Banu Şen İnciraltı ve sağlık turizmi yeniden gündemde
HABERİ PAYLAŞ

İnciraltı ve sağlık turizmi yeniden gündemde

İzmir’in yılan hikayesine dönen konularından biri İnciraltı... 1991’de turizm alanı ilan edilen bölge, kentin en değerli yeri desek yanlış söylemiş olmayız. Dolayısı ile de öncelikle İnciraltı bölgesindeki toplam 5 bin dönümlük tarım alanının, sağlık turizmine açılması için yeniden planlanmasını isteyen ve çeşitli girişimlerde bulunan hak sahiplerinin bekleyişleri sürüyor.

ARTIK ANA TEMA DEĞİŞTİ

Son günlerde ise 2023’te hayata geçirilmesi planlanan Ege Turizm Merkezi-Çeşme Turizm Projesi’nin, İnciraltı ile entegre hale getirilmesi düşüncesi tartışılıyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, bu haftaki meclis toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Dünyanın yeniden şekillendiği, tüm temaların sağlık üzerine yoğunlaştığı bu yeni dönemde ben de bu açıklama ve önerileri değerli buluyorum.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI YAŞAM TURİZMİ

Özgener’in düşüncelerinin satır başlarına bakacak olursak, kısaca şu başlıklar öne çıkıyor: “Kentimizin şanslı olduğu yatırım ve büyüme alanlarındaki çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Sağlık turizmi de bunlardan birisi. Kalabalıklar, yetersiz uyku, kaçırılan egzersiz rutinleri, sağlıksız yiyecekler, salgın, sağlıksız çalışma ortamları, havalimanı güvenlik kontrolleri, bagajlar, seyahat sorunları, muazzam bir strestir, ancak sağlıklı yaşamı merkeze koyarak seyahat etmek bugün bir zorunluluk.

Giderek artan bir gezgin segmenti, özellikle kişisel sağlıklarını, refahlarını korumaya ve iyileştirmeye odaklanan geziler düzenliyor. Bu değişim ise sağlıklı yaşam turizminin büyümesini yönlendiriyor. Tüketiciler giderek hareketsiz, sağlıksız, stresli yaşam tarzlarıyla ilgili kronik hastalığı ve kötüleşen zihinsel sağlığı ortadan kaldırmaya çalıştıkça, bu sektör de gelişti. Global sağlık turizmi tüm dünyada 4.7-5 trilyon dolarlık hacim yaratmakta.”

YENİ BİR GELECEK

“Yeşil uygulamalar, geri dönüşüm, doğal enerjiler, doğaya dönüş ve sürdürülebilirlik, özellikle de pandemi süreci ile birlikte artık tüm dünya ülkelerinin merkezinde. Tüm bu parçalar bir araya getirildiğinde yeni nesil sağlık turizmi için potansiyeli olan ancak bunu yerinde kullanamayan kentimiz için sağlık turizminin merkezinde olduğu bir gelecek, hayal etmek mümkün. Ve İzmir’de;

Haberin Devamı
  • Ekolojik ortamı ve kent yakınındaki açık alanları koruyan
  • Kolay erişilebilen
  • Etkin kaynak kullanımı, enerji tasarrufu ve dönüşümün sağlanmasına destek verebilecek
  • Sürdürülebilir ekonomi ile yerel sahipliliği, kontrolü, yatırımı ve yerel kültürü koruyabilecek
  • Doğa dostu bir proje ile İzmir’i sağlık turizminde taçlandırabilecek bir alanımız var.

EN ÖNEMLİ ŞANSLARIMIZDAN

BİRİ İzmir için yeni şeyler söylemeye devam etmeliyiz. Yeni nesil turizm hareketinde tüm dünya ve kentimiz için hazırlanmış ancak uygulamaya konulamamış bir alanın yeniden değerlendirilmesinin ise tam sırası. Nitelikli bir kongre merkezi, sağlık turizmi ve termal turizm potansiyeli ile birlikte İnciraltı, kentimizin en önemli şanslarından biri. Ege Turizm Merkezi-Çeşme Planı ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ederken, onun destekleyicisi olacağına inandığımız İnciraltı bölgesi çok önemli.

Bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaları dikkatle izliyor ve destekliyoruz. Bir an önce bu konuda yapılan çalışmaların tamamlanmasını diliyoruz. İnanıyorum ki, İnciraltı Planı da onaylanır ve hayata geçirilirse, doğanın korunması, doğa dostu yeni nesil turizm pazarlaması için İnciraltı ve Çeşme, turizmde sürdürülebilirliğin de köprüsü olacaklar.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder