Banu Şen İzmir'de bereket hareketi
HABERİ PAYLAŞ

İzmir'de bereket hareketi

Acılar olduğu kadar iyilikler de paylaşarak artar. Bizim kültürümüzde de paylaşmak her zaman her dönem öne çıkar. Belki de en önemli ortak özelliklerimizden biri paylaşmayı bilmemiz. Hastalıkta sağlıkta, iyi günde kötü günde bir araya geliveririz biz. Sofralarımız birleşir, birbirimizin eksiğine koşarız hiç düşünmeden. Ayrıca biliyoruz ki paylaştıkça artan şeylerde de bereket vardır.

Yalnızca maddi şeyler değil; zaman, emek, sevgi, hoşgörü de paylaşanların mutluluğunu artırıyor. Dünyada da geçirdiğimiz zor pandemi günlerinde anladık ki birbirine destek olunca daha kolay aşıldı o günler. Hatta bir üniversitenin araştırmasına göre, “İnsan nasıl mutlu olur?” sorusunun cevabı; başkalarına yardım etmek ve hizmet etmekle” olarak verilmiş. Var olan paylaşıldığında anlam kazanıyor.

Haberin Devamı

Yokluğun önünde bir engel teşkil ediyor ve hatta çoğalıyor. Çünkü paylaştıkça başkalarının da o varlıktan yararlanmasına ve yeni üretimler yapmasına imkan tanımış oluyoruz. Bereket, gönül zenginliği ve cömertlikle geliyor. Bu vesile ile yeni yılda herkesin dolu dolu anlar yaşayarak çoğalttığı, geleceğimizin sorumluluğunu sürdürülebilirlik bilinci ile daha da üstlendiği ve her açıdan öncekilerden daha bereketli bir yıl yaşamasını, 2023’ün herkes için sağlık, mutluluk ve katma değeri yüksek fırsatlar getirmesini diliyorum ben de.

İzmirde bereket hareketi

DÜNYANIN HER YERİNDEN DESTEK OLUNABİLİYOR

Yeni yıla sayılı günler kala, dünyada yaşanan ekonomik krizin boyutlarını azaltmak için ülkemizde yardımlaşma ve sosyal sorumluluk kapsamında önemli projeler hayata geçiriliyor. Bunlardan en dikkat çekeni de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç sahibi aileler ve öğrenciler için başlattığı Bereket Hareketi kampanyası. Dünyanın her yerinden katılıma açık kampanyaya yurttaşlar da www.bizizmir.com ve berekethareketi.izmir.bel.tr üzerinden destek olabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmaya göre İzmirlilerin yüzde 73’ü ekonomik durumundan memnun değil. Yüzde 69.6’sı ise kendini düşük ve orta düşük gelirli olarak tanımlıyor. Araştırmaya göre, İzmirlilerin yüzde 40’ının bireysel geliri aynı gün bitiyor. Kriz en çok da kadınları etkiliyor. İzmirli her 10 kadından 9’u geçen yıla göre alışverişi azalttığını ifade ediyor. Fiyat artışları böyle devam ederse İzmirlilerin yüzde 9.5’i sosyal yardım başvurusu yapmayı, yüzde 20.8’i ise borçlanmayı düşünüyor. Vatandaşların yüzde 42.3’ü çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamada çok zorlandığını söylerken, yüzde 82.7’si ise geçen yıla göre mutfak harcamalarında zorlandığını dile getiriyor. İzmirlilerin yüzde 21.5’i son bir yılda kırmızı et almayı bırakırken, her 10 kişiden 7’sinin de son bir yılda süt ve süt ürünleri tüketimini azalttığı kaydediliyor. İzmir’in yüzde 66.9’unda ise son bir yılda meyve alımında düşüş yaşandığı ifade ediliyor. Bu tablo karşısında kayıtsız kalamayacaklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaraları sarmayı hedefledikleri Bereket Hareketi’ni konuşuyoruz.

Haberin Devamı

İzmirde bereket hareketi

‘SORUMLULUĞUMUZUN DA FARKINDAYIZ’

Soyer, “Cumhuriyetimiz, yüzüncü yılına giderken elde ettiği refahın önemli bir kısmını kısa bir süre içinde kaybetti. Ülkenin üçüncü büyük kenti İzmir’de meyveye, temel gıda maddelerine, proteinli besinlere, giyime, kültür sanat faaliyetlerine erişim sorunu yakıcı boyutlara ulaştı. Bu nedenle temel belediyecilik faaliyetlerinin yanına toplumun içinde bulunduğu yoksullaşmaya karşı dayanışma sorumluluğumuzun da farkındayız. Toplumdaki bu yakıcı yoksullaşma hali yapacağımız her yardımı artık sadece önemli değil yaşamsal olduğunu göstermekte. Bugün yapılan araştırmalarda, İzmir’de sosyal yardım alanların yüzde 28’i bu yardımı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden aldığını belirtmekte. Daha da fazlası için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diyor.

Haberin Devamı

‘BEREKETİ PAYLAŞACAĞIZ’

Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bereket Hareketi kampanyasını şöyle anlatıyor: “İzmir’de bereketi paylaşarak çoğalttığımız büyük bir hareket başlatıyoruz. Bir sizden bir bizden, diyoruz. Sizlerden gelen destek miktarı kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi de kampanyaya desteğini koyacak. Böylelikle desteği iki katına çıkararak ihtiyaç sahibi hemşehrilerimize ulaştıracağız. ‘Gelin bereketi paylaşarak çoğaltalım’ sloganıyla yürütülecek kampanyaya birçok başlık altında destek verilecek. Kampanyaya yurttaşlar da www.bizizmir.com ve berekethareketi.izmir.bel.tr üzerinden destek verebilecek. Kampanyayla temel ihtiyaçlar kapsamında gıda paketi, hijyen paketi, yakacak yardımı, ilk ve orta öğretim öğrencilerine kırtasiye seti, bot, mont yardımı, üniversite öğrencileri için ise barınma ve maddi destek sağlanıyor.

İzmirde bereket hareketi

DESTEK VER VE DESTEK AL

Bereket Hareketi kampanyası ‘Destek Ver’ ve ‘Destek Al’ olarak iki modülde planlandı. ‘Destek Al’ bölümünde ihtiyaç sahibi aileler için temel ihtiyaç desteği ile üniversite öğrencileri için maddi ve sıcak yuva desteği ile yurt başvurusu sekmeleri bulunuyor. ‘Destek Ver’ sekmesinde ise yemek, gıda kolisi, temizlik paketi, ilköğretim ihtiyaç desteği ve öğrencilere destek seçenekleri yer alıyor. Üniversite öğrencilerine destek olmak isteyenler ‘Maddi destek olmak istiyorum’ ve ‘Evimde yer vermek istiyorum’ seçeneklerinden birini ya da her ikisini de seçebiliyor.”

İzmirde bereket hareketi

2022’DE YARDIMLAR ZİRVE YAPTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022’de 221 binin üzerinde kişiye yaklaşık 1 milyon 117 bin kez yardım ulaştırdığını söyleyen Soyer, yapılan yardımları şöyle açıklıyor: “İhtiyaç sahibi 84 binin üzerinde yurttaşa 60 milyon lirayı geçen nakit yardımında bulunduk. 75 bine yakın haneye 103 bin 805 gıda paketi, 3 bin 591 hijyen paketi ulaştırdık. 35 farklı üretici kooperatifinden 120 milyon liraya yakın ürün, 6 üretici kooperatifinden 80 milyon liranın üzerinde süt alınarak üreticiye destek olundu. 30 ilçede 113 bin 339 çocuğa her ay 8 litre olmak üzere toplam 6 milyon 800 bin litre süt ulaştırıldı. İhtiyaç sahiplerine ayrıca 3 milyon 482 bin kişilik sıcak yemek sunuldu. 10 ‘Biz İzmir Dayanışma Noktası’ ve mobil ikram araçları dâhil 14 mahallede günlük 10 bin kişilik sıcak yemek dağıtıldı. Ramazan ayında 558 bin kişilik iftar yemeği, Kurban Bayramı’nda 7 bin haneye kavurma ve kemik suyu dağıtıldı. Giysi Otobüsü ve Giysi Noktası ile 138 bin 322 parça giysi desteği sağlandı.

İzmirde bereket hareketi

‘ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ’

25 bin öğrenciye 5 milyon 125 bin lira tutarında kırtasiye kartı ulaştırdık. Bu projeyle kırtasiye esnafına da destek olundu. İlk ve ortaokul öğrencilerine 23 bin bot ve mont dağıtımı başladı. Üniversite öğrencileri için 6 noktada çorba durakları, 6 noktada sıcak yemek noktaları oluşturuldu. 2021-2022 eğitim yılında 5 bin 547 öğrenciye 17 milyon 679 bin 200 lira eğitim desteği verildi. 2022-2023 eğitim yılı için ise 10 bin öğrenciye 40 milyon lira eğitim desteği sağlanacak. Üniversitelerde okuyup ailesine kavuşmakta zorlanan 3 bin 296 öğrenciye dönüş bileti almaları için 1 milyon 153 bin 600 liralık nakdi destek verildi. Ayrıca İzmir’de üniversite eğitimi gören öğrencilerin evlerini taşımaları için nakliye hizmeti başlatıldı. Yine üniversite öğrencileri için Bornova’da çamaşırhane kuruldu.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINA DÜZENLİ YEMEK

Sosyal belediyecilik ve eğitimde fırsat eşitliği vizyonumuz doğrultusunda öğrencilere yönelik desteklerimiz devam ediyor. Gıda fiyatlarındaki artıştan etkilenen öğrencilerin beslenme sorunu yaşamaması için harekete geçtik. Devlet okullarındaki 6-14 yaş arası öğrenciler için yeni bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Üniversite öğrencilerine sıcak yemek ve çorba desteği verirken, 2023 yılı Ocak ayında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine de atıştırmalık ara öğün ve meyve dağıtmaya başlayacağız. Öte yandan, 2019’dan itibaren özel durumdaki öğrencilerin eğitim gördüğü kamuya ait 29 özel eğitim okuluna düzenli olarak öğle yemeği desteği sağlanıyor. Bu okullara her gün ortalama 2 bin 500 kişilik öğle yemeği dağıtılıyor.

BOT-MONT PROJESİ

Eğitimde fırsat eşitliği ilkemiz doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında ihtiyacı olan öğrencilere kışlık giysi dağıtıyoruz. 30 ilçede 600 okulda öğrenim gören ilk ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere bot ve mont ulaştırılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bot-mont projesi kapsamında son dört yılda 104 bin 164 ihtiyaç sahibi öğrenciye bot ve mont desteğinin toplam maliyeti 25 milyon 286 bin 264 TL oldu.”

KADINLARA SOSYAL YARDIM

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadınları da unutmadığını söyleyen Soyer, “Düzenli olarak 66 bin 484 kadına gıda paketinden sıcak yemeğe, hijyen malzemelerinden nakit desteğine kadar pek çok başlık altında sosyal yardım da ulaştırıyoruz. Süt Kuzusu Projesi kapsamında ise her ay düzenli olarak 61 bin 265 çocuğa süt dağıtılıyor” diye konuşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2022’de 221 binin üzerinde kişiye yaklaşık 1 milyon 117 bin adet yardım ulaştırdı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder