Banu Şen Ve karşınızda 'İpeksi lezzetleri'yle Bursa
HABERİ PAYLAŞ

Ve karşınızda 'İpeksi lezzetleri'yle Bursa

Bursa deyince insanın aklına Uludağ’ı, tarihi mirasları kadar tadına doyum olmayan mutfak kültürü geliyor. Bursa’ya gitmiyor olsak bile hangimiz geçerken yol üstünde “Durup kebap yiyelim” demiyor. Sadece kebabı değil elbet! Saray mutfağı ve tescilli lezzetleri bu kentin yanına “Gastronomi Şehri” unvanını da ekliyor. Damak tadının bu kadar ön planda olduğu bu şehirde bu hafta tam bir lezzet şöleni var. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olarak nitelendirilen Bursa’nın tescilli lezzetleri, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla 23-25 Eylül’de ilk kez düzenleyeceği “Bursa Gastronomi Festivali” ile dünyaya tanıtılacak.

Haberin Devamı

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

GASTRONOMİ POTANSİYELİ YÜKSEK

Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak amacıyla Bursa’yı gastronomi turizminde de öne çıkarmak için çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Bursa mutfağını daha geniş kitlelere yaymak amacıyla Bursa Gastronomi Festivali’ni düzenliyor. Sultan 2. Bayezid Han tarafından 1502’de çıkarılan ürünlerin yanı sıra ekmek, çörek, et, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin satış kurallarını belirleyen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa ile dünyanın ilk standardının hazırlandığı kent olan Bursa’nın geçmişteki lezzetleri bu festival ile gün yüzüne de çıkmış olacak.

Bursa’nın gastronomi alanındaki potansiyeli Türkiye’nin her bir yanından gelecek akademisyenler, şefler, kanaat önderleri ve Bursalıların desteğiyle daha da gelişecek. Merinos Park’ta yapılacak festival birçok yarışmaya ve etkinliğe ev sahipliği yaparken, bu işe gönül vermiş öğrencilere de eğitim fırsatları sunacak.

Festival öncesinde gerçekleştirilecek Gastronomi Çalıştayı ve festival sırasında düzenlenecek paneller, gıdada sıfır atık, yerel tedarik, gastronomi ekonomisi, eğitim, ticaret, beslenme konularını masaya yatıracak ve gastronomi dünyası için yeni yol haritalarının oluşmasına zemin hazırlayacak. Ayrıca festivalle eş zamanlı olarak TURFOOD 4. Gıda Fuarı ve 3. Turizm Fuarı gerçekleşecek.

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

‘OSMANLI DÖNEMİNDE YILDIZI PARLADI’

Bursa’nın bacasız sanayi olarak bilinen turizmin bütün kollarında hemen her nimete sahip olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’mız, bütün özelliklerinin yanında mutfak kültürü açısından da ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde yıldızı parlamıştır.

Haberin Devamı

Günümüzde ise etkisini hâlâ sürdürüyor. Orta Asya ve Anadolu topraklarının harmanlanmış kültürü, etkileşimi bu mutfakta açık bir şekilde kendini hissettiriyor. Malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip olan Bursa mutfağı, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. İlhamını da yüzlerce yıl öncesinin geleneklerinden almaktadır” diyor.

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

ZENGİN İÇERİKLİ FESTİVAL

Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak ve turizmin canlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 23-25 Eylül’de zengin bir içerikle Gastronomi Festivali’ni hayata geçireceklerini kaydeden Başkan Aktaş, şöyle devam ediyor: “Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının beklendiği festival sırasında eğitimler, çalıştaylar, paneller, söyleşiler, alım heyetleri, B2B’ler, konserler ve gösteriler tertiplenecek.

Haberin Devamı

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

Ayrıca festivalle birlikte eş zamanlı olarak Ulusal İhtisas Fuarı niteliğindeki TURFOOD 4. Gıda Fuarı ve 3. Turizm Fuarı gerçekleştirilecek. Bütün bu bileşenlerin ortaya çıkaracağı sinerji ile Bursa’mız gastronomisi ile de dünyaya adını duyurmaya başlayan bir kent haline gelecektir. Ulaşımı kolay ve ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayan bir lokasyon olduğundan dolayı organizasyonumuzu Merinos Park’ta düzenliyoruz.

Festival süresince ana sahnemizde gastro showlar, lezzet hikayelerinin anlatıldığı söyleşiler, ödül törenleri ve konserler organize edilecek. Yarışma çadırımızda, halkımıza ve sektörün profesyonellerine yönelik birçok yarışma tertipleyeceğiz. Festival süresince tanımladığımız oyun alanları, parkurlar, çeşitli aktivite ve yarışmalarla çocuklarımızın da keyifli zaman geçirmesini sağlayacağız."

ÜNLÜ KONUKLAR

"Sanatçı Buray, Şef Danilo Zanna, Şef Hazer Amani, Şef Arda Türkmen, yakından tanıdığımız Şef Ömür Akkor, Akademisyen Şef Esat Özata, Sahrap Soysal ve Şükran Kaymak gibi birçok ünlü isim festival boyunca bizlerle birlikte olacak. Festivalde yer almak isteyen birçok işletme başvuru yaptı. Yerel Bursa lezzetleri, dünya mutfağı ve ulusal lezzetlerin temsilcilerinin yaptığı başvurular komisyon marifetiyle değerlendirildi.

Bursa’nın özgün yerel lezzetleri ve el emeği ürünlerini sergileyebilmeleri için üretici kadın kooperatiflerine festivalde yer ayrıldı. Gastronominin; ekonomi, turizm, sürdürülebilirlik gibi konularla ilişkilerinin irdeleneceği paneller ve akademik oturumlar Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın koordinatörlüğünde Merinos AKKM’de yapılacak.

Tüm bu çalışmaların sonuç bildirisi festivalin ilk günü gerçekleşecek gala yemeğinde kamuoyuyla paylaşılacak. 23 Eylül Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayıp, 25 Eylül Pazar gecesine kadar sürecek festivale Bursalı sosyal medya fenomenleri de destek verecek.”

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

BURSA İLE ANILAN LEZZETLER

Başkan Aktaş, Bursa’da nüfus yapısının tarihin her döneminde göçler ve mübadelelerle şekillendiğini söyleyerek, “Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden gelen; Selanik-Girit mübadili, Boşnak, Arnavut, göçmen, muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahıska, Abhaz, Çerkez, Gürcü mutfak kültürleri ile farklı lezzetleri aynı sofrada kültür mirasımızı zenginleştirmiştir. Kısacası Bursa; Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır.

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra yurt dışında dünya mutfağında da yer almaktadır. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerin başında gelir.

Ve karşınızda İpeksi lezzetleriyle Bursa

Kısacası Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması, burada her tür sebze ve meyve çeşidinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginleşmesinin temel sebeplerindendir. Tüm bu lezzetleri ilkini düzenlendiğimiz festivalle daha geniş kitlelere tanıtmış olacağız” diye ekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder