Banu Şen Mezopotamya’nın incisi: Mardin
HABERİ PAYLAŞ

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

Pek çoğumuzun bildiği büyülü bölge Mezopotamya... Mardin de Mezopotamya’nın incisi... Mardin, ismini Süryanice kaleler kenti demek olan ‘Marde’den almış. Romalılar Maride, Araplar ise Maridin demiş. İsminde bile pek çok kültürü barından büyülü şehir Mardin...

Mardin, birçok farklı dil, din ve kültür mozaiğiyle binlerce yıllık tarih ve kültür birikime sahip eşsiz şehir... Geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kültür hazinesi... Tarihsel süreç içinde Babil, Asur, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden beri bir yerleşim merkezi niteliğinde olması nedeniyle oldukça renkli bir kültürel yapıya ve derin bir medeniyet mozaiğine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

Kadim bir kültürü ve köklü bir mirası günümüze taşıyan Mardin; Ulu Camisi, Kasımiye ve Zinciriye medreseleri, Dara Antik Kenti, Deyrulzafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, tarihi çarşı, han, cami, kilise ve manastırları, taşın oya gibi işlendiği konakları, abbaralarıyla ön plana çıkan dar sokaklarıyla açık hava müzesini andırıyor.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası Mardin’i, dünyanın en özgün ve etkileyici şehirlerinden biri haline getiriyor. Farklı dinlere mensup insanların bir arada hoşgörüyle yaşadığı büyülü kent; dini yapıları, arkeolojik yerleşim yerleri, sivil mimari örnekleri ve doğal güzellikleriyle, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler için tercih edilen bir şehir olmaya, eşsiz güzelliğiyle misafirlerini vefalı bir dost gibi kucaklamaya devam ediyor. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ile özellikle son dönemlerde yapılanları ve hayata geçirilecek yeni projelerini konuşuyoruz:

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

43 PROJE İLE 900 MİLYON LİRALIK YATIRIM

“2022’yi istihdam ve sosyal yardımlaşma yılı ilan ettik. Bir taraftan işsiz gençlerimize istihdam alanı açacağız, bir yandan da sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı artıracağız” diyen Mahmut Demirtaş, ”Bir aş evi yapacağız. İlk etapta bin kişi ile başlayacağız ama zamanla 10 bini aşkın kişiye günde iki öğün sıcak yemek vereceğiz. Vatandaşlarımıza alışveriş yapmaları için sosyal kart dağıtacağız. İş ve kariyer merkezi kurmak, kalifiye elaman yetiştirmek istiyoruz. Mardin’e en iyi şekilde hizmet etme gayesindeyiz. 2022’de yapılması planlanın proje sayısı 43. Tahmini yatırım ve proje giderlerinin ise 900 milyon lira olmasını bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

ÇEVRE DOSTU PROJE

Mahmut Demirtaş Çevre dostu Güneş Enerji Santrali (GES) projesinden de söz eden Demirtaş,“Yenilenebilir ve doğal enerji kaynaklarından faydalanmak, enerji giderlerini düşürmek için geliştirdiğimiz çevre dostu 40 MW’lik GES projesinde, fizibilite çalışmaları tamamlandı. Proje ile güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapılması ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan sağlanması, daha kaliteli ve kesintisiz enerji tedariki için başta Mardin ve vatandaşlarımıza büyük faydalar sağlayacak” diyor.

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

4 MİLYON FİDAN ÜRETİLECEK

Demirtaş, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle kentin her yıl ihtiyacı olan yaklaşık 400 bin fidanı üretmek için 128 dekar alanda kurulacak sera için çalışma başlattık. 2. etap çalışmaları sürüyor. Seradan, kısa vadede 400 bin, uzun vadede ise 4 milyon fide-fidan üretilmesi hedefleniyor” diyor. Tarımsal alanda ürün çeşitliliğini artırmak için çiftçilere destek vermeyi sürdüceklerini söyleyen Demirtaş, şöyle devam ediyor: “Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilerimize; 580 bini bıttım, 75 bini zeytin ve 105 bini badem olmak üzere 760 bin fidan ulaştırdık. 450 bin fidan daha dağıtmayı hedefliyoruz. Talebe göre rakamı artırabiliriz. Zeytin fidanlarını, sadece Derik ilçemizdeki çiftçilere dağıtıyoruz. Amacımız, zeytin diyarı Derik’i daha cazibeli hale getirmek. Çiftçimizin yanındayız. El birliğiyle üretim yaparak, Mardin’imiz ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSELECEK

Mezopotamya’nın altın üçgeni illerinden Mardin’de, turizm potansiyelinin yükseltilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Demirtaş, tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılmasına yönelik projelere ilişkin şu bilgileri veriyor: “İnanç ve kültür turizmi yönünden Mardin, önemli bir turizm şehri. Dara Antik Kenti’nde tarihin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarına destek vereceğiz. İçinde dinlenme ve bilgilendirme salonlarının da bulunduğu turist karşılama ünitesi yapacağız. Boncuklu Tarla’nın çevresini ve üstünü kapatmak için çalışma planlıyoruz. Artuklu’nun tarihi sokaklarını canlandırmak ve tarihi dokusunu ortaya çıkarmak için başlatılan Sokak Sağlıklaştırma Projesi sürüyor. Gastronomi alanında çalışmalarımız var. Şehrimizin tanıtımı için festivaller planlıyoruz. Farklı şehirlerdeki fuarlara da katılacağız. Birlik ve beraberlikle Mardin’i geleceğe taşıyacağız.”

TARİHİ YAPILAR MİNİ MARDİN’DE

Demirtaş, şöyle devam ediyor:

“Mardin merkez ve ilçelerindeki tarihi ile kültürel dokuları ön plana çıkaracak ‘Mini Mardin’ projesinde, gezilip görülmesi gereken yapılar bir arada olacak. 420 metre uzunluk, 4 metre yükseklikteki açık hava müzesi görünümlü proje, kentin imajına katkı sağlayacak. Mardin’e özgü katori taşlarına işlenerek rölyefler yapılıyor. Eserlerin konumu, tarihi gibi bilgiler, sesli sanal rehberlikle anlatılacak.”

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

2500 KADIN EĞİTİM ALDI

Kadınlara ve gençlere yönelik çalışmalardan bahseden Demirtaş, şöyle devam ediyor:

“Aileyi ekonomik, sosyal yönden koruyup desteklemek ve kadınların sosyal, bedensel, ruhsal, mesleki, ekonomik, kültürel yönden gelişmesine katkıda bulunmak için MARMEK’te; spor, müzik, beslenme okulu, arbane, gitar, ahşap boyama, okuma-yazma, dikiş, nakış ve tekstil alanlarında açılan kurslara, 2 bin 500 kadın katıldı. Gençlik Merkezi’mize ise 19 bin 310 kayıt yapıldı. Gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak için düzenlenen YKS, müzik, yabancı dil, güzel sanatlar atölyesi gibi kurslardan, 2021’de 3 bin genç yararlandı. Ayrıca, Derik’te Yamaç Paraşütü Tandem Uçuş Festivali düzenledik, gençlik bilgi kampları yaptık.”

Mezopotamya’nın incisi: Mardin

MEZOPOTAMYA OVASI’NA KARŞI SİNEMA KEYFİ

Kültürel etkinliklere önem verdiklerini söyleyen Demirtaş, “2021’i; festival, etkinlik, gezi ve tiyatro oyunlarıyla dolu dolu geçirdik. Uçsuz bucaksız Mezopotamya Ovası’na karşı açık havada vatandaşlara sinema keyfi yaşatmak için başlattığımız, 1000 metrekare alan üzerine kurulu ‘Açık Hava Sineması’ projesi de tamamlandı” diye belirtiyor.

SOKAK HAYVANLARINA SOBALI ISINMA

Demirtaş, zor kış şartlarında sokak hayvanlarını da unutmadıklarını hatırlatarak, “Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ndeki can dostların soğuktan etkilenmemesi için kulübelerin içine kurulan sobalar, 7 gün 24 saat açık tutuluyor. Ayrıca, hayvanların olduğu bölgelere, günlük 100 kilogram mama bırakıyoruz” diye konuşuyor.

TEKSTİL FABRİKALARIYLA BİN 400 KİŞİYE İSTİHDAM

“Tarım ve turizmle konuşulan şehrimizi, sanayide de ileriye taşıyacağız” diyen Demirtaş, yakında Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikaların temellerinin atılmaya başlanacağını aktarıyor ve şunları ekliyor: “Şehrimizde sanayi sektörünü güçlendirecek 2. OSB’de, 72 parsel üzerinde fabrika, okul ve çağrı merkezi kurulacak. 50 parselin 15’inde kazılar başlarken, 16’sı proje aşamasında, 19’unda fizibilite çalışmaları sürüyor. İstihdamı artırmak için çalışıyoruz. Genç istihdamının sağlanması için 7 tekstil fabrikası kurmayı planlıyoruz. Projeler tamamlandı, ihaleye çıktık. Bin 400 kişiye istihdam sağlayacak tekstil atölyelerinin kurulacağı yerlerin tespiti için sahadayız. Mardin, tekstil sektöründe de cazibeli bir noktaya geliyor.”

Mardin medeniyetini özetleyen hammaddeler ‘taş’ ve ‘kil’dir. Eski çağlardan kalan sanat eserlerinin ve taş abidelerin sayılarına münhasıran Mardin, diğer hiçbir medeniyette bulunmayan ‘Kil Mührü’nü elinde tutar. Şu anda dünyada ve özellikle de Mezopotamya’nın etki alanına giren bölgelerde kil; yazının, başka bir deyişle öğrenmenin en önemli belirleyici faktörü olmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder