Banu Şen Toprağı verimli, sofrası bereketli marka şehir: Balıkesir
HABERİ PAYLAŞ

Toprağı verimli, sofrası bereketli marka şehir: Balıkesir

Türkiye’nin tarım ve turizm cenneti Balıkesir; İstanbul, Bursa, İzmir ve Çanakkale olmak üzere Marmara ve Ege’nin incisi illere yakınlığı, sanayisi; gıda, yenilenebilir enerji ve madencilik sektörlerindeki gücü ve potansiyeliyle önemli cazibe merkezlerinden biri… Antik çağın simgesi zeytinin anavatanı Balıkesir; 291 km kıyı uzunluğu ve 46 mavi bayraklı plajı, Kuş Cenneti ve Kazdağı Milli Parkı, zengin tarihi mirası ve mutfağı ile gastronomi turizminin de yeni gözdesi konumunda. Kadim geçmişiyle çok kültürlü yapısının, verimli ovaları ve bin pınarlı İda’sıyla harmanlandığı Balıkesir, tarıma dayalı sanayide de öncü. Balıkesir, süt ve süt ürünleri ile beyaz et üretiminde Türkiye’de ilk 2, kırmızı et üretiminde, yumurta ve çeltik ekiminde Türkiye’de ilk 3’te yer alıyor. Balıkçılıkta da oldukça gelişmiş Balıkesir, sebze ve meyve üretimiyle de öne çıkıyor, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayan az sayıda ilden biri.

Haberin Devamı

Toprağı verimli, sofrası bereketli marka şehir: Balıkesir

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ KAYIT ALTINDA

Her yöresinde; ayrı bir kültürü ve geleneği taşıyan Balıkesir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, tarımı geliştirmek, ürün çeşitliğini kayıt altına almak ve bu değerli mirası gelecek nesillere aktarabilmek için yaptıkları çalışmaları anlatıyor. Bu konuda kitap çalışmaları yaptıklarını belirten Yılmaz, şunları söylüyor: “50 Peynirli Şehir Balıkesir ile başlayan kitap yolculuğumuzu; Zeytin Ülkesi Balıkesir ve Ekmek Şehri Balıkesir ile devam ettirerek üçlememizi tamamladık. Şehrimizin kadim geçmişinden bugüne geleneksel yöntemlerle yapılan; peynir, zeytin ve ekmek çeşitlerini kayıt alan yazarlarımız Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber ile birlikte hazırladığımız kitap serisi, alanında literatüre önemli katkılar sağlıyor.

50 PEYNİRLİ ŞEHİR

‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ gastronomi dünyasının en seçkin etkinliklerinden ‘Gourmand Cookbook Award’da peynir ve süt kategorisinde 12 finalist arasından birinci seçilerek, alanında dünyanın en iyisi ünvanına sahip oldu. İki yıl boyunca üzerinde çalışılarak hazırlanan Balıkesir’in önemli değerlerinden olan yöresel peynirlerin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ isimli kitapta şehrin; süt ürünlerindeki kültür ve gelenekleri, köklü geçmişi ile peynir zenginliği kayıt altına alındı. Bu yönüyle Balıkesir’in kültür mirası niteliğinde olan kitapta, tarihte yok olmaya yüz tutmuş peynir çeşitlerinin incelemesi de yer alıyor.

Haberin Devamı

Toprağı verimli, sofrası bereketli marka şehir: Balıkesir

GASTRONOMİ ATLASI

Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor’un hazırladığı Balıkesir Gastronomi Atlası’nı da seyahat ve yemek severlerin beğenisine sunduk. Edremit’ten Susurluk’a, Bigadiç’ten Ayvalık’a, Dursunbey’den Manyas’a karış karış Balıkesir’i işlediği atlasta Akkor; yeme içme kültürünün, tarihin, görülmesi gereken yerlerin izini sürdü. Balıkesir’de lezzet duraklarını keşfetmek isteyen lezzet tutkunlarını büyük bir yolculuğa çıkaracak kitap; Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası gibi özel bölümler içeriyor.”

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ARTIYOR

Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir’in, her biri kendine has özellik taşıyan yöresel ürünlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması amacıyla çalışmalarını sürdürdürlerini belirten Yılmaz, şu bilgileri aktarıyor: “Toplamda 29 Coğrafi İşareti bulunan kentimizde, Büyükşehir Belediyesi olarak bu zamana kadar 8 ürüne tescil belgesi kazandırdık. Bunlara her geçen gün bir yenisini ekleme gayretindeyiz. Bükdere Küflü Deri Katık Peyniri ile Balıkesir Düğün Çorbası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvuruları yaptık. Savaştepe Kalemköy Üzümü ve Balıkesir Tombul Bamya için de Coğrafi İşaret Tescili başvuru çalışmalarımız sürüyor.”

Haberin Devamı

EN LEZZETLİ FESTİVAL BAŞLIYOR

Gastronomi alanındaki potansiyeliyle son yıllarda ülke çapında öne çıkan Balıkesir’in lezzetleri ‘Balıkesir 2. Uluslararası Kahvaltı Festivali’nde, 19-22 Ekim arasında yeniden kalabalıklarla buluşmaya hazırlanıyor. 41 çeşit ürünüyle göz dolduran “Balıkesir Kahvaltısı” içeriğinde yer alan ürünler, Avlu Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilecek festivalle tanıtılacak. “Marka Şehir Balıkesir” projesi kapsamında düzenlenen “Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali” ile kentin birbirinden güzel 41 çeşit ürünüyle hazırlanan kahvaltısı, tanıtımının yapıldığı 1 yıldan bu yana büyük rağbet görüyor.

Toprağı verimli, sofrası bereketli marka şehir: Balıkesir

ATA TOHUMLARINA SAHİP ÇIKILIYOR

Balıkesir’de yerel tarımın ve tarım ekonomisinin güçlenmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarına da sahip çıkıyor. 20 ilçeden topladığı, kaybolmaya yüz tutmuş Ata tohumlarını ari bir şekilde yeniden toprakla buluşturmaya hazırlanan Büyükşehir, bu girişimiyle biyolojik çeşitliliğin devamlılığını sağlarken yerel çiftçiliğin ve girişimciliğin yaygınlaşmasında ve organik tarımda öncü olacak. Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi tarafından 20 ilçeden toplanan ve bölgenin özelliklerini yansıtan Ata tohumlarını Burhaniye Börezli’deki yerleşkede toprakla buluşturduklarını belirten Başkan Yılmaz, Ata tohumlarından fide üretilip, küçük üreticilere dağıtılacağını belirtiyor. Yerli ve milli atalık tohumlara sahip çıkmanın önemini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bu proje, kendinin olana sahip çıkma, güçlü bir yerel ekonomi oluşturma yolunda attığımız önemli adımlar birisi. Gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir tarım mirası bırakmak istiyoruz” diyor.

TARLADAKİ ATIKLAR KUZUYA DÖNÜŞÜYOR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden bu yana il genelinde uygulamaya aldığı çevre dostu projelerle örnek nitelikteki çalışmaları hayata geçiren Başkan Yücel Yılmaz, geçtiğimiz yıl başlattığı “Tarlada Sıfır Atık” projesiyle; bir yandan zirai atıkların geri dönüşümünü sağlıyor, diğer yandan da kırsal mahallelerde yaşayan kadın üreticilere destek oluyor. 13 köyde hayata geçirilen “Tarlada Sıfır Atık” projesi kapsamında; zirai ve tarımsal atık toplayan kooperatif üyelerine, her 500 kilogram başına bir Balıkesir Kuzusu hediye ediliyor.

YEREL EKONOMİYE BÜYÜK GÜÇ

Toplam 10 milyon lira değerindeki 25 adet tohum temizleme makinesini 12 ilçeye hibe ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, bu sayede rekabet gücü yüksek ürünler yetiştirilerek yerel ekonominin gücüne güç katılacağına dikkat çekti. Balıkesir’in gelirinin yüzde 65’ini tarım ve tarıma dayalı ürünlerden sağlandığına dikkat çeken Yücel Yılmaz, çiftçilerin üretim kapasitesini artırarak bereketlerine bereket katmak için çalıştıklarını söyledi. Başkan Yılmaz, “Balıkesir’i hep beraber kalkındırmak amacıyla yola çıktık. Yerel tohumlar ve hayvan ırkları gelecek kuşaklara taşınması gereken bir miras. Yaptığımız her proje ve yatırımda; akılcı bir planlama, samimi çalışma ve bereket var. Şehrin bereketine, bereket katıyoruz” dedi.

TARIMIN BAŞKENTİ BİR ŞEHİR

Geçtiğimiz günlerde 3. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nı düzenlediklerini belirten Başkan Yılmaz, 30 büyükşehir belediyesi ile birçok ülkeden yerel yönetimleri; ortak hedef ve projeler için Balıkesir’de bir araya getirdiklerini belirtti. Bereketli toprakları ve verimli ovalarıyla Türkiye’yi doyuran il konumundaki olduklarını söyleyen Yücel Yılmaz, çalıştayda Balıkesir’de ve diğer illerde hayata geçirilen tarım ve hayvancılık uygulamaları, bu uygulamalarda kullanılan teknolojiler ve ekipmanlar gibi birçok konuya masaya yatırdıklarını belirtti.

ÖZDEŞLEŞEN ÜRÜNLER

Balıkesir: Höşmerim ve kaymak

Susurluk: Ayran ve tost

Havran: Leblebi

Dursunbey: Elma

Kepsut: Şeftali

Körfez Bölgesi: Zeytin

Manyas: Peynir

Gönen: Pirinç

Bigadiç: Güveç ve helva

İvrindi: Süt ürünleri

Ayvalık: Tost ve papalina

Erdek: Kırmızı soğan

Marmara ve Avşa: Bağcılık

Göbel: Kokoreç ve et

Balya: Tereyağı

Sındırgı: Keçi sütü ve peyniri

Sıradaki haber yükleniyor...
holder