Banu Şen Kemeraltı için cansuyu
HABERİ PAYLAŞ

Kemeraltı için cansuyu

Hâlâ daracık, labirent gibi sokaklarında kaybolurum... Hangimiz kaybolmadı ki! Hâlâ alışverişimi oradan yaparım... Hâlâ İzmir’in kalbi, hâlâ İzmir’in en canlı çarşısı orası değil mi? Geçen hafta da yine kaybola kaybola ilerledim daracık ve rengarenk sokaklarında. Mesleğe başladığım yıllardan bu yana hep güzel projeleri konuşmak için buluştuğumuz Uğur Yüce, “Her şeyi bırak 2 saatini ayır” demişti. Ben de bıraktım her şeyi, aheste aheste, bakına bakına Abacıoğlu Han’ın yolunu tuttum. Bir süredir üzerinde çalıştıkları TARKEM’i (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret Anonim Şirketi) biliyordum, okuyordum. Ancak iki saatlik yolculukta neler yaptıklarını görünce şaşırmadım değil. TARKEM Kurucu Başkanı Uğur Yüce ve ekibi zaman zaman İzmirlileri bilgilendirme toplantıları yapıyor. O gün benim katıldığım programda anlattıkları beni çok heyecanlandırdı. Benim gibi Kemeraltı, Basmane tutkunu bir İzmirliyi adeta tam da kalbinden vurdu.

Haberin Devamı

ÖZEL OLUŞUM

TARKEM, İzmir Tarihi Kemeraltı ve çevresini koruma ve geliştirme odaklı özel bir proje... Bu anonim şirket, kamu ve özel ortaklıktan oluşan örnek bir yapılanma... 252 hektar alandaki 2 bin 350 adet tarihi eseri belirleyerek şehrin tarihi kimliğini korumak ve geliştirmek adına yola çıkmışlar. TARKEM’in ortaklık yapısında, yüzde 38’ini kamu, yüzde 62’sini özel sektör oluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de yüzde 30’luk payı ile kamu kurumları ortaklarının başını çekiyor. 2012’de 116 ortakla kurulmuş bir anonim şirket aslında TARKEM ama daha çok bir vakıf şirket veya kooperatif gibi olmak ana amaçları olmuş. TARKEM’in temel vizyonu ise yaşayanları yerinde koruyarak kentin tarihi ve kültür değerlerini kamu ve özel sektör işbirliği içinde kalkındırma işi.

ETİK SÖZLEŞMEDE O MADDE

Şirket sözleşmesine imza atarken şirket etik sözleşmesi de imzalanıyor. Tam 4 sayfalık sözleşmenin en önemli maddesi; “İzmir’in kent değerlerinin korunması ve topluma kazandırmak için bölgenin değerlerine sahip olacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim” diyor. Tüm ortaklar bu metni imzalıyor. “Yaşayanları koruyacağız. Yerinde ve üzerinde iyileştireceğiz. Kültürel ve tarihi eserlere sadık kalacağız” diyen TARKEM’i bir inceleyin derim. Yaptıkları ve yapacakları 2300 yıldır yaşayan ama son yıllarda uzun süre can çekişen Kemeraltı bölgesi için çok umut verici.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder