Banu Şen Kurtuluşa ilk adım 100 yaşında
HABERİ PAYLAŞ

Kurtuluşa ilk adım 100 yaşında

Bundan tam 100 yıl önce, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ateşinin yakıldığı gündü 19 Mayıs. 30 Nisan 1919’da 9. Ordu Müfettişliği’ne getirilen Mustafa Kemal, 16 Mayıs’ta Samsun’a gitmek için Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrıldı. Üç gün süren yolculuk çok çetin geçti. Bandırma Vapuru’ndaki Mustafa Kemal Atatürk ve 18 arkadaşı, 19 Mayıs sabahı Samsun’a çıktı. Bu yolculuk, Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıcı olarak kabul edildi. İşte bu milli mücadele ruhu, dün bir asrı devirdi. Ülkenin her köşesinde ama özellikle ilk adımın atıldığı Samsun’da 19 Mayıs; duygulandıran, coşkulu törenlerle kutlandı. İstanbul’dan Samsun’a kadar Karadeniz; Bandırma Vapuru’nun ruhunu taşıyan binlerce kişiyle dolu teknelerin geçişine sahne oldu. 100. yılı onuruna düzenlenen “Deniz Kuvvetleri Atatürk Rallisi”ne çok sayıda ekip katıldı.

Haberin Devamı

EGE’DEN KARADENİZ’E GAZİ’NİN İZİNDE

182 genci taşıyan Piri Reis gemisi, Bodrum’dan 23 Nisan’da açılıp Samsun’a ulaşan dört denizci kadının bulunduğu Tutkum yelkenlisi... Ekiplerden biri de Bodrum Belediyesi’nin projesi olan Türkiye’nin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’du. Samsun’a kadar yer alamasam da “Ege’den Karadeniz’e 100’üncü Yılında Gazi’nin İzinde” sloganıyla yola çıkan STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi’nin iki haftalık yolculuğunun beş gününde ben de bulundum. STS Bodrum, 7 Mayıs’ta Bodrum’dan başladığı anı seyrinin rotasının ilk durağı olan İzmir’de, Pasaport’a demirledi. Kentte kaldığı bir gün boyunca İzmirliler de gemiyi ziyaret etti. İstanbul’a kadar yolumuz beş gün sürdü. Çanakkale, Bozcaada ve İstanbul duraklarımız arasındaydı. Her uğradığımız limanda coşku ile karşılandık, duygusal anlar yaşadığımız uğurlamalar yapıldı. Ancak Çanakkale’de bulunduğumuz zaman içinde yaşadığımız duygu yüklü anları asla unutmayacağım. Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası’nın uç kısmında, Morto Koyu gerisinde yükselen Hisarlık Tepe üzerindeki Şehitler Anıtı’nın önünden seyrederken, hepimiz güvertede toplanıp saygı duruşunda bulunduk. Çanakkale’den Marmara’ya geçişimiz sırasında, yine Dumlupınar Denizaltısı’nda şehit olan denizcilerimiz için güverteye dizildik. Tüm mürettebatın gözyaşları rüzgarla denize savruluyordu.

Haberin Devamı

TARİHİ ROTA

Ege’den Karadeniz’e kadar süren seyrin İstanbul durağında ayrıldım. Ekipler, İstanbul ve İnebolu duraklarının ardından tarihi rotayı izleyip Samsun’a ulaştı. Atatürk’ün deniz yoluyla başlattığı milli mücadele ruhu ve o tarihi yolculuk, Samsun kıyılarında görsel şölene döndü. Milli mücadele meşalesinin yakıldığı 19 Mayıs 1919, gurur dolu törenlerle kutlandı. Daha nice 100 yıllara...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder