Bilal Emin Turan Batı'nın Çin alerjisi Türkiye için fırsat
HABERİ PAYLAŞ

Batı'nın Çin alerjisi Türkiye için fırsat

Virüsle mücadelede önemli bir aşamaya gelindi ve önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, normalleşme sürecinin yol haritasını açıkladı. Bu kapsamda küçük esnaftan alışveriş merkezlerine kadar birçok işyeri kademeli olarak kepenk açacak.

24 Mart’ta üretime ara veren otomotiv fabrikalarının büyük bölümü yeniden üretime geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “11 Mayıs itibarıyla tüm otomotiv ana fabrikaları tekrar faaliyetlerine başlamış olacak. Tekstil firmaları da açılıyor” dedi.

MUAZZAM BİR SAVAŞ

Haberin Devamı

Sanayide çarkların yeniden dönmeye başlayacağıyla ilgili açıklamaların yapıldığı gün İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da online olarak gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında önemli bilgiler paylaştı.

Koronavirüs salgını karşısında dünyanın gafil avlandığını söyleyen Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin bu süreçte muazzam bir savaş verdiğini ve sağlıkçıların örnek bir mücadeleyle başarı sağladığını ifade etti.

KAYMAĞINI YEMELİYİZ

Sağlıkta elde edilen başarının ekonomi alanında fırsata çevrilebileceğini vurgulayan Bahçıvan, “Türkiye’ye karşı herkeste bir hayranlık var. Bunun iyi şekilde kaymağını yemeliyiz.

Türkiye bu süreci ekonomik anlamda orta vadede sağlıklı ve doğru bir şekilde geçirirse bu işten de daha iyi çıkacağımızı göreceğiz” dedi. Son dönemde yurtdışındaki tedarikçilerde Çin antipatisi oluştuğunu ve alternatif arayışı olduğunu vurgulayan Bahçıvan, sözlerine şöyle devam etti:

MERKEZ OLMAYA ADAY

“Batı toplumunun Çin alerjisi var. ABD ve Avrupa’da Çin’e karşı nefreti görüyorsunuz... Türkiye potansiyeli, tecrübeli iş gücü ve lojistik konumu ile Çin’e alternatif en önemli tedarik merkezi olmaya aday konumunda.

Bunu doğru yöne yönlendirebilirsek, orta vadede olumluya dönüşebilir. Bir de dünyada paranın bol olduğu döneme gireceğiz. Bu rehabilitasyon sürecini doğru yönetirsek bu paranın akmaması için sebep yok.”

Batının Çin alerjisi Türkiye için fırsat

İŞTEN ÇIKARMA YOK

İSO üyelerinin Kısa Çalışma Ödeneği’ne ciddi başvuruları olduğunu kaydeden Erdal Bahçıvan, “İSO’nun 20 bini aşkın üyesi var. Yüzde 60-65’i kısa dönem çalışmasına başvurdu. İstihdamın korunması önemli.

Haberin Devamı

Avrupa’da olduğu gibi işten çıkarma furyası sanayi adına şu anda yok. Bu insanlar kolay yetişmiyor. Sanayide çırağından ustasına kadar her çalışan belli bir zamanda yetişiyor. Herkes maksimum fedakarlık yapıyor” dedi.

SANAYİCİ ÜRETİMİ ÖZLEDİ

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açıklamalarından öne çıkan diğer konular şöyle:

  • Üyelerimizin sektörlerinin geleceğiyle ilgili bir rapor hazırlayacağız.
  • Faizlerin düşük seyrediyor olması en büyük şans.
  • Firmaların borçululuğu tolere edilebilir.
  • Yaptığımız tüm temaslarda sanayicimizin üretimi özlediğini görüyoruz.
  • Sanayi bir toplumun sigortasıdır.
  • Haziranda çarklar dönmeye başlayacaktır.

Batının Çin alerjisi Türkiye için fırsat

ÖZEL BANKALAR TOPA GİRDİ

KGF (Kredi Garanti Fonu) kaynaklı kredilerin firmalara ciddi manada destek sağladığını belirten Erdal Bahçıvan, “Özel bankalar ilk başta işin dışındaydı ancak son 10 günde topa girdiklerini görüyoruz.

Bankalar bizi anladığını söylüyor ama farklı bankaların bize nasıl davrandıklarını gördüğümüz zaman bu kez de onların bizi yeterince anlamadıklarını düşünüyoruz. Ama eskiye nazaran olumlu adımlar var” diye konuştu.

GÜVENİLİR ÇALIŞMA ORTAMI SERTİFİKASI

Firmaların hangi sağlık tedbirleri içinde çalışacağına yönelik bir sertifikasyonun da gündeme gelebileceğine işaret eden Erdal Bahçıvan, “Henüz bu istekler gelmedi ama özellikle ihracat yapan firmaların mal sattıkları firmalarda, ‘Hangi koşullarda çalışıyorsunuz?’ gibi bir takım sorgulamalar da önümüzdeki günlerde gelecek.

Haberin Devamı

Belki bir sertifikasyona gidebilecek bu, hissediyoruz” dedi. Bugüne kadar fabrikalara 300 bin maske ulaştırdıklarını söyleyen Bahçıvan, güvenli çalışma ortamı konusunda üyelerine danışmanlık yapacaklarını ifade etti.

SEKTÖR ANALİZİ

Koronavirüsün sektörler üzerindeki etkisini şu aşamada tahmin etmenin zor olduğunu ancak bununla ilgili bir çalışma başlattıklarını kaydeden Erdal Bahçıvan, “Bu hafta içinde bir çalışmaya başladık. Danışman bir firma ile beraber sektörleri orta vadede nasıl bir durum bekliyor. Haziran ortalarına kadar bitirmiş olacağız” dedi.

İSTANBUL’DAN GÖÇ...

Tarımın öneminin ve değerinin çok daha fazla hissedilmeye başlandığı bir döneme girildiğini belirten Erdal Bahçıvan, “İstanbul’dan yerel hayata bir dönüş olacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder