Bilal Emin Turan Duvardaki renk cepteki kâr
HABERİ PAYLAŞ

Duvardaki renk cepteki kâr

Koronalı günlerde evde geçen süre, bahar temizliği ve boya-badana için de gerekli olan fırsatı sunuyor. Hem biraz hareket etmek hem de evde sıkıldığınız renklerden kurtulmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Bütçenizi ve sizi çok fazla yormayacak detayları araştırdık. En az 1.000 lira kâr garanti!

Duvardaki renk cepteki kâr

HAREKETSİZLİĞE DE ÇARE

Türkiye’de ilk korona vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana kendimizi izole ettik ve evlere çekildik. 2 ay bitti. Evimizde her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. Biraz sıkıldığınız ve hareketsiz kaldığınız bu günleri verimli kullanıp, bazı maliyetlerden kurtulabilirsiniz. Mesela boya-badana. Kış boyu yanan soba ve kalorifer isi duvarların rengini ve odanızın kokusunu değiştirir. Bundan kurtulmanın en etkili yolu ise boya-badana yapmak.

Haberin Devamı

VERİMLİ KULLAN KAZAN

Bu işler size zor gibi gelebilir. Ancak virüsle mücadele dönemi, sabırla birçok zorluğun üstesinden gelmeyi de öğretti. 4 günlük sokağa çıkma yasağını da gözönünde tutarak kendinizi yormadan odaları tek tek boyayabilirsiniz. Zor olmadığını göreceksiniz. Maddi anlamda sıkıntıların da yaşandığı bu dönem en azından gerekli gördüğünüz odalarda yapacağınız boya işi, sizi 1.000-1.500 lira artıya geçirecektir. Boya, fırça, rulo, plastik koruyucu örtü ve boya kabı dışında ek maliyet yok.

KAÇ LİTRE GEREKİYOR?

Bu ürünlerin de fiyatı boyayacağınız alana, boyanın özelliğine ve markasına göre değişiyor. Kabaca internet sitelerinden ve yapı marketlerden bakarak bütçe yapabilirsiniz. Boyalar piyasada genellikle 2.5, 7.5 ve 15 litre şeklinde satılıyor.

2.5 litre boya 10-15 metrekare, 7.5 litre boya ise 30-40 metrekarelik bir alanı boyuyor. 70-90 metrekare alanı ise 15 litre (20 kg) boya ile 2 kat boyamanız mümkün. Ayrıca 10.5 litrelik (17.5 kg) tavan boyası ile 90 metrekarelik evin tavanını 2 kat boyayabilirsiniz.

Duvardaki renk cepteki kâr

PRATİK ALAN HESABI

Evinizin tüm duvarlarını tek tek ölçmenize gerek yok. Zemin kaç metrekare ise duvar boyama alanı bunun yaklaşık üç katıdır. Örneğin zemin 30 metrekare ise boyama alanınız yaklaşık 90 metrekaredir. Boya alırken bu basit formül işinize yarayabilir. Hangi alan için ne kadar boya gerekeceğini de ‘filliboya.com/ kolay-boya-hesabi.html’ üzerinden hesaplayabilirsiniz. Boyayı aldığınız yere de danışmanızda fayda var.

Haberin Devamı

BOYA İÇİN 300-350 LİRA

90 metrekarelik bir alan için 15 litrelik bilindik marka iç cephe boyasının fiyatı 200 liradan başlıyor. 250- 260 liraya silikonlu boya alınabiliyor. Antibakteriyel özellikli boyalar da piyasada mevcut. Fakat fiyatı normalinin iki katı. 10.5 litrelik tavan boyasının fiyatı ise 100-130 lira civarında. Kabaca standart boya için cepten çıkacak para 300-350 lira civarında.

Duvardaki renk cepteki kâr

HANGİSİ UZUN ÖMÜRLÜ?

Yağlı boya, saten ve su bazlı boya çeşitleri de kafa karıştırır ve fiyatları farklıdır. Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşük. Silinme özelliği yok. Silikonlu ve saten boyalar plastik boyaya göre biraz pahalıdır. Ama silikonlu boyaların silinebilme özelliği vardır ve uzun ömürlüdür.

TEK TEK ALMAK YERİNE SET AVANTAJLI

Boya yapmak için gerekli olan diğer malzemeler ise şöyle:

Haberin Devamı

Duvardaki renk cepteki kâr

Bu ürünlerin set halinde satışı da mevcut. Set fiyatı 40-60 lira civarında. Bu yolla yüzde 30-35 kâr etmek mümkün. Hesabı set üzerinden yaparsak, boya ile birlikte toplam ödenecek rakam 340-410 lira bandında oluyor. Boyacılar malzeme dahil 90 metrekarelik bir ev için 1.500-2.000 TL istiyor. Malzeme hariç sadece işçilik 1.000-1.500 lira arasında.

SEÇİM YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Her boya için renk kartelası bulunuyor. Ancak karteladaki renk sizin duvarda aynı sonucu vermeyebilir. Bunda eski boyanın tonu, kaç kat boya yapılacağı ve evinizin ışık alma durumu önemli. Renk seçimi konusunda pişmanlık yaşamamak için 1 kiloluk boya alıp duvarınızda nasıl durduğunu prova etmenizde fayda var. Açık tonda boyalar evi geniş gösterir. Bej tonları kir ve tozu kamufle eder.

NALBUR MU, İNTERNET Mİ?

Boya alırken birçok alternatif var. Eve yakın nalbur ve boyacılar ihtiyaç halinde eksiklerinizi hızlıca tamamlamanızı sağlar. Ancak internet ve büyük yapı marketlerinde aynı boya için daha cazip fiyatlar bulabilirsiniz. Mutlaka araştırın ve taşıma maliyeti dahil artı ve eksilerini hesaplayın.

MOBİLYALARA DİKKAT!

Boya-badana işlemine başlamadan önce eşyaların zarar görmemesi birinci öncelik. Küçük eşyaları mümkünse oda dışına çıkarın. Büyük kanepe ve mobilyaları odanın orta kısmına alıp naylon (hışır) ya da streçle kaplayın. Duvar diplerine parkelerin korunması amacıyla mutlaka hışır serin. Damlayan boyaya hemen müdahale edin, daha sonra çıkarması zor olur.

HATA PAYINI AZALTAN BİLGİLER

  • Boyadan önce duvar çatlakları ve çizikleri alçıyla kapatın. Alçı kurumalı.
  • Boyanacak zemini hafif kuru bezle silerek tozunu alın, boya iyi yapışır.
  • Hiçbir boyayı, kirli ya da nemli bir yüzeyde uygulamayın.
  • Başlamadan önce boyayı iyice karıştırın.
  • Ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltmeyin.
  • Rulo veya fırçaya çok fazla boya almayın.
  • Rulo boya ile dolacağından ilk hareket yukarıdan aşağıya doğru olmalı, böylece boya akmasını önlersiniz.
  • Ruloyu sağa ve sola sürerek değil devamlı yukarı aşağı, aşağı yukarı şeklinde kullanın.
  • Boyayı ince katlar halinde sürün.
  • Tavan duvarlarını yan duvarlara göre bir tık açık renge boyayın.
  • Boyanmasını istemediğimiz pencere, kapı gibi yerleri maskeleme bandıyla kapatın.
  • Pencere gibi kıvrımlı noktalar için kestirme fırça (No 3) kullanın.
  • Tiner karışımlı boya kullanırken kapalı alanda uzun süre kalmayın.
  • Güneş almayan odalarda açık renk tercih edin.
  • Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden ekleyin ve karıştırmadan ağzını kapatarak serin bir yerde saklayın.

KURTULUN BUNLARDAN!

  • Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya başkasına verin ya da internette satın.
  • Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, ilaçlar ve güzellik ürünlerinden kurtulun.
  • İnternetten yemek siparişiyle gelen plastik çatal-bıçaklar ve ketçap paketlerini atın.
  • Her alışverişte eve giren ve ‘lazım olur’ diye sağa sola sıkıştırdığınız plastik poşetler, işinize yaramıyorsa kurtulun.
  • Okumadığınız ve okumayı da hiç düşünmediğiniz kitapları bağışlayın.
  • Gözle görülür yerlerde sarkan kablolara çekidüzen verin.
  • Eski zamandan kalan bütün makbuz, fiş ve faturaları çöpe atın.
  • Hiç kullanmadığınız mutfak aletlerini, ihtiyacı olana verin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder