Bilal Emin Turan Aracını az kullanana hesaplı koruma
HABERİ PAYLAŞ

Aracını az kullanana hesaplı koruma

Evde çalışma düzenine geçildiği ve kısıtlamaların devam ettiği bu pandemi döneminde artık araçlar çok fazla kullanılmıyor. Çoğu kişi de garajda veya evinin önünde duran aracının trafik ve kasko sigortasını yenilemiyor. Ancak hiç kullanılmasa dahi sel, dolu, vurup kaçma gibi risklere karşı sigorta koruması şart. Sadece trafik sigortası yetmez kasko da olmalı ve bunun da ucuz yolu var!

‘TRAFİK’ YETERLİ OLMAZ

Trafik sigortası, zorunlu olduğu için tüm araç sahiplerinin yaptırması şart. Yaptırmayana 1 Ocak itibarıyla 144 lira ceza kesiliyor. Zorunlu trafik sigortası, olası kaza halinde karşı tarafın hasarını karşılıyor. Yani kendi aracınızda oluşacak herhangi bir hasarı karşılamaz ve karşı tarafa vereceğiniz maddi zararın limiti araç başına 43 bin lira, kaza başına 86 bin liradır. Lüks veya birden çok araca verilen zararda, bu teminatlar yeterli olmayabilir.

Haberin Devamı

HALI, KİLİM KURTARMAZ

İsteğe bağlı yani yasal bir zorunluluğu olmayan kasko ise sürücüyü, sürücünün yanındaki yolcuyu, araçtaki hasarları karşıladığı gibi trafik sigortasının teminatta yetersiz kaldığı durumlarda da imdada yetişir. Üstelik dolu, sel ve yangın gibi doğal afetler sonucu oluşacak zararlar da kasko ile korumaya alınır. Halı, kilimle aracınızı koruyamazsınız. Günlerce sabit kalan aracınıza birisi vurup kaçsa da zararı kasko öder, cebinizden beş kuruş çıkmaz.

SON DÖNEMDE PAHALANDI

Trafik sigortasında 12 Nisan 2017 itibarıyla tavan fiyat uygulanıyor. Tavan tutar da ayda sadece yüzde 1 artıyor. Kaskoda ise tavan yok ve kişinin yaşına, araç rayiç değerine, ikamet edilen şehire göre fiyat değişiyor. Son dönemde araç kasko değeri ve parça fiyatlarındaki artış kasko poliçe fiyatlarını da yukarı çekti. Ama bunun da ucuz alternatifi bulunuyor. ‘Kullandığın kadar öde’, ‘aylık öde’, ‘mini kasko’ ve ‘muafiyetli kasko’ bunlardan öne çıkanları.

1- KULLANDIĞIN KADAR ÖDE!

Bu kasko modelini son günlerde reklamlarda sık rastladığımız Fiat öne çıkarmış durumda. ‘Fiat Yol Arkadaşım Connect Kasko’ ismini taşıyan ürün için Aksigorta ile işbirliği yapılmış. Diğer tüm araç markalarına örnek olacak uygulama ile araca monte edilen akıllı cihazla kullanım süresi ve sürüş verileri analiz ediliyor. Aracını iyi ve az kullanan sürücüler daha az ödüyor.

Haberin Devamı

İlk poliçede yüzde 17, yenilemede ise 1 yıllık sürüş puanına göre yüzde 10’a varan indirim yapılıyor. Daha da önemlisi ‘aracın kullanılmadığı günler’ için 250 liraya kadar ek indirim sunuluyor. Örneğin; poliçe bedeli 1.500 liraysa (günlük 1.500/365= 4.1 lira) ve araç yılda 61 gün kullanılmadıysa 250 liralık kazanç sağlanıyor. Bu kasko türü, müşteri kazanmak isteyen sigorta şirketleri için de bulunmaz bir örnek. Yaygınlaşırsa kaskolu araç sayısı da artacaktır.

2- ‘MİNİ’ SEÇENEKLER

Araç sahipleri çoğu kez yüksek fiyat nedeniyle kasko yaptırmıyor. Bunun da bir çaresi var: Mini kasko! Mini kasko sigortasıyla poliçede belirtilen limitler dahilinde kasko teminatlarından yararlanmak mümkün. Çalınma (20 bin liraya kadar), çift taraflı çarpışma (15 bin liraya kadar), yanma (20 bin liraya kadar) teminatları poliçe kapsamında oluyor.

Haberin Devamı

Böylece olası bir hasar durumunda trafik sigortasıyla karşı tarafın hasarlarını karşılarken mini kaskoyla da kendi hasarlarınızı belirli limitlere kadar teminat altına alabiliyorsunuz. Ek teminatlarla ferdi kaza, asistans hizmeti, yılda 4 kez aracın çekilmesi, ikame araç gibi hizmetler de poliçeye dahil edilebiliyor. Cam kırılması ise teminat kapsamı dışında. Mini kasko, eski model aracı olanlar için ideal bir seçenek.

3- AYLIK YAPTIRMAK MÜMKÜN

Aylık kasko, yıllık yapılan kaskonun aylık modeline deniyor. Standart kaskolarda olduğu gibi poliçe kapsamına göre riskler teminat altına alınıyor. Bir aylık süre sonun aylık kasko poliçesi sona eriyor ancak her ay yenilenmesi de talep edilebiliyor. Piyasada birçok şirket, bu modeli devreye almış durumda. Aylık kasko için poliçe yenileme vade boşluğunun 15 günü geçmemesi gerekiyor.

Çift taraflı çarpışma, yanma, çalınma, ek olarak ihtiyari mali mesuliyet (trafik sigortası teminatını aşan durumda devreye girer) ve 7/24 asistans gibi paketleri de bu kasko kapsamında alınabiliyor. Pandemi dolayısıyla aracını az kullanan veya ekonomik açıdan olumsuz etkilenenlerin tercih edebileceği sigorta türü olan aylık kaskonun avantajları şöyle:

KARTA BLOKE YOK

  • Poliçe 1 yıl beklemeden iptal edilebiliyor.
  • Kredi kartına bloke konmuyor.
  • Bütçeye uygun fiyatlarla ve aylık ödemelerle sigorta yaptırmanızı sağlıyor.
  • İstendiği zaman diğer kasko ürünlerine geçme imkanı sunuyor.
  • 7/24 asistans hizmeti sağlıyor.
  • Olası hasar durumunda istenilen servisten yararlanma imkanı sunuluyor.
  • Böylece olası kaza ve çevresel risklere karşı 100 binlerce lira verdiğiniz aracınıza koruma kalkanı sağlıyor.

4- MUAFİYETLİ KASKO

  • Kasko sigortasında teminatlar isteğe göre belirlenebiliyor. Genişletilebildiği gibi kaskonun kapsamını daraltmak da mümkün (dar kapsamlı kasko). Örneğin; ikame araç süresini 15 günden 1 haftaya indirmek, servis konusunda sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servisi seçmek, ihtiyari mali mesuliyet limitinde kısıtlamaya gitmek poliçe başına bazı durumlarda 2.000 liranın üzerinde avantaj sağlıyor.
  • Örneğin; 34 plakalı, 2021 model sıfır kilometre ve rayiç bedeli 206 bin 900 lira olan Egea Sedan Lounge 1.3 M.Jet 95 E6D donanımlı araç alıp ilk kez trafiğe çıkan (hasarsızlık indirimi yok) sürücü genişletilmiş kasko aldığından 5.066 lira ödeyecekken, muafiyetli kasko ile bu tutar 2.910 liraya düşüyor. Burada, hangi masrafları cebinizden karşılayacağınızı iyi hesaplamanız gerekiyor. Zarara ortak olursanız kasko fiyatı düşer.

FAYDALI BİLGİLER

  • Kasko zamanında yenilenmediği takdirde var olan hasarsızlık indirimi hakkı kaybolur.
  • Mini onarım kapsamına giren ufak çizik, kaporta göçük veya ezik hasarları için hasar dosyası açılmıyor yani kasko bozulmuyor.
  • Kaskoda ‘sıfır araç klozu’ maddesi var. Bazı sigorta şirketleri bu kloz ile sıfır araç ilk yıl ‘pert’ olursa ‘anahtar teslim fiyatı’nı ödüyor. Sorgulayın!
  • Eğer yaşanan kazada sağlık sorunu yoksa ve devlet malına zarar verilmemişse 1.000 lira altına dosya açtırmamak avantajlı oluyor.
  • Küçük sıyrık, göçük gibi zararların oluştuğu kazalarda hasarsızlık indirimini kaybetmemek için karşı tarafla anlaşmayı tercih edin.

Aracını az kullanana hesaplı koruma

Sıradaki haber yükleniyor...
holder