Banu Şen Mavi ile yeşilin adresi Sevgi Çiçeği'nin memleketi: Gölbaşı
HABERİ PAYLAŞ

Mavi ile yeşilin adresi Sevgi Çiçeği'nin memleketi: Gölbaşı

Hızla gelişen ve büyüyen Gölbaşı, günümüzde Ankara’nın mesire, sayfiye, turizm ve sanayi bölgesi konumunda. Bağlı bulunduğu Ankara gibi Gölbaşı ve çevresi, en eski uygarlıkların yerleşim alanlarından biri. Sınırları içinde yörenin eski tarihine ışık tutan sit alanı ve ören yerleri bulunuyor. Yapılan kazı ve araştırmalarda bölgede ilk Tunç Çağı, Hitit İmparatorluğu, Roma ve Bizans dönemlerine ait bulgulara rastlanmış. 1402’de yapılan Ankara Savaşı’nda Timur, fillerini Gölbaşı yöresindeki ormanlarda saklamış.

Haberin Devamı

EKOSİSTEM BÖLGESİ

Gölbaşı, adından da anlaşılacağı üzere, Ankara’nın göller bölgesinde yer alıyor. Güneyinde Mogan ve kuzeyinde Eymir göllerinin çevrelediği Gölbaşı, havza alanında bulunmasından dolayı doğal zenginliklerin ve biyolojik çeşitliliğin kaynağı olma özelliğini taşıyor. Doğal bir kuş gözlem alanı olan Gölbaşı, bilimsel araştırmalara da konu oluyor. Uluslararası öneme sahip olan Mogan Gölü, dünyada tehlike altında olan kuşların yanı sıra flamingo gibi özel türlerle birlikte, Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünden 201’ini barındırıyor. Halk arasında güneş ışığından dolayı farklı renkleri yansıtması sebebiyle ‘Yanardöner Çiçeği’ olarak da anılan Sevgi Çiçeği, dünyada bir tek Gölbaşı’nda yetişiyor. Ankara’daki coğrafi işaretler içindeki tek çiçek olarak da öne çıkıyor. Söz konusu Ankara olduğunda, çoğu kişinin aklına gelmeyecek su sporları kürek ve yelken yapılıyor. Su sporlarında amatör ve profesyonel olarak yarışmalar da düzenleniyor.

KÜLTÜR, TURİZM VE TİCARET

Kent yakınında yer alan önemli bir ören yeri Tulumtaş Mağarası ise 1992’de keşfediliyor. Mağarada görülmeye değer sarkıt, dikit ve sütunlar bulunuyor. İlçenin doğal varlıkları arasında yer alan ve yeni ziyarete açılmış olan mağara, ilçe turizmine büyük katkı sağlayabilecek potansiyele sahip. Ankara taşı olarak da bilinen andezit taşı, Gölbaşı’nın önemli yeraltı kaynaklarından biri. Sağlam yapısıyla geniş bir kullanım alanı olan andezit taşı, Gölbaşı’ndan çıkarak ülkemizin doğal kaynak kullanımına güç katıyor. Gölbaşı’nda 45 civarında fabrika bulunup, ağırlıkla taş kesme işlemi yapılırken, son yıllarda taş işlemeciliğiyle ilgili de çalışmalar yapılarak sektör geliştiriliyor. Göllerin çevresinde balçıklı toprakların bol miktarda bulunması, ilçede tuğla, testi ve kiremit üretimini artırmış ve geliştirmiş. Anadolu kültür coğrafyasının önemli kültürel geleneği çömlekçilik de bu sayede ilçede yapılıyor. Özel işlemesiyle el sanatları ustalığının bir örneği ve yörenin önemli kültürel geleneği olan Mogan bıçağı, ustaları tarafından hala üretilirken, ulusal ve uluslararası fuarlarda sergileniyor. Diğer bir el sanatı örneği olan yumurta kabuğunu oyma sanatı da dünyaya Gölbaşı’ndan ulaşıyor. Bunun gibi birçok el sanatı Gölbaşı’nda varlığını sürdürüyor. Ayrıca, ilçenin kendine özgü baklavası ve höşmerim gibi Anadolu mutfağından lezzetleri de barındırıyor.

Haberin Devamı

BAŞKENT’İN EN UZUN BİSİKLET YOLU

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ile öğrenci kenti, tarım kenti, sanayi kenti, spor kenti ve aynı zamanda turizm kenti dediği Gölbaşı’nı ve projelerini konuşuyoruz. Mogan ve Eymir göllerini birbirine bağlayan, 30 kilometre ile Ankara’nın en uzun bisiklet yolunun Gölbaşı’nda vatandaşları beklediğini hatırlatan Şimşek, spora ve hareketliliğe verdikleri önemin altını çizerek, şöyle konuşuyor: “Gölbaşı sakinleri ve ziyarete gelenler, Mogan Gölü’nden başlayarak, Ankara’nın en uzun köprülü bisiklet yolunu takip ederek Millet Bahçesi’ne, Millet Bahçesi’nden Eymir Gölü’ne uzanan, bir taraflarında yeşilin, bir taraflarında mavinin iç içe olduğu, üzerinde kuş gözlem alanlarının, seyir teraslarının bulunduğu bisiklet yolu güzergâhıyla, ilçemizde doğanın keyfini bisiklet üzerinde çıkartabiliyor. Gençlerimize sporu aşılamak ve göl kenarında sağlıkla spor yapabilmelerini sağlamak en önemli gayemizdi. GÖLBİS akıllı bisiklet kiralama projemizle bunu hayata geçirdik. 4-5 noktada hizmet veren GÖLBİS ile Ankara’da bu projeyi başlatan ilk belediyeyiz. Her yaştan vatandaşımız göl çevresi başta olmak üzere pedal çeviriyor. Bisiklet ve yaya yollarının artırılmasına, alternatif ulaşım araçlarının kullanımının artmasına özen gösteriyoruz. Doğa dostu bisiklet yollarıyla Gölbaşı, çevreci bir yer olmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

Mavi ile yeşilin adresi Sevgi Çiçeğinin memleketi: Gölbaşı

DÜNYA SPORCULARINI AĞIRLIYOR

“Gölbaşı’mız sporun kalbi olmaya devam ediyor” diyen Şimşek, şu ifadelere yer veriyor: “7’den 70’e herkesi spora yönlendirmek, aynı zamanda sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak amacıyla birçok projeye imza atıyoruz. Türkiye’de emsali bulunmayan ve Gölbaşı’nda hayata geçen Uluslararası Bilardo Kompleksimiz 2023’te 6 önemli turnuvaya ev sahipliği yaptı. Burası dünyanın en güzel ve en kapsamlı bilardo tesisi. Dünya sporcularını Gölbaşı’nda ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. 2023’te burası adeta dünya arenasına döndü. Bu tesisi yapmaktaki amacımız, hem Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açmak hem de Gölbaşı gençlerini kötü alışkanlıklardan kurtarıp spor komplekslerine getirmekti. Gençlerimizi, insanlarımızı ve esnaflarımızı düşünerek adımlar atıyoruz. Hem ekonomiye katma değer sağlıyoruz hem de ismimizi dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Gölbaşı’nda buz pateni ve dağcılık tesisimiz de artık hizmete başladı. Bin 500 metrekare kapalı inşaat alanına sahip dağcılık ve buz pateni tesisinde; tırmanma duvarı bulunan dağcılık alanı, buz pateni pisti ve buz pateni seyir alanı yer alıyor.”

9 YILIN EN VERİMLİ DÖNEMİ

Dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen ve nesli tükenmekte olan Sevgi Çiçeği’nin çoğaltılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Şimşek, “Sevgi çiçeği, peygamber çiçeği, yanardöner ve gelin düğmesi isimleriyle de bilinir. Kırmızı renkle açan ve dünyada tek örneği olan Sevgi Çiçeği, Gölbaşı’mızda yetişiyor. Endemik bir bitki olan sevgi çiçeğinin devamlılığını sağlamak amacıyla 6 bin metrekarelik rezerv alanı oluşturduk. Böylece toplam ekili alan miktarını 112 bin 500 metrekareye çıktı. Koruma altına alınan özel alanda toprakla buluşturduğumuz sevgi çiçekleri, Gölbaşı’mızda son 9 yılın en verimli dönemini yaşıyor. Sevgi çiçeğimizin patentini alarak ölümsüzleştirdik. Gölbaşı’nın farklı noktalarında ve belediyemiz serasında çiçeğimizi yetiştiriyoruz. Koruması bizim elimizde. Korumaya devam edeceğiz. Sevgi Çiçeği bizim en büyük değerlerimizden. Ankara’da alınmış 12 coğrafi işaret içindeki tek çiçek olan sevgi çiçeğimizin neslinin yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. İlçemiz ve Ankara’dan binlerce doğasever sevgi çiçeğini görmek için alanlarımızı ziyaret ediyor ve Gölbaşımız yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisi ile karşılaşıyor” ifadelerini kullanıyor.

NOSTALJİK TRAMVAYLA ESNAFA KATKI

Büyük Gölbaşı Merkezi Projesi kapsamındaki projelerinden biri olan, yerel esnafa önemli katkı sağlaması beklenen Nostaljik Tramvay’ın da kısa sürede hizmete gireceğini açıklayan Şimşek, tramvayın halka ücretsiz hizmet vereceğini söyleyerek, şöyle konuşuyor: “Deneme sürüşleri için tramvay raylar üzerine indirildi. İlk deneme sürüşünü gerçekleştirdik. Üniversiteler Caddesi’nden başlayan tramvay; Cumhuriyet, Cemal Gürsel ve Ankara Caddesi güzergâhı üzerinden sahil kenarına ulaşacak. Güzergahı toplam 8 istasyondan ve gidiş geliş toplam 6.2 kilometreden oluşuyor. 1 turu 22 dakika sürerken, 1 şarjla 15 saat gidiyor. Tamamen yeşil enerjiden oluşan nostaljik tramvayın üstünde güneş enerjisi sistemi bulunuyor. Önünde bisiklet taşıma sistemine sahip olan Taksim modeli tramvaylar ile tramvay hattı aynı zamanda bisiklet yolu üzerindeki hatları da birbirine bağlıyor. Bu şekilde trafiği azaltmayı ve vatandaşların da daha az araba kullanarak sıfır emisyona katkı yapmasını amaçlıyoruz. Hem rahat ve pratik ulaşımı Gölbaşı halkıyla buluşturacağız hem de nostaljik tramvayla Gölbaşı turizmine katkı sağlayacağız. Amacımız, Gölbaşı’nın ismini duyurmak, Gölbaşı esnafına katkı sağlamak, üniversiteli öğrencilerimizle esnafımızı buluşturmak.”

Mavi ile yeşilin adresi Sevgi Çiçeğinin memleketi: Gölbaşı

TULUMTAŞ MAĞARASI TURİZME AÇILDI

1992’de Ankara Çevre Yolu inşası için işletilen taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen Tulumtaş Mağarası’nın, turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında vatandaşların ziyaretine açıldığını belirten Şimşek, “Mağaramızı turizme kazandırmak için tüm gücümüzle çalıştık. Oluşumu 1 milyon yıl öncesine dayanan böylesine önemli bir mağaranın Gölbaşı’nda bulunuyor olması bizim için çok kıymetli. Tulumtaş Mağaramızı gezmek için dünyanın her yerinden gelecek turistleri Gölbaşı’mızda ağırlamayı bekliyoruz. Gölbaşı’nda, ülke turizmine önemli katkı sağlayacak olan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara özelliği gösteriyor. Mağaradan alınan toprak örneklerinin incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarıldı. Ankara çevresinin karst açısından diğer bölgelere göre daha fakir olması, Tulumtaş’ı daha değerli bir mağara olarak öne çıkarıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan kararlılık ve azimle ‘100. Yılın Model Kenti’ olma yolunda, Gölbaşı’nı marka olarak dünyaya duyurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.

Mavi ile yeşilin adresi Sevgi Çiçeğinin memleketi: Gölbaşı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder