Banu Şen Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir
HABERİ PAYLAŞ

Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir

Tarihin bilinen ilk sağlık merkezinin İzmir Bergama’da kurulduğunu günümüzde pek kimse bilmez… Pergamon’un hastanesi olarak bilinen Asklepion; Bergama’da bulunan, zamanında pek çok tedavi yönteminin kullanıldığı, Antik Çağ’ın en önemli sağlık merkezlerinden biriydi... Dünyanın ilk sağlık merkezlerinden biri olarak kabul edilen Bergama Asklepionu, aynı zamanda dönemin ünlü hekimlerinin yetiştiği bir tıp okulu ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olarak da tarihe geçer. Müzik, tiyatro, kutsal su, çamur banyoları, su ve SPA terapileri, doğal ve bitkisel karışımlar, masaj, aromaterapi ve telkin yöntemleri uygulanarak insanların sağlığına kavuştuğu merkez; şifa merkezi kimliğiyle dikkat çekerken aynı zamanda huzura kavuşma mekanı olarak da görülüyordu. Asklepion 108 metre rakıma sahip korunaklı bir bölgeye kurulmuştu. Havasının ve suyunun güzel olmasının yanı sıra bölgenin kutsal olduğuna da inanılıyordu. Antik dönemlerde yaşasaydınız, hastalandığınızda Asklepion’a giderdiniz. Sizden hastalığınıza ve maddi durumunuza göre para alınırdı. Yalnız Bergama köylüsü iseniz size parasız bakılırdı. Bunun için de özel bir vergi alınırdı...

Haberin Devamı

SAĞLIK TURİZMİYLE YENİDEN MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Tarihin ilk hastanesi Asklepion’un kurulduğu İzmir, günümüzde tekrar dünyanın sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Yüzyıllar boyunca insanların şifa bulmak amacıyla ülkelerarası yaptıkları seyahatlerin ardından İzmir, yeniden “sağlık turizmi”nin gözdesi konumunda. Tarih boyunca “ölümün girmediği yer”, “vasiyetnamelerin açılmadığı şehir” olarak anılan İzmir; sunduğu üst düzey sağlık hizmetleri, arkeolojik ve doğal güzellikleri, doğası, yumuşak iklimi, şifalı kaplıcaları, modern konaklama tesisleri, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, hoşgörü ve misafirperverliği ile sağlık turizmi kapsamında kente gelen yerli ve yabancı konuklar için cazip bir destinasyon oluyor.

İLK ÜÇTE YER ALIYOR

İzmir’in Türkiye’de tıp turizmi, termal turizm, Medikal SPA, geriatri (yaşlı)-engelli turizmi denilince akla ilk gelen kentlerden biri olduğunu belirten İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, “İzmir, Türkiye genelinde uluslararası hastaların tercih ettiği ilk 3 il içinde yer almaktadır” bilgisini veriyor. Bozdemir, turist yoğunluğu ve ülkelerarası direkt uçuş imkanları göz önüne alındığında, İstanbul ve Antalya’dan sonra en önemli sağlık turizmi merkezi olan İzmir’in sağlık ile ilgili ayrıntılarını da şöyle aktarıyor:

Haberin Devamı

“HAYAT İZMİR’DE”

“Kaliteli, güvenilir ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerini uygun fiyatlarla almanın yanı sıra unutulmaz bir tatil yapmak isteyenleri “Hayat İzmir’de” sloganıyla kentimize bekliyoruz. İzmir’de toplam 397 sağlık tesisi ve 76 aracı kuruluş mevcut. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alınan 2 bin 60 yataklı Bayraklı Şehir Hastanemiz de önemli sağlık turizmi yatırımları arasında yer alıyor. 2022’de kentimize gelen yabancı hasta sayısı 29 bin 324 olarak gerçekleşmişti. Bu sayı 2023’te yüzde 30 artarak 38 bin 200’e ulaştı. Yine 2022’de şehrimize gelen yabancı hastaların yüzde 47.43’ü sağlık turizmi için gelirken, 2023’te bu oran yüzde 55’e yükseldi. Sağlık turizmi hastalarında ilk sırayı Büyük Britanya, Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Almanya ve Suriye alırken; İrlanda, Libya, ABD ve Romanya gibi ülkelerden de çok sayıda hasta gelmeye devam ediyor.”

Haberin Devamı

DİREKT UÇUŞLAR ARTMALI

Medical Point Hastaneler Grubu olarak, kaliteli sağlık hizmetini uluslararası standartlarda dünyanın dört bir yanından gelen hastalara ulaştırdıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, İzmir’i sağlık turizminin önde gelen merkezlerinden biri haline getirmek için çalıştıklarını şöyle anlatıyor: “Kurulduğumuzdan bu yana 100 bine yakın yabancı hastanın markamızı tercih etmesi, bu çabamızın bir göstergesi. Yurt dışından gelen hastalarımızın en çok ihtiyaç duydukları ortopedi, beyin-sinir, onkoloji ve hematoloji gibi alanlardaki tedavileri en yüksek standartlarda gerçekleştiriyoruz. İzmir’e direkt uçuş seferlerinin artması, şehrimizi sağlık turizminde Avrupa’nın başkenti haline getirecek önemli bir adım olacaktır. Sağlık turizminin gelişmesi için atılan her adımın; insanların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırarak yaşamlarını iyileştireceğine inanıyoruz.”

Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir

UÇUŞ AĞIMIZIN ARTIRILMASI ÖNEMLİ

“Sağlıklı Kent, Sağlıklı Yaşam: İzmir” sloganı ile kenti sağlık turizminde öne çıkarmak için İzmir Ticaret Odası (İZTO) da çalışmalar yapıyor. Geçen ay yapılan toplantıda bilgiler paylaşan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, sağlık alanında eğitim seçeneklerinin çok gelişmiş olmasının kentin sağlık turizminde en büyük avantajlarından biri olduğunu vurguluyor. Özkardeş, İzmir’e yönelik direkt uçuşların artırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatarak, şöyle devam ediyor: “İzmir’e yönelik direkt uçuşların çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam etmemizin bir ayağı da sağlık turizmi ile bağlantılı. İzmir’deki şehir hastanelerinin teknik altyapısı ve gelişmiş insan gücü ile onkolojiden genel cerrahiye kadar tedavi imkanı sunduğu göz önüne alındığında; Afrika, Orta Doğu ve Azerbaycan’dan hastaların kentimize getirilmesi için uçuş ağımız büyük önem taşıyor.”

2024 YILINDA 30 BİN YABANCI HASTA HEDEFİ

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, sağlık turizminin ülkeye önemli katma değer sağladığını dile getiriyor. 2023 yılında İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere; Avrupa ülkelerinden 20 bine yakın hastanın tedavisini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kalı, 2024 yılı sonuna dek yaklaşık 30 bin yabancı hastayı ağırlamayı hedeflediklerini ifade ederek, şunları aktarıyor: “İzmir’de Özel Sağlık Hastanesi, Gözde İzmir ve Gözde Kuşadası Hastaneleri ile birlikte yine İzmir’de hizmete açtığımız Gözde Dent ve grubumuza kattığımız İstanbul’daki yeni sağlık merkeziyle birlikte sağlık turizmi konusunda hizmet verdiğimiz kurum sayısını 5’e çıkardık. Sağlık turizmi ülkemiz için çok değerli bir alan. Hizmet alanımızı küresel anlamda geliştirmek istiyoruz. Yurt dışında irtibat ofisleri, klinikler ve sağlık tesisi ortaklıklarıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Sağlık turizmi çok nitelikli ve uzun bir yol; biz de bu yolda yeni adımlar atıyoruz.

SAĞLIK KOMPLEKSİ OLUŞTURULACAK

İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve Tınaztepe Sağlık Grubu da sağlık turizmi kapsamında hem sağlıkta hem de eğitim alanında öncülük ediyor. Tınaztepe Sağlık Grubu olarak; sağlık oteli, bölge hastanesi, acil üniteleri, sağlık turizmi ofisleri ve doktor kliniklerini içeren bir sağlık kompleksi oluşturmak için İzmir’de Egepark Alışveriş Merkezi ve Encore Oteli’ni bünyelerine kattıklarını dile getiriren İzmir Tınaztepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Tınaztepe Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Bektur, İzmir’deki sağlık turizmini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiriyor. Uluslararası hasta sayılarının artığını belirten Bektur; İngiltere, Almanya, İrlanda ve Balkan ülkeleri, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Irak, Lübnan, Gana gibi birçok farklı ülkeden sağlık turizmi kapsamında hasta kabul ettiklerini söylüyor.

Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir

ÖZEL HASTANELER AVANTAJ SAĞLIYOR

2000 yılından bu yana İzmir’de hizmet veren Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu da ülkemizin hem daha uygun maliyetlerle hem de kalite açısından dünya standartlarında hizmet verdiğinin altını çiziyor. Prof. Kaşkaloğlu, şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin batısındaki ülkelerde yaşlı nüfus oranı yüksek. Avrupa ülkelerinde sağlık hizmetleri çok pahalı. Biz, teknolojiyi iyi kullanıyoruz ve takip ediyoruz. Hekim kalitemiz de çok iyi durumda. Ülkemize yurtdışından hasta getirmek ve sağlık imkanlarını tanıtmak amacıyla daha nitelikli iletişim köprülerinin kurulması gerekiyor. Teknolojiyi yakından takip ettiğimiz merkezimizde, farklı alanlarda uzmanlaşmış deneyimli hekimlerle hizmet veriyoruz. Son dönemde artan özel hastane sayısı da sektör adına olumlu bir gelişme. Tanı ve tedavi anlamında özel hastaneler, hastalara gerekli zamanı ayırabiliyor. Bu nedenle İzmir’e Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından da hastalar geliyor.”

Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir

5 YILDIZLI HİZMET

İzmir’de 17 yıldır sağlık alanında yatırımlar gerçekleştiren Ekol Sağlık Grubu Başkanı Op. Dr. Mehmet Baz, yurt dışından gelen hastalarının gün geçtikçe artığını söylüyor. Devletin de sağlık turizmi alanındaki destek ve katkılarının önemli olduğunun altını çizen Baz, ayda binden fazla yabancı hastanın tedavi için Ekol Sağlık Grubu’nu tercih ettiğini belirtiyor. Baz, “Birçok ülkeden teşhis, tedavi ve ameliyat hastalarını ağırlamaktayız. Pandemi döneminde İrlanda ve İngiltere’den dört kez özel uçakla her seferde 100’den fazla hasta getirdik. Yabancı hastalarımız aldıkları hizmetin kalitesini ‘5 yıldız’ olarak değerlendiriyor” bilgisini veriyor.

Hedef: Dünyanın şifa merkezi: İzmir

ULUSLARARASI STANDARTLARDA

Baz, şöyle devam ediyor: “Günümüzde sağlık turizmi ile ülkemize gelen hastalar hemen hemen her branş için geliyor. Başta obezite cerrahisi, metabolik cerrahi, burun estetiği, onkolojik ve jinekolojik kanser cerrahileri, estetik ameliyatları, saç ekimi, diş sağlığı, göz ameliyatları, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve ortopedi gibi birçok alanda hastalar ülkemizi tercih ediyor. Sağlık turizmi yapan hastalar uluslararası standartlarda tedavi istiyor. Biz de çok sayıda uluslararası kalite standartı belgesinin yanı sıra tecrübeli hekimlerimiz ve son teknoloji yatırımlarımızla hizmet kalitemizi üst düzeyde tutuyoruz. Yeni çıkan teknolojileri yakından takip ediyor, hastanemize getirerek başta bölgemiz olmak üzere sağlık turizmi ile şehrimize gelen tüm hastaların kullanımına sunuyoruz. Bu arada Ekol Hastanesi olarak hem yurt içi hem yurt dışı hastalarımız için kadın doğum kliniğini hizmete açtık. Artık Ekol Hastanesi’nde tüm kalp ameliyatları, açık kalp cerrahisi, bypass ameliyatları, ileri teknoloji ve kaliteli öğretim üyesi kadrosuyla yapılabilmektedir. Ayrıca anjiyo ünitemiz de hizmete girdi. Yurt dışından gelen hastalarımıza kalp ameliyatları da yapmaya başladık.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder