Banu Şen Mersin'in can damarı Akdeniz
HABERİ PAYLAŞ

Mersin'in can damarı Akdeniz

Portakal ve limon bahçeleriyle dolu, şifalı sularıyla hayat veren ve birçok uygarlığın kurulduğu önemli bir yerleşim yeri Mersin. Kentin en yoğun ve hareketli ilçesi Akdeniz ise geçmişten günümüze uzanan zengin kültürel dokusuyla öne çıkan bir bölge...

Nüfusu yaklaşık 300 bin olan Akdeniz’de, kamu kurumlarının yoğunluğunun yanında ticari hareketlilikle oluşan canlılık sonucu, gündüz nüfus 1 milyona kadar çıkıyor. Mersin ekonomisinin lokomotifi Akdeniz ilçesi, uzun bir tarihi geçmişe sahip olduğundan; tarih, kültür ve doğal varlıkları bakımından zenginlikleri barındırıyor. Sanayi, lojistik, ticaret, hizmet ve tarım sektörlerinin öne çıktığı Akdeniz’de; Mersin Serbest Bölgesi, Mersin Limanı, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve birçok önemli sanayi tesisi ilçenin ekonomik hayatına can katıyor. Tarihi kiliseleri, Atatürk Evi, Mersin Arkeoloji Müzesi Kompleksi, Mustafa Erim Kent Tarihi Müzesi, Tarihi Mersin Evleri, Güdübez Kalesi, Tırmıl Tepe Höyüğü gibi birçok tarihi zenginliğiyle görülmesi gereken yerlerden olan Akdeniz’in misafirlerinden biri de ‘caretta caretta’lar..

Haberin Devamı

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Akdeniz’deki Kazanlı ve Adanalıoğlu sahilleri, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının koruma altına alındığı önemli alanlar arasında.. Ayrıca Akdeniz, artık su sporlarının da merkezi olacak. Akdeniz Belediyesi’nin Mersin’de ilk kez düzenlediği ‘Uluslararası Akdeniz Su Sporları Festivali’ne, yerli ve yabancı 500’ü aşkın sporcu katılırken, etkinlik binlerce sporseverin yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleşti. 11-12 Kasım’da yapılan festival; yelken yarışları, su kayağı, helikopter, can kurtarma, çim hokeyi, plaj hentbolu ve voleybolu, badminton, kite sörf, çim hokeyi ve kaykay gibi farklı 15 dalda yarışmalar ve oyunlarla dolu dolu geçti. Mersin Millet Bahçesi Sahil Etabı’nda, “Rüzgar Deniz, Rota Akdeniz” sloganı ile düzenlenen ‘Uluslararası Akdeniz Su Sporları Festivali’nin açılışı da renkli görüntülere sahne oldu.

Mersinin can damarı Akdeniz

KÜLTÜR VE SANAT EVLERİNDE İŞ VE MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR

Haberin Devamı

Toplam 13 mahallede açtıkları kültür ve sanat evlerinin adeta birer mesleki atölye gibi çalıştığını söyleyen Başkan Gültak, “Akdenizli kadınlar; biçki, dikiş, nakış öğrenip, ailelerinin bütçesine katkı sağlıyor. Sağladığımız mikro-kredi desteğiyle kimi kadın kendi işini kurarken, kimisi de işini büyütüyor. Üreten ve çalışan kadının toplumdaki statüsü yükseliyor. Kadınlar, kültür sanat evlerimizde okuma yazma da öğrenip, geleceğe daha güçlü ve cesur bakıyor” diyor. Ayrıca Mersin’de kadın konuk evini tamamlayan ilk belediye olduklarını belirten Gültak, belediye mülkiyetinde bulunan konukevi binasını, kadın ve çocukların rehabilite edilmeleri amacıyla kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na tahsis ettiklerini de ekliyor.

‘KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ’

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile görevde olduğu yaklaşık 5 yılda; pozitif ayrımcılık ilkesiyle kadınlara sağladıkları destekleri, eğitim, üretim, kültür, sanat ve sağlığa dair hizmetlerini konuşuyoruz.. Sadece 5 yıl içinde ilçede büyük bir değişim gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Gültak, Akdeniz’in her alanda marka değerini yükseltmek için çalıştıklarını söylüyor. Başkan Gültak, bir zamanlar sadece hayali kurulabilen projelere, hizmet ve yatırımlara imza atmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

Mersinin can damarı Akdeniz

KOOPERATİFLERİN BULUŞMA NOKTASI: KADIN EMEĞİ DİYARI

Kooperatifleşmeye büyük önem verdiklerini belirten Başkan M. Mustafa Gültak, 2019’da hizmete açtıkları ‘Kadın Emeği Diyarı’nı şöyle anlatıyor: “Güçlerini birleştirip kooperatif kuran kadınların, hem farklı tarımsal ürünleri hem de el emeği göz nuru eserlerini satarak, aile bütçelerine katkı sağlamalarını amaçladık. Ürettikleri ürünler ile kent ve ülkeye katma değer sağlayan kooperatiflerin bulunduğu ‘Kadın Emeği Diyarı’nı hizmete açtık. Burada 2’si kadınların, 1’i de engelli bireylerin olmak üzere, toplam 3 kooperatifimiz faaliyet gösteriyor. Her gün binlerce insanın önünden geçtiği bu diyarda, ürünlerini sergileme ve satışa sunma olanağı sağladık.”

“MERSİN’İN VE AKDENİZ’İN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ”

Başkan Gültak, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri ‘Su Sporları Festivali’nin önemini de vurguluyor. Mersin’de uzun bir sahil şeridi olmasına rağmen bu tür bir festivalin yapılmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiren Gültak, “İnşallah Çamlıbel Su Sporları Merkezi’ni de bitirdiğimizde, Mersin’de bir eksiği de tamamlamış olacağız. Çünkü bu sporcularımızı denize ulaştırmak için marinaya tekneleri götürdük, marinadan buraya getirdik. İnşallah onunla birlikte millet bahçesi ve bu aradaki bütün tesisleri koyduğumuzda, Mersin’in ve Akdeniz’in marka değerini yükselteceğiz” diyor.

Mersinin can damarı Akdeniz

KANSERLE MÜCADELEDE ‘UMUDA YOLCULUK’

Kadın sağlığına da büyük önem veren Akdeniz Belediyesi, 2022’de başlattığı proje kapsamında; yüzlerce kadına ücretsiz mamografi, smear testi, kolon kanseri taraması ile kan tahlili yapılmasını sağlamış. Sağlık merkezlerinde yapılan tarama ve testler sonucu risk taşıdığı tespit edilen kadınları da yalnız bırakmayan belediye, tedavi sürecinde de desteğini sürdürmüş. ‘Umuda Yolculuk’ projesi kapsamında “Onkobüs Hizmeti” hayata geçirilmiş. Bu sayede kanserle mücadele eden, başta dezavantajlı kadınlar ve refakatçileri ücretsiz olarak hastaneye ulaştırılmış. Bugüne kadar kanser tedavisi gören 168 hastaya 4 bin 500 seferden fazla hizmet verilirken, 2020’de başlatılan “Hoş Geldin Bebek” projesi ile de yaklaşık 10 bin anneye ulaşılmış.

KADINLAR TÜRKİYE’Yİ GEZİYOR

Mersin’de ilk kez hayata geçirilen ‘Anne-Kız’ projesi de büyük ilgi gören hizmetlerden. Hayatında hiç denize, yaz kampına veya şehir dışına çıkmamış kadınlar ve kız çocukları, belediyenin Silifke’deki yaz kampında ağırlanıyor. Kadınlar için ayrıca; ülkemizin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Nevşehir, Kapadokya ve Ürgüp, Hatay, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Ankara gibi kentlerine günübirlik ücretsiz geziler düzenleniyor. 2019 yılından bugüne kadar yaklaşık 10 bin kadın gezilere katılma imkanı buldu.

Mersinin can damarı Akdeniz

ŞİDDETE KARŞI FARKINDALIK: ‘8 MART’TA İZİN

Başkan M. Mustafa Gültak, “Akademisyenler ve Akdenizli binlerce kişinin katılımıyla, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratan konferans, seminer ve paneller düzenledik. Kadınlara değer veren bir anlayışla hizmet, proje ve etkinliklerimizde onları önceliyoruz. Mersin’de ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü izinli sayan bir belediyeyiz. Kadınlara pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla onların; sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamaya devam edeceğiz” diye konuşuyor.

YAPARAK VE YAŞAYARAK ÖĞRENİYORLAR

Akdeniz’in ilk ve tek ‘Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ni hizmete açtıklarını belirten Başkan Gültak, “Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir’de okuyan tüm çocuklarımız, bu merkezimizde teknolojiyi ve bilimi görerek, deneyerek ve uygulayarak öğrenecek. Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda hizmet verecek merkezimizde; enerjiden elektrik üretimi, arduino eğitimi (açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikro denetleyici platformu), robotik kodlama, okul öncesi çocuklarına problem çözme becerisi kazandırma, planetaryum (güneş, yıldızlar, gezegenler ve diğer cisimlerin incelemesi) gibi bilim ve teknolojinin buluştuğu bir ortam bulunuyor” bilgisini aktarıyor.

SON 120 YILIN VE TARİH ÖNCESİNİN KAYITLARI İZ BIRAKANLAR MÜZESİ’NDE

Akdeniz Belediyesi; Mersin Valiliği’nin de desteğiyle 2 katlı ve 7 odalı tarihi Mersin Evi’ni tamamen restore ederek, ‘İz Bırakanlar Müzesi’ne dönüştürdü. Kent merkezinde yer alan müzede; Mersin’e iz bırakmış veya yolu bir şekilde şehre düşmüş sanat, siyaset, spor ve düşün insanlarının hayatını okumak; ayrıca kentin uzak ve yakın tarihine yolculuk imkanı sunan yüzlerce görseli görmek mümkün. Kentin son 120 yılının yanı sıra tarih öncesi kayıtların da sergilendiği İz Bırakanlar Müzesi, her gün yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Mersinin can damarı Akdeniz

TÜRKİYE’NİN EN HAVALI ETÜT MERKEZİ

Akdenizli gençlere ve çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalıştıklarını anlatan Başkan M. Mustafa Gültak, “Üniversiteye hazırlanan gençlerimiz için ‘Metropol Gökdelen’ binasının 29’uncu katında hizmete açtığımız etüt merkezinde, bugün itibariyle 400 gencimiz üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Desteğimiz sayesinde gençlerimiz, hayalini kurdukları üniversiteleri kazanıyor, geleceğe emin adımlarla yürüyor. Üniversite kazanan gençlerimize de destek oluyoruz. Bu yıl üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan öğrencilerimize 3 bin TL, 4 yıl ve üstü bölümlerini kazananlara ise 5 bin TL eğitim desteği sağladık” diyerek eğitime yaptıkları katkıları dile getiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder