Banu Şen Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk
HABERİ PAYLAŞ

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

Susurluk denince her ne kadar yüzyıllardır bir geçiş noktası akla gelse de Susurluk bunlardan çok fazlası aslında. Yıllarca gelip geçerken tost-ayran molası verilen bir durak olarak bilinen Balıksesir’in ilçesi, Susurluk’u eşine az raslanır değerleriyle anlatmak istedim ben de… Osmanlı döneminde ticaret kervanlarının ve geçiş yapan yolcuların rahat şekilde konaklamalarını sağlamak için yaptırılan Susurluk Hanı’ndan bu yana Susurluk; durak ve dinlenme yeri olarak önemini kaybetmemiş. Bölgenin temiz havasının kaynağı; Çataldağ Ormanları ve muhteşem doğası ile bizi karşılayan Susurluk’ta günümüz, yolu buradan geçen herkesin hayran olduğu tost-ayran ikilisi ile başlıyor. Bölgenin en özel peynirleri ile yapılan, tarifi ustalığında saklı Susurluk Tostu ve Susurluk köylerinin yoğurdu ile yapılan benzersiz ‘Susurluk Ayranı’nın tadı nesillerdir değişmemiş…

Haberin Devamı

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

MEŞHUR AYRANIN SIRRI

Tadına doyum olmayan bu coğrafi işaretli ayranın nasıl yapıldığını merak edip soruyoruz: Büyük bidonlarda gelen yağlı yoğurtlar saplı çinko kaplarda suyla karıştırılarak sürekli çırpılıyor, ardından kaptan kaba yüksekten aktarılınca da en büyük özelliği olan köpüğü elde ediliyormuş. Susurluk Tostu’na gelince… Onun kendine özgü lezzetinin de kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, çok az tuzlu kelle peynir ve dana sucuğundan geldiğini öğreniyoruz. Tabii ki Susurluk’a gelmişken sura, peynirli patlıcan, tirik, keşkek, höşmerim ve daha birçok tadı damağımızda kalacak yöresel lezzetleri bulmak mümkün..

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

ORMANLARI CENNET GİBİ

Susurluk’ta pek çok doğal güzelliği barındıran; göl, nehir ve ırmakların yer aldığı ilçede gezebileceğiniz birbirinden farklı pek çok alan var. Turistik açıdan oldukça popüler olan ilçenin büyük bir bölümü ağaçlarla kaplı. Doğa harikalarının yer aldığı Susurluk’ta; Çataldağ ve Çobandede Seyir Terası, Çaylak Şelalesi, Susurluk Kaplıcaları, Farafat Ormanı, Suçıktı Mesire Alanı doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı.. Poimanenon, Eski Yel Değirmeni, Daskyleion ve Şeyh Müftü Türbesi ise gezilebilecek tarihi yerler arasında..

Haberin Devamı

ŞEKERPANCARI DENİNCE BURASI AKLA GELİR

Tarım faaliyetlerinin oldukça çeşitli ve yoğun olduğu bölgede; şekerpancarından domatese, biberden ayçiçeği ve buğdaya kadar geniş bir yelpazede üretim yapılıyor. Tarımsal ekonominin şah damarı ise hayvancılık. Bu nedenlerle hayvancılık ve hayvan beslemeye yönelik yem bitkileri ilçenin en önemli ekonomik kaynağını oluşturuyor. Tarımsal ürünlere bağlı olarak ilçede çok sayıda salça ve konserve, hazır yemek ve dondurulmuş gıda, konsantre fabrikaları bulunuyor. İlçede üretim ve üreticiyi destekleyen hizmet anlayışıyla görev yaptığını belirten Belediye Başkanı Nurettin Güney ile benim de zaman zaman uğradığım ilçeyi geziyoruz. Birçok alanda hayata geçirdikleri projeleri anlatan Başkan Güney, çiftçilere örnek olmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Başkan Güney, off-road etkinlikleri, rahvan at yarışları, yağlı güreş turnuvaları gibi birçok etkinlikle cazibe merkezi haline gelen ilçedeki gelişmeleri sıralarken “Üretimiyle, çalışkanlığıyla, vatan sevdasıyla, çağdaş yaklaşımıyla Cumhuriyet’i anlayan ve anlatan ilçemize en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz” diye ekliyor.

Haberin Devamı

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

ŞEKER FABRİKASINA DESTEK

“Susurluk Şeker Fabrikası kuruluşundan bugüne tam 67 yıldır ilçenin ekonomisinde büyük pay sahibi oldu. Ancak pancar üretiminin bölgede azalması ve fabrikanın çalışamaz durumlara gelmesi sebebiyle geçtiğimiz yıl pancar üretimine başladık. Belediyemize ait 30 dönüm tarlada üretilen şeker pancarını fabrikaya teslim ettik. Susurluk Şeker Fabrikası yönetimi tarafından büyük memnuniyetle karşılanan bu üretim desteği, fabrikanın bir sonraki yıl için 500 bin ton pancar üretim anlaşması yapmasına vesile oldu. Bu verimli topraklara sahip çıkmak ve üretmek, ülkemize olan borcumuzdur..”

GELECEK NESİLLERE ATA TOHUMLARI

Güney çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “Gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak için Ilıcaboğası Köyü’nde 34 dönümlük arazide ata tohumu buğdayı yetiştiriyoruz. Tohumluk buğdayı bölgedeki çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Ata tohumu buğdayı üretiminde herhangi bir ilaç ya da gübre kullanmıyoruz. Bu sayede nesiller öncesinden bizlere miras kalan geleneğimizi korumuş oluyoruz. İlk yıl 75 kilogram ile başladığımız hasat miktarını 2022’de 8 tona çıkarmıştık. Bu sene ise hasadımızı 13 tona çıkarmayı başardık. Sınai üretimine uygun olan lavanta tohumlarını belediyemizin tarlalarına ektik. Kozmetik ve tıp alanında oldukça yaygın olarak kullanılan lavantanın kentimize yeni bir sektör olarak kazandırılmasını amaçladık. Lavanta bahçelerimizin 3’üncü yılında Hasat Şenliği de düzenledik. ‘Beraber üretelim’ dedik ve mahsulün en değerlisini Susurluk’umuza kazandırdık.”

HAYVANCILIK İLÇENİN CAN DAMARI

“Merkez mahallelere gösterilen özen ile köylerin de her an hizmetine koşan bir anlayışla hareket ediyoruz” diye ekleyen Başkan Güney devam ediyor: “Bölgemizin en önemli sorunlarından biri olan ve yıllardır beklenen canlı hayvan pazarını hizmete aldık. Kırsal kesimin desteklenmesi ve hayvan ticareti potansiyelinin artması amacıyla açtığımız hayvan pazarında üreticilerimizin yüzü gülüyor. Ayrıca küçükbaş hayvan yıkama ve ilaçlama sistemini de seyyar olarak hayvancılıkla ilgilenen tüm vatandaşlarımızın ayağına kadar götürüyoruz.”

‘ÖMÜR ÜRETEN KADINLAR'

Susurluk Belediyesi tarafından 2019 yılında açılan “Ömür Üreten Kadınlar” Gelişim Atölyesi’ni ziyaretimiz sırasında bilgiler veren Başkan Nurettin Güney, şunları aktarıyor: “Sanat ve emeğin bir araya geldiği Ömür Üreten Kadınlar Atölyemizde kadınlarımız hediyelik eşyalar ve el emeği göz nuru birçok eser üretiyor. Kişisel gelişim etkinliklerinin yanı sıra seramik, mozaik, tablo, keçe, takı tasarım, ahşap boyama gibi farklı branşlarda atölyeler ile kadın emeğini geliştirmeye devam ediyoruz. Amacımız; kadınlarımıza meslek edindirirken kişisel gelişimlerine katkı sunmak ve ev ekonomisine maddi destek sağlayabilmek. Atölyelerimizde üretilen ürünler; Sanat Sokağı’ndaki satış noktalarımızda, belediye tesislerimizde ve e-ticaret yolu ile satışa sunuluyor. Gelişim atölyeleri bir yaşam merkezine dönüşüyor.”

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

‘YAŞAYAN KENT YARATTIK’

Susurluk’ta ‘yaşayan kent’ olgusuyla halka mutluluk veren etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyleyen Güney, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İlçemizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan Kongre ve Kültür Merkezi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu yıl Ayran Festivali’nin 34’üncüsünü düzenledik. Ancak Susurluk artık tek bir festivalle değil, uluslararası Motosiklet Festivali, off-road etkinlikleri, rahvan at yarışları, yağlı güreş turnuvaları gibi birçok etkinlikle de anılıyor. Sanat Sokağı’nı da stantlar, atölyeler ve müzik dinletileri ile cazibe merkezi haline getiriyoruz. Modern tasarımıyla düzenlediğimiz Kitap Kafe de gençlerimizin geleceğe hazırlanma noktası oldu.“

Yüz yıllardır nice yolcuyu ağırlamış durak noktası: Susurluk

ÜCRETSİZ ATÖLYELER VE KURSLARA YOĞUN İLGİ

Halka dokunan hizmetler ürettiklerini belirten Güney, “Bir belediye olarak; 2019’dan bugüne kadar 30 farklı branşta yaklaşık 10 bin katılımcıya ücretsiz sanat ve spor kursu imkanı sağladık. Yaz ve kış sezonu olmak üzere sanat ve spor kurslarında ücretsiz eğitimlerimiz devam ediyor. Sağlıklı vücutların ve özgür zihinlerin gelecekte ülkemizin başarılarında imzası olacağı düşüncesiyle gerçekleşen bu eğitim atölyeleri, gençlerin ve tüm vatandaşların yoğun ilgisiyle sürdürülüyor” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder