 ülkeyi kapsayan Terra Madre Anadolu’da 45 ülkeden 200 katılımcı yer aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder