Banu Şen Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye
HABERİ PAYLAŞ

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

Şanlıurfa’nın en büyük ilçesi Haliliye 12 bin yıllık tarihe sahip Göbeklitepe ve Karahantepe’yle tarihin sıfır noktası konumumda. Haliliye’de sadece bu iki tarihi değer dışında engin bir kültür de var. Gastronomi ve el sanatları ile de ilçe yükselişe geçmiş durumda.

Tüm bunlar yanında; gençlere, dezavantajlı gruplara ve istihdama yönelik projeleri hayata geçiren Haliliye, bölgenin parlayan yıldızı olacak gibi gözüküyor. Haliliye halkının uzun yıllar kullanabileceği kalıcı eserler ilçeye kazandırılırken, projeler ile gençlere iş imkanı sunuluyor, pozitif ayrımcılık ile kadınlar ise hem meslek öğreniyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor. Hem ilçenin hem de Şanlıurfa’nın tanıtımına yönelik çalışmalar yürüten Haliliye Belediyesi, yeşil alan miktarını artırmaya yönelik de çalışmalar yapıyor.

Haberin Devamı

İnsanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe’yi sınırlarında bulunduran ilçede, culhacılık yeniden dirilişe geçiyor. Şanlıurfa’nın mahalli yemeklerinin sunulacağı Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve aşçıların yetişeceği Meslek Edindirme Atölyeleri (HAL-MES) ise açılış için gün sayıyor. Gastronomi Turizmi’nin önemi büyük. Dünyanın en eski mutfağı Şanlıurfa, kebapla sınırlı kalmaktan belki de bu sayede sıyrılacak. Haliliye Belediyesi’nin Gastronomi Merkezi açık mutfak konsepti ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerle şık bir mekanda önemli bir eksiği giderecek.

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

‘MİRASIMIZI KORUMALI VE TANITMALIYIZ’

118 dönümlük alanda süren Millet Bahçesi’nin çalışmalarının hızla ilerlediğinden bahseden Canpolat, “Bölgenin sosyal donatı ihtiyacına cevap verecek olan Millet Bahçesi; mesire alanı, çocuk oyun alanları, macera parkı, bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve dinlenme alanları ile Haliliye’ye yeşil bir vadi kazandıracak” diyor ve Haliliye’ye ilişkin şu bilgileri de ekliyor:

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

GÖBEKLİTEPE

“Haliliye ilçesinde yer alan ve Şanlıurf’ya 15 kilometre uzaklıkta olan arkeolojik sit alanı üzerinde yapılan çalışmalar sonucu Göbeklitepe’nin günümüzden tam 12.000 yıl önce inşa edildiği anlaşılmıştır. Arkeolojik olarak Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A Dönemi’ne (M.Ö 9.600 7.300) ait olan Göbeklitepe’de, bir tepe üzerine inşa edilmiş çok sayıda yuvarlak biçimli yapı bulundu. ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak belirtilen Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

KARAHANTEPE

Göbeklitepe’nin ardından arkeoloji dünyasını yeniden heyecanlandıran bir diğer yapı ise Karahantepe oldu. Şanlıurfa’nın 60 kilometre doğusunda Haliliye ilçe sınırlarında yer alan Karahantepe’de, Göbeklitepe’deki dikili taşlarla benzerlik gösteren ve ilk belirlemeye göre Neolitik döneme ait ‘T’ şeklinde 250 dikilitaş gün yüzüne çıkarıldı. Karahantepe’de ortaya çıkarılan eserler, o dönemde yaşayan insanların sanatsal becerilerini gözler önüne seriyor. Karahantepe’de yer alan insan ve insan başı heykelleri, sütunlardaki insan betimlerinin Göbeklitepe’den oldukça fazla olmasıyla da ayrıca dikkat çekiyor. Dünyanın birçok noktasından insanlar, sadece bu tarihi alanları görmek için ilçemize geliyor. Şehre ekonomik olarak da büyük getirisi olan bu mirası koruma, tanıtma ve gelecek nesillere aktarmak konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

İSTİHDAM ATAĞINA İKİ FABRİKA

Şeffaf ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, birçok projenin gençlere umut olduğunu, kadınların ise kendilerine sunulan imkanlar ile meslek öğrendiklerini ifade ediyor. Canpolat, Türkiye’nin en genç yaş oranına sahip Şanlıurfa’da, istihdam sağlanmasına yönelik hayata geçirdikleri projeye ilişkin, “Aydınlık yarınlar için istihdamı artırmaya yönelik araştırmalarımız sonucunda Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 fabrika binasının yapımı için Şanlıurfa Valiliği ile protokol imzaladık. İhalesi yapılarak, inşaatına başlanan fabrikalar, hızla yürütülen çalışmalar neticesinde bitme aşamasına geldi. Fabrika projesi, ilçedeki yüzlerce gence iş imkanı sağlayacak” diyor.

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

GASTRONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK PROJE

4 bin metrekare alan üzerine kurulan İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi içerisindeki Göbeklitepe Gastronomi Merkezi, sunacağı birbirinden lezzetli yemekler ile şimdiden kentin gözde noktası haline gelmiş durumda. Gastronomi Merkezi’nin, Şanlıurfa’ya gelecek olanların tüm yöresel yemekleri ve içecekleri bulacağı adres olacağını kaydeden Canpolat, şöyle konuşuyor:

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

YÖRESEL LEZZETLER SUNULACAK

“Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve Meslek Edindirme Atölyeleri’nde çalışmalar tamamlandı. İçerisinde mahalli aşçıların yetişeceği Gastronomi Merkezi, meslek edindirme sertifikalarının verileceği HAL-MES, Kütüphane ve Konferans Salonu bulunan İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi’nin açılışı kısa süre içerisinde gerçekleşecek. Şanlıurfa’nın lezzetlerinin sunulacağı ve A’dan Z’ye tüm yemeklerin yöresel olacağı Gastronomi Merkezi’nde, mahalli aşçılar yetişecek ve böylelikle istihdama da katkı sunacağız. Merkezde yer alan HALMES ofislerinde eğitim alacak olan aşçılar, Gastronomi Merkezi ile deneyim kazanak. Şanlıurfa’mıza kazandırdığımız bu merkez, kentimizin gastronomi noktasındaki ihtiyacına cevap verecek. Merkez, halka açık bir işletme olacak. Sadece Şanlıurfa’nın milli içeceği ve milli yemekleri sunulacak. Meyan şerbeti, ayran, çay, mırra, kahve olacak. Şanlıurfa’mızın tüm kebap çeşitleri, tepsi yemekleri, sulu yemekleri ve tatlıları sunulacak. Farklı tatlar ve içecekler sunulmayacak. Bu merkezde sunulan her şey yöresel olacak. Dışarıdan bir misafirimiz geldiği zaman yöresel tatlarımızı gönül rahatlığıyla burada yiyebilecek. Gastronomi şehrimize, Haliliye’mize Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve Restoranımız hayırlı, uğurlu olsun.”

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

CULHACILIK YAŞATILACAK

Dünya mirası tarihi değerleri ile bilinen kadim şehir Şanlıurfa, yüzyıllar önce bu topraklarda doğan geleneksel dokuma sanatı olan culhacılığın da anavatanı. 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname’de, “Urfa’da pamuk ipliğinden kapı gibi sağlam bez dokunuyor” sözleriyle anlatılan ve unutulmaya yüz tutan culhacılık sanatı, doğduğu topraklarda yeniden hayat buluyor. “Hedefimiz yeni ustalar yetiştirmek” diyerek, culhacılığın yaşatılacağını belirten Canpolat, “Belediye bünyesinde bulunan Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde (GESEM) kurulan atölyelerde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan culhacılık yaşatılıyor. Şanlıurfa’da bilinen en köklü el sanatlarından biri olan culhacılık için harekete geçtik ve Haliliye Belediyesi olarak yaptığımız başvuru ile culhacılığın, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi’ni aldık. Culhacılık yüzyıllardır süregelen bir meslek, yeni nesillere aktaracağız” diyor.

Şanlıurfa’nın kalbi: Haliliye

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Hanımlar Konağı ve Millet Evleri’nin ilçenin birçok noktasında kısa sürede faaliyete geçtiğini söyleyen Canpolat, “Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak yürütülen çalışmalarda, kadınlar hem spor yapabiliyor hem de meslek edindirme kurslarından faydalanarak, aile bütçelerine katkı sağlıyor. İlçede 5 noktada bulunan Millet Evleri ve Hanımlar Konağı’nda sunulan dikiş-nakış, el sanatları, kuaför, okuma-yazma ve bilgisayar kursları uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği Millet Evleri’nin sayısının artırılması için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuşuyor.

Bereketli tarım topraklarına sahip Haliliye’de; buğday, pamuk ve mısır başta olmak üzere sayısız ürün yetişebiliyor. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra geniş bir kültür yelpazesine sahip olan şehirde gastronomi de dikkat çekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder