Banu Şen İzmir için çalıştıkça aşkım tutkuya dönüştü
HABERİ PAYLAŞ

İzmir için çalıştıkça aşkım tutkuya dönüştü

İzmir; limanıyla yüzyıllardır ticaretin kalbi olmuş, 8 bin 500 yıldır nice medeniyetler görmüş, adına söylenceler yazılmış Ege’nin incisi... Fuarlar kenti, ilklerin şehri. Nice aşklara tanık olmuş, aşık olunmuş şehir İzmir.

İzmir için çalıştıkça aşkım tutkuya dönüştü

“Aşklarının tarihi bir şehrin tarihidir diyorum Gün gelir aşklarıyla anılır şehirler anılırsa Niyetim sevdalı sözler etmek olmasa da İzmir için ne yazarsam sana adıyorum” demiş Urlalı şair Necati Cumalı. Biz de seçim çalışmalarında ‘Aşkla İzmir’ sloganıyla yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile o aşkın nasıl gittiğini, nereye evrildiğini konuşuyoruz. Trafikten ulaşıma, fuarlardan turizme neler yaptıklarını, neler yapmayı planladıklarını Urla’da dinledik.

Haberin Devamı

İzmir için çalıştıkça aşkım tutkuya dönüştü

TANIDIKÇA AŞK BÜYÜYOR

Seçim çalışmalarınızda sloganınız ‘Aşkla İzmir’di. O günden bugüne o aşk nasıl gidiyor? Nereye doğru evriliyor?

Büyüyerek devam ediyor. Çalıştıkça aşk büyüyor. Olağanüstü güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. İnsanları, doğası, kültürü, tarihi her şeyi çok güzel. Her geçen gün daha çok keşfediyorum. Keşfettikçe daha çok bağlanıyorum, bir tutkuya dönüştü. Ne yorgunluk ne uykusuzluk tanıyorum. Canla başla, aşkla devam ediyoruz.

OLAĞANÜSTÜ ZENGİNLİKLERİMİZ VAR

İzmir bir kültür mirası bize, bir yaşam kültürü mirası aslında. Bunun için yaptığınız başvurular var. UNESCO’ya başvurularınız var...

İzmir’in şimdiye kadar Efes ve Bergama’sı vardı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan. Fakat şunu çok açık söylemek lazım; olağanüstü başka zenginliklerimiz var. Ceneviz Kaleleri, Foça, Çandarlı, Çeşme, Sığacık... Bunlar tek başına aslında büyük bir dünya mirası. Biz bunların kıymetini göstermiyoruz, gösteremiyoruz. Bunları UNESCO markasıyla buluşturabilirsek çok daha büyük bir cazibe yaratabileceğimizi düşündük.

Bu yüzden geçici miras listesine alınmaları için uğraşıyoruz. Birgi; bir insanlık, bir dünya, çok iyi korunmuş bir kültür mirası. UNESCO markasıyla buluşturmalıyız. Kemeraltı dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezi dediğimiz yer. Bunun da bir dünya mirası olduğunun anlaşılması ve kabul edilmesi lazım ki o değer biraz daha görünür olsun, anlaşılsın.

Haberin Devamı

GEDİZ ÇOK KIYMETLİ BİR MİRAS

Ve nihayet Gediz, Gediz Deltası. Gediz Deltası bir doğa mirası, belki de insanlığın en kıymetli miraslarından biri. Bir metropol oluşmuş yanında... Flamingonun dünyadaki nüfusunun yüzde 10’u İzmir’de yaşıyor. Derya içinde olup deryayı bilmeden yaşayan balık misali yaşamamak lazım. Biz şunu yapmaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz zenginlikleri dünyaya göğsümüzü gererek göstermek ve bunların yaratabileceği artı değeri, potansiyeli bu coğrafyada yaşayan insan için kullanmak... Onun için UNESCO markasıyla bu zenginlikleri dünyaya tanıtmak istiyoruz.

İzmir UCLG Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Orada da adını duyurdu. Kente katkıları ne oldu, olacak?

Kültür Zirvesi iki yılda bir yapılan dünyanın en büyük uluslararası kültür zirvelerinden. Daha önce Buenos Aires’te yapılmış, eylülde de biz ev sahipliği yaptık. Bu İzmir’in adının daha fazla duyulmasına yol açan bir organizasyondu ama zirvede ortaya koyduğumuz deklarasyon da özellikle sonuç bildirgesini kastediyorum dünyaya ışık tutacak bir noktada kabul edildi. Çok iddialı bir şey söylüyorum.

Haberin Devamı

Biz döngüsel kültür olarak tarif ettiğimiz bir kavram ortaya koyduk. Bunu da şöyle anlattık; insanlık, küresel krizlerle başa çıkabilmek için kültürü bir kaldıraç olarak kullanmalıdır. 4 temel üzerine oturan bir kültür tarif ettik. Doğa ile uyum, geçmiş ile uyum, birbirimizle uyum ve değişimin kendisiyle uyum. Doğasıyla barışık, doğasını koruyan, onun zenginliklerine sahip çıkan ve ona zarar vermesini engelleyen.

İzmir için çalıştıkça aşkım tutkuya dönüştü

İZMİR TRAFİĞİNE ÇÖZÜMLER

Ulaşım ve alt yapı ile ilgili sormak istiyorum. Son zamanlarda trafik sıkıntı yaratıyor. Kentin bazı ana damarları tıkalı. Siz bunun için neler yapıyorsunuz?

Trafik ve ulaşımla ilgili neler yapmayı düşünüyorsunuz? Birincisi toplu ulaşımı özendirmeye devam ediyoruz. Toplu ulaşım bir kentteki trafik yoğunluğunu azaltacak en güçlü enstrümanlardan biri. İnsanların toplu ulaşımı tercih etmesi lazım. Yeni otobüsler aldık. Otobüslerde ücretsiz internet erişimini sağlamaya çalışıyoruz. Geçtikleri güzergahları, daha temiz ve daha güzel güzergahlar haline getirmeye çalışıyoruz.

Toplu taşım bizim için hayati çözüm kaynaklarından biri. Bisikletle evinizden işinize gitmeyi tercih ediyorsanız, biz buna şöyle destek veriyoruz; Konak’tan Karşıyaka’ya, Karşıyaka’dan Konak’a geçiyorsanız ve vapura bisikletle binerseniz 5 kuruş ödüyorsunuz. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve teşvik etmek istiyoruz. Birincisi bu, toplu ulaşımı daha güçlü bir biçimde şehre yaymak. İkincisi tabii ki alt yapı hazırlıkları. Alt geçitler, trafik şeritlerinin daha da genişletilmesi...

Bunlarla ilgili çok yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Pandemi ve deprem nedeniyle sıkıntı yaşadığımız dönemler oldu ama bunlar geride kaldı. Kaldığımız yerden hızla bunu tedavi edip, gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ulaşımda teknolojiyi daha çok kullanmak istiyoruz. Akıllı ulaşım sistemi dediğimiz, Türkiye’nin belki en yüksek teknolojik donanımına sahip.

İZUM üzerinden trafik akışını daha sıkı kontrol etmek istiyoruz. Aksaklıkları, vatandaşın huzurunu kaçırmayacak, trafikte geçirdiği süreyi uzatmayacak çözümlere dönüştürmek istiyoruz. Özelikle sabah ve akşam yoğun saatlerde arızalanan araçlar nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi görevlendirdiğimiz çekici araçlarla anında müdahil olup, trafik akışının engellenmesini durdurmuş oluyoruz.

2022’DE YEPYENİ FUARLAR

İzmir’i hep fuarlarla anıyoruz. Pandemi araya girmişti ama bu sene yapılan fuarlar oldukça etkiliydi. Hem kent ekonomisine hem de buradaki hareketliliğe katkı koydu. Önümüzdeki senelerde daha da geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Behçet Uz’un aslında başlattığı bir gelenek. İzmir Fuarı’nı enternasyonal hale getirmek telaşı, çabası ne yazık ki sonra çok büyük bir kesintiye uğramış ve sonra biz Expo düzenleyeceğiz diye peşinde koşmuşuz. Halbu ki biz o Expo’yu yapıyormuşuz. Böyle ıskaladığımız çok şeyler olmuş. O kaybedilen zamanı telafi etmek için koşuyoruz. Koşarken şunları yapıyoruz, senede 10-11 fuar düzenlerken, 2022’de en az 22 fuar düzenleyeceğiz. Bir günümüz boş geçmeyecek. Yepyeni fuarlarla tanıştıracağız İzmirlileri. İlk yapacaklarımızdan biri Marble Fuarı.

Bu dünyanın en büyük iki mermer fuarından biri. Bu seneki iddiamız çok daha büyütmek bunu. Fuarların şöyle bir özelliği var; sizin kendi kentinizde sanayicinizin, iş insanlarının ürettiklerinin değeri ancak uluslararası alanda rekabet gücü ile ortaya çıkıyor. “Ben çok güzel sabun yapıyorum, çok güzel gelinlik dikiyorum”... Bunun kıymeti sizin o gelinliğinizin ya da ürettiğiniz sabunun uluslararası alanda ne kadar büyük bir karşılık bulduğuyla ancak ortaya konuyor.

DAHA GÜÇLÜ BİR İDDİA

Biz fuarları görücüye çıkmak gibi tarif ediyoruz. Meziyetlerimizi gösteriyoruz bu da olağanüstü büyük bir ilgi uyandırıyor. Ayakkabı ve gelinlik fuarlarında, Travel Turkey’de gördük. Olağanüstü, canlı, dinamik, güzel bir kentiz. Bunun çok daha fazla paylaşılması, görülmesi lazım. İzmir olarak çok daha güçlü bir iddia ile İzmir’i fuarlar şehri haline getirip, İzmir’deki, bütün Türkiye’deki sanayicimizin ürettiklerini dünya ile buluşturmaya devam edeceğiz.

İzmir’e yeni bir sıfat daha eklendi; Cittaslow Metropol kenti oldu. Bununla ilgili uyum sürecindeki çalışmalar nasıl gidiyor?

Haziran 2022’ye kadar bir tür laboratuvar sürecindeyiz. Ortaya koyduğumuz kriterlerin hayata geçirilmesi için bazı mahalleleri tespit ettik. Oralarda çok yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Diliyorum ki hazirana vardığımızda bütün laboratuvar çalışmaları başarıyla tamamlanmış olur ve bütün insanlığa, dünyaya söyleyecek güçlü sözlerimiz olur.

EN GELİŞMİŞ RAYLI SİSTEM AĞINI KURACAĞIZ

Bizim toplu taşım sisteminin en önemli parçası raylı sistemler. Kampanya dönemimizde de dile getirdiğimiz, “İzmir’i demir ağlarla öreceğiz” söyleminin gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Çok yoğun bir biçimde geliştirmek istiyoruz. Çünkü hem daha temiz, hem daha ucuz, hem daha sağlıklı bir ulaşım ağı demek.

İzmir kendi öz kaynaklarıyla Türkiye’nin en gelişmiş raylı sistemler ağını kuracak. Sürece başladık zaten. Narlıdere metrosu 2022’de bitecek. Buca metrosunu kesinleştirdik, ihale sürecini bitirdik. 2022’nin başında temel atılacak. 2 yeni metro ve 1 yeni tramvay hattı üzerinde çalışıyoruz. Tüm bunlar önümüzdeki yıl içinde çok ciddi bir şekilde yol almış olacak.

100.YIL SÜRPRİZLERİ

Önümüzdeki yıl İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı. Eylül İzmir için en güzel aylardan biri. Sürprizleriniz olacak mı?

Bunlarla ilgili bir şey söylemeyeceğim. Şimdilik bir sürpriz olarak kalmasını istiyorum. Biraz daha hazırlıklarımızı güçlendirelim ondan sonra zevkle paylaşalım. 100. yılımıza çok büyük değer veriyoruz. Dile kolay kurtuluş üzerinden 100 yıl geçiyor ve yeni bir 100 yıla bambaşka bir görkemle taşımak istiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder