Banu Şen Ege'nin seçimi kırmızı
HABERİ PAYLAŞ

Ege'nin seçimi kırmızı

CHP en büyük oy patlamasını Ege Bölgesi’nde yaşadı. 2019’da İzmir, Aydın ve Muğla’yı kazanan CHP, dün bölgeyi tamamen kırmızıya boyadı. 8 ilde de CHP’li adaylar kazandı. Afyonkarahisar ve Manisa çok partili sistemde ilk kez CHP yönetimine geçti. CHP’nin İzmir’de aldığı oy oranı düşse de kazandığı ilçe sayısı arttı.

CHP, İzmir’de aday belirlemede büyük değişikliğe gitmişti. Kendi yönetimindeki 23 belediyenin 19’unda mevcut başkanları aday göstermedi. Yalnızca; Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan yerini korumayı başardı. Büyükşehirde de mevcut Başkan Tunç Soyer yerine, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay aday gösterildi. Bu tasfiyeler ve değişiklikler hem seçmen hem de il örgütü tarafından zaman zaman eleştirilere neden oldu. Seçim sürecinde çoğu İzmirli seçmenin tepkisini, sandığa gitmeyerek göstereceği konuşuluyordu. Anketlere de kararsız seçmen oranıyla bu sinyal yansıdı. Nitekim, seçime katılım oranı yüzde 80’in altında kaldı. 2019 seçimlerinde katılım oranı yüzde 84.31’di.

Haberin Devamı

İZMİR’İN TERCİHİ DEĞİŞMEDİ

CHP, İzmir’de seçimi kazandı. Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cemil Tugay, oyların yüzde 48.73’ünü alarak Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı oldu. CHP, 23 olan ilçe sayısını 28’e çıkardı. Yüzde 37 oy alan AK Parti’nin elindeki ilçe sayısı, 5’ten 1’e düştü. MHP ise elindeki bir ilçeyi korudu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’nin adayı Cemil Tugay, “Bugün İzmir için yeni bir gün. CHP Türkiye’nin umudu oldu. Biz biliyoruz bugün bir başlangıç” diye konuştu.

HER KESİME ULAŞTI

AK Parti’nin adayı İzmir’in sorunlarını yakından bilen Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dı. Kampanya boyunca her kesime ulaşmaya çalışan Dağ, yüzde 38.68 oranında oy aldı. CHP’nin adayı Cemil Tugay ise yüzde 48.73 oy aldı. 2019 seçimlerinde CHP, yüzde 58.1 oy alırken, AK Parti’nin oyu yüzde 37.02’ydi.

KÜTAHYA

CHP, Cumhur İttifakı partilerinin yarıştığı Kütahya’da aradan sıyrılarak seçimi kazanmayı başardı. Eyüp Kahveci yüzde 29.39’la ipi göğüslerken MHP’li Alim Işık yüzde 28.88, AK Parti’li Kamil Saraçoğlu ise yüzde 27.69 oy aldı.

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR

CHP en büyük seçim sürprizlerinden birine Afyonkarahisar’da imza attı. Seçim öncesi DEM Parti ile ilgili sözleri nedeniyle bir hayli tartışılan CHP’nin adayı Burcu Köksal yüzde 50.86 gibi bir oy oranıyla en yakın rakibi AK Parti adayına 18 puan fark attı.

MUĞLA

CHP’nin kalelerinden Muğla’yı 25 yıl boyunca Osman Gürün yönetti. Gürün, bu dönem aday olmayacağını açıklayınca CHP, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı Büyükşehir için aday gösterdi. AK Parti’nin adayı ise 21. dönem CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın oldu. Muğla’da gelenek bozulmadı, yüzde 55.27 oyla Ahmet Aras ipi göğüsledi. AK Parti yüzde 32.6’da kaldı.

UŞAK

CHP’li Özcan Yalım Uşak’ta yüzde 40’la başkanlığı kazanarak büyük bir sürprize imza attı. 2019 seçiminde CHP’nin oyu yüzde 10’du. Dünkü seçimde AK Parti adayı yüzde 24.78, İYİ Parti adayı ise yüzde 16.62 oy aldı.

Haberin Devamı

ÇEŞME

Ünlü teknik direktör Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli, CHP’den aday olduğu Çeşme Belediye Başkanlığını MHP’li rakibi Esat Tanık’a yaklaşık 23 puan fark atarak kazandı.

BODRUM

2004-2014 arasında iki dönem Konacık Belediye Başkanlığı yapan MHP’li Mehmet Tosun, gerçekleştirdiği belediyecilik çalışmaları ile geniş kesimlerin takdirini kazanmıştı. 2024 yerel seçimlerinde de Cumhur İttifakı’nın adayı Tosun oldu. Bodrum’da, CHP adayı Tamer Mandalinci ipi göğüsledi. CHP’nin oyları 45.68’den yüzde 58.82’ye yükseldi. Tosun ise yüzde 31.21 oy aldı.

AYDIN

Aydın’da şehri üç dönemdir CHP’li Özlem Çerçioğlu yönetiyordu. Mevcut başkan, önümüzdeki dönem için de Aydınlılardan vize aldı. 2019’da AK Parti’li Mustafa Savaş yüzde 44 oy alırken, Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 54 oyla belediye başkanı seçilmişti. Çerçioğlu bu seçimde yüzde 50.94, Savaş ise yüzde 36.06’ya oy oranına ulaştı.

DENİZLİ

Denizli’yi 2014’ten bu yana AK Parti’li Osman Zolan yönetiyordu. Bu seçim CHP’de il başkanlığını yapmış Bülent Nuri Çavuşoğlu ile Osman Zolan arasında geçti. Zolan, yüzde 38.38 ile seçimi kaybetti. Çavuşoğlu, yüzde 47.25 ile Denizli’nin yeni Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Bu arada, Denizli’nin Tavas ilçesinde CHP ilçe başkanlığı binasında seçim kutlaması sırasında balkon çöktü, 3’ü ağır olmak üzere 8 partili yaralandı.

MANİSA

Manisa’da yerel seçimlerde 2009’dan bu yana MHP birinci parti olarak çıkıyordu. 3 dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen MHP’li Cengiz Ergün, yine Cumhur İttifakı’nın adayı oldu. CHP’li Ferdi Zeyrek, yüzde 57.23 oy oranıyla Büyükşehir’in yeni başkanı oldu. Ergün ise yüzde 29.5 oy alabildi. Çok partili sisteme geçildikten sonra Manisa’da ilk defa CHP birinci parti oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder