Bekir Saçar ‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri
HABERİ PAYLAŞ

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

'Sevgililer Günü'ne iki gün kaldı. Pandemiden dolayı restoran, bar ve eğlence mekanları maalesef kapalı. Bu özel günü evinizde sevgilinizle mum ışığında romantik bir ortamda geçirmek en doğru seçenek gibi görünüyor. Dünyanın en iyi aşçılık okulu ‘Le Cordon Bleu Paris’ mezunu Şef Elif Edes Tapan, aşkla hazırlanmış, afrodizyak etkili 6 yemek tarifini sizler için hazırladı. Heyecan, ihtiras ve en önemlisi aşk; kalbinizden hiç eksik olmasın. ‘Sevgililer Günü’nüz kutlu olsun.

Afrodizyak nedir?

İnsanlar üzerinde aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in etkilerini çağrıştıran bitkilere, otlara, sebze, meyve ve deniz mahsullerine, Afrodit’in adından gelen “afrodizyak” deniyor. Afrodizyak, sadece yemeye hazır sebze, meyve, deniz mahsullerinde değil, ağaçların gövdelerinde, meyvelerde, bitkilerin yapraklarında, köklerinde, hayvanların boynuzlarında, yumurta ve kuru yemişlerde gizli sizleri bekliyor. Afrodizyak gıdalar kan akışını hızlandırma, vücut enerjisini arttırma gibi özellikleri ile libidoyu etkileyen mineral ve vitaminler içerir.

Haberin Devamı

Başlangıç önerileri

Akdeniz Güveci

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Karides: Yüksek miktarda iodin içerir. Tiroid bezleri için elzem olan iodin sayesinde, vücudun tüm enerji sistemi beslenmiş olur.

4 kişilik: Hazırlanma süreci, 30 dakika, pişirme süreci 30 dakika

Malzemesi: 1 kg ufak taze karides veya yarım kilo donmuş karides,75 ml zeytinyağı, 4 diş sarımsak, 4 adet orta boy domates (veya konserve küp domates), 2 adet orta boy kabak, 2 kırmızı çarliston biber, 2 yemek kaşığı domates püresi, 2 yemek kaşığı un, 75 ml beyaz şarap (isteğe göre), 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 - 2 dilim ekmek içi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı taze veya kuru kekik

Hazırlanışı: Domatesler soyup çekirdekleri çıkarıp küp şeklinde doğrayın. Yıkanmış biber ve şeritli soyulan kabaklar ufak doğrayın. Yıkanmış karidesler çiğ olarak tavada, ezilmiş sarımsak, kabak ve biber zeytinyağında

3 – 4 dakika soteleyin. Un ilave edip 1 dakika daha pişirin. Domates püresi, şarap, tuz ve pul biber ilave edip 5 dakika daha pişirin. Ateşten alıp domatesleri ekleyin. Karidesler sebzelerle karıştırıp hazırlanan karışımı bir büyük veya dört küçük güvece koyun. Isıttığınız zeytinyağına ufalanmış ekmek içi ve kekik ilave edip güveçlerin üzerine serpin. Arzu ederseniz küp kesilmiş dil peyniri ilave edin. 190 derece ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişirin. (Karidesler pişmiş, ekmekler kızarmış olmalıdır.)

Haberin Devamı

Guacamole & Yufka Kıtır Avakado

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Avakado: Azteklerden beri yetiştirilen avokado, özellikle Meksika mutfağının en önemli gıdalarındandır. Zindeleştirici, güçlendirici ve besleyici özellikleri ile sadece mutfakta değil ilaç ve kozmetik alanlarında da kullanılır.

4 kişilik: Hazırlama süreci 15 dakika.

Malzemesi: 2 olgun avokado, 1 küçük kırmızı soğan,1-2 adet jalepeno biberi veya acı sivri biber,1 ufak domates,1 lime suyu, 1 tutam pul biber veya acı sos,2 tutam tuz ve arzu edilirse 3 - 4 yemek kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı: Avokadolar ikiye kesin, çekirdekleri çıkarın ve kaşıkla alıp bir kaba koyun. Çatalla veya havan tokmağı ile ezin. Çok küçük doğranan soğan, lime suyu, tuz, pul biber veya acı sos ezilmiş avokadolara ilave ederek eguacamole hazırlamış olursunuz. Arzu edilirseniz zeytinyağı da ilave edebilirsiniz. Sivri biberi halka şeklinde doğrayıp, çekirdekleri çıkartılmış domatesleri minik küp şeklinde kesin. Bir kısmını guacamoleye karıştırın, kalanı de üzerine serpin. Mısır cipsi veya yufka kıtırları ile servis edin.

Haberin Devamı

Yufka kıtırları: Hazırlama süresi 10 dakika, pişirme süresi 12 dakika.

Yufka, bardak veya kalıpla istenilen şekilde kesilir (kalp, yuvarlak, vs.). Tek kat isterseniz suyla yapıştırarak iki kat olarak hazırlayın 180 derece ısıtılmış fırında 10 – 12 dakika, kızarana kadar pişirin.

Ana yemek önerileri

Teriyaki Soslu Susamlı Somon

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Somon: Mutfağın “klasik siyah elbise”si sayılabilir. Omega-3 bakımından çok zengindir. Davet sofrası, günlük sofra, son dakika sofrası, afrodizyak sofrası kısaca her ortama uyar.

4 kişilik: Hazırlama süresi 10 dakika, pişirme süresi: 12 dakika.

Hazırlanışı: 4 dilim 3 cm eninde kesilmiş, derisiz taze somon, 6 yemek kaşığı susam, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ. Somon dilimlerni susam ile kaplayın. Tavada tereyağı ve sıvı yağ kızdırın, somonların 4 tarafı, istenilen pişme ayarına göre, toplam 6 - 8 dakika kızartıp, teriyaki sos ile servis edin.

Teriyaki sosun hazırlanışı: 50 ml soya sos, 150 ml su, 2 yemek kaşığı sake veya mirin (arzu edilirse), 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil, 2 diş ince kıyılmış sarımsak, 2 yemek kaşığı toz şeker veya esmer şeker, 1 tatlı kaşığı bal, 1 yemek kaşığı mısır nişastası ve iki yemek kaşığı su. Soya sos, su, sake, kıyılmış sarımsak, zencefil, şeker, balı tencereye koyun. Kaynayana kadar çırparak karıştırın. Nişasta ile su karıştırıp kaynamış sosa ilave edin. Tüm malzemeyi birlikte çırparak 1 dakika kadar pişirin. Sos bal kıvamında ve parlak olması çok önemli. Sosu isteğe göre süzek ya da süzmeden ister sıcak ister soğuk olarak kullanabilirsiniz.

Maydanoz Soslu Kuzu Pirzola & Pilav

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Maydanoz: En popüler ot, doğal ve nefes ferahlatıcı. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bedensel ve ruhsal yorgunluğa iyi gelir. Yüksek miktarda C vitamini içerir, B12, kalsiyum, demir yüklüdür. Eski çağlarda, “yeniden doğuşun” sembolü olarak görülen maydanoz, Orta çağlarda ise aşk tılsımlarında kullanılıyormuş.

4 kişilik: Hazırlama süresi10 dakika, bekleme süresi, 1 saat, pişirme süresi 30 dakika.

Malzeme: 8 tane çift kalem kuzu pirzola, 50 ml zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı taze veya kuru kekik, 1 çay kaşığı tuz. Pirzola hariç tüm malzeme karıştırıp marinad hazırlayıp pirzolalara sürün. En az 1 saat bekletip fırına sığacak kaba koyduğunuz pirzolaları, 190 derece ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika pişirin.

Maydanoz sos: 1 demet maydanoz, 3 diş sarımsak, 50 ml zeytinyağı, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber. Maydanoz ayıklayıp, tüm malzemeyi robotta çekerek sosu hazırlayın. İsteğe göre soğuk veya sıcak servis edebilirsiniz.

Maydanozlu pilav malzemesi: 250 gram yasemin pirinç, 70 g tereyağı 2 demet maydanoz, 2 çay kaşığı tuz, 375 ml sıcak su, pirinç ile 1’e 1.5 ölçü olmalı.

Hazırlanışı: Maydanoz yıkayıp ince ince kıyın. Yıkanmış pirinci tereyağı ile birlikte tencereye koyup 5 dakika kavurun. Maydanozun yarısını, tuz ve sıcak su ile tencereye ilave edin. Kapağı kapalı olarak önce orta, sonra kısık ateşte 10 – 15 dakika pişirin. Pilav pişince altını kapatın, kalan maydanozu üzerine ilave edin. Kapak ile tencere arasına havlu veya kağıt havlu koyarak 10 dakika demlendirip servis edin.

Tatlı önerileri

Apple Crumble (Kırıntı Hamurlu Elma)

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Elma: Aşk sembolü olarak kabul edilen, Adem ile Havva’dan beri yasak meyve olarak bilinen elma, Afrodite atfedilen meyvelerden biri.

4 kişilik: Hazırlama süresi: 20 dakika, pişirme süresi 40 dakika.

Hamur: 300 gram un, 150 g toz şeker, 1 tutam tarçın, 1 paket vanilya

200 gram soğuk tereyağı.

İç malzemesi: 4 - 5 adet orta boy sulu elma, 50 g toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 3 yemek kaşığı kuru üzüm.

Hazırlanışı: Yıkanan elmalar, kabuklu veya kabuksuz olarak küp şeklinde doğrayın. Toz şeker, un, tarçın ve üzüm ilave edip 30 – 35 sanimetrelik oval veya yuvarlak bir kaba koyun. Hamur için; Un, şeker, tarçın ve vanilyayı karıştırıp, soğuk tereyağı ile elde ovuşturarak veya çatalla irili ufaklı top top hamur haline getirdiğiniz elmaların üzerine serperek kaplayın. 180 derece ısıtılmış fırında 40– 45 dakika, hamur kızarana kadar pişirin. Krema veya vanilyalı dondurma ile servis edin.

Şefin önerisi: Çilek, frambuaz, böğürtlen, şeftali, kayısı ile de yapılabilir. Sulu meyvelerle yapıldığında, meyvelere 1 yemek kaşığı un ilave edilmeli.

Fındıklı Trüf

‘Sevgililer Günü’ için aşk kokan afrodizyaklı yemek tarifleri

Fındık: Türkiye’nin en bilinen afrodizyak gıdası, enerji kaynağı fındık, protein, E ve B6 vitamini içerir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğun ilacıdır.

4 kişilik: Hazırlama süresi 30 dakika, bekletme süresi 5 ila 24 saat arası.

Malzeme: 150 gram bitter çikolata, 1 yemek kaşığı kakao, 75 ml krema

20 – 25 tane fındık.

Hazırlanışı: 2– 3 yemek kaşığı kakao, 2 – 3 yemek kaşığı toz fındık ve çikolata benmaride eritilip kakao ilave edip karıştırarak eritmeye devam edin. Hemen ardından kremayı ilave edip güzelce karıştırıp, ateşten alın. Alçak bir kaba boşaltıp, en az 2 saat veya gece boyunca buzdolabında bekletin. Fındıklar tavada kavurun, soğumuş çikolata karışımından ufak parçalar alıp, ortalarına birer fındık koyup minik top şekli verin. Temiz bir kaba dizip 1 – 2 saat buzdolabında bekletin. Soğumuş fındıklı toplarını kakao ve fındık tozuna bulayıp servis edene kadar buzdolabında bekletin.

Benmari tekniği nedir: Orta dereceli ateşte, yarısına kadar su dolu bir tencere üzerine yerleştirilen kapta, buharda yapılan eritme, ısıtma ve pişirme tekniği.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder